Coronavirus Update

Liposuctia (coapse)

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2012
Liposuctia (coapse)

Aceasta poate fi utila in indepartarea grasimii in exces de la nivelul coapselor. Procedura implica introducerea unui dispozitiv la nivelul tesutului grasos dintre tegument si musculatura, imbunatatindu-se astfel conturul corpului. Este o optiune pentru indepartarea grasimii ce nu poate fi indepartata prin metodele uzuale.

Cel mai bun candidat pentru aceasta procedura este o persoana cu greutatea normala sau putin peste normal, cu o zona de grasime in exces, care nu poate fi indepartata. Liposuctia asistata de ecografie este o alta tehnica posibila. Aceasta implica utilizarea de unde ultrasunete de inalta frecventa pentru a lichefia grasimea de sub tegument, ulterior grasimea lichefiata va fi indepartata foarte lent.

Procedura: nu este necesara spitalizarea pacientului; cu toate acestea, in cazul indepartarii unei cantitati importante de tesut grasos, va fi necesara spitalizarea pacientului.
La inceputul interventiei, se va administra anestezia. Tipul anesteziei variaza in functie de cantitatea tesutului grasos indepartat si de tipul interventiei. Poate fi anestezie locala sau generala.

Medicul chirurg va injecta o solutie formata dintr-un antialgic usor, o solutie salina si epinefrina, o substanta care contracta vasele sanguine la nivelul ariei dorite. Acesta faciliteaza indepartarea grasimii, scade pierderea sanguina si asigura analgezie in timpul si dupa interventia chirurgicala.
Dupa efectuarea unor incizii fine, dispozitivul de aspiratie va fi introdus la nivelul tesutului grasos dintre tegument si muschi, grasimea fiind indepartata lent. Durata procedurii variaza in functie de cantitatea de grasime indepartata.

In liposuctia asistata de ecografie, se va efectua o injectie cu anestezic si cu o solutie care determina umflarea tesutului grasos. Ulterior se introduce un tub subtire sub tegument prin intermediul unei mici incizii. Proba va fi manevrata sub piele, emitand unde ultrasunete care determina colapsul si lichefierea celulelor grasoase. Grasimea lichefiata si fluidul anestezic vor fi indepartate folosind aspiratia blanda.

Efecte adverse frecvente: poate aparea tumefiere locala, inflamatie sau echimoza, ce persista cateva saptamani. Cu toate acestea, evolutia fiecarui pacient depinde de volumul tesutului grasos indepartat si de regiunea afectata.

Complicatii: desi rare, includ infectia si depigmentarea pielii.

Recuperare: in majoritatea cazurilor, se face foarte rapid. Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea in cateva zile de la interventie.

Rezultate: in cazul in care pacientul creste in greutate dupa interventia chirurgicala, grasimea se poate depune in aceeasi zona. Pentru a mentine rezultatele, se recomanda urmarea unei diete adecvate si efectuarea de exercitii fizice.


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate