Clickmed
programare rapida la medic

Celulita - un dusman al femeilor

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este celulita?

Sus
Celulita - un dusman al femeilor

Celulita este numele pentru colectiile de grasime care imping impotriva tesutului conjunctiv de sub piele. Apare adesea pe coapse, abdomen si fese. Celulita face ca suprafata pielii sa para noduroasa si incretita.

Care este diferenta dintre celulita si lipedem?

Sus

Lipedema este o afectiune medicala care determina acumularea de grasime in exces in partea inferioara a corpului. Lipedema implica cel mai adesea fesele, coapsele si gambele. Bratele superioare sunt uneori afectate. Nu afecteaza mainile sau picioarele.

Lipedema face ca pielea sa devina sensibila. Daca aveti lipedem, pielea va poate durea, umfla, simti rece sau se poate invineti cu usurinta. Textura pielii tale se schimba adesea si ea - poate arata ca branza de vaci, fulgi de ovaz sau o coaja de portocala. Pe masura ce lipedemul se agraveaza, acesta va poate afecta capacitatea de a merge.

Celulita este o afectiune cosmetica. De asemenea, cel mai adesea implica burta, fundul si coapsele si arata, de asemenea, precum coaja de portocala. Celulita poate parea jenanta, dar nu este dureroasa.

Pe cine afecteaza?

Celulita afecteaza barbatii si femeile. Cu toate acestea, femeile sufera de celulita intr-o rata mult mai mare decat barbatii.

Cat de comuna este aceasta afectiune?

Sus

Celulita este foarte frecventa. Intre 80% si 90% dintre toate femeile care au trecut prin pubertate au celulita. Mai putin de 10% dintre barbati au celulita.
Genetica, sexul, varsta, cantitatea de grasime de pe corp si grosimea pielii determina cat de multa celulita aveti si cat de vizibila este. Pe masura ce imbatranesti, pielea ta isi pierde elasticitatea si poate face aspectul celulitei mai evident. De asemenea, cresterea in greutate poate face ca aspectul celulitei sa fie mai proeminent.

Desi persoanele cu obezitate au celulita pronuntata, nu este neobisnuit ca persoanele foarte slabe sa observe aspectul celulitei.

Cum imi afecteaza celulita corpul?

Celulita nu va afecteaza sanatatea fizica generala si nu doare. Cu toate acestea, este posibil sa nu va placa cum arata si sa doriti sa o ascundeti.

Care sunt simptomele?

Sus

Celulita arata ca o piele plina de noduri sau gropite. Poate fi vizibila in orice moment sau numai atunci cand iti ciupesti pielea. Celulita va afecteaza abdomenul, coapsele si fesele.

Celulita are patru grade:
• Gradul 0: Nu exista celulita pe corpul tau.
• Gradul 1: Pielea ta este neteda atunci cand te ridici, dar apar usoare gropite cand te asezi.
• Gradul 2: Pielea ta are gropite moderate cand te ridici sau cand te asezi.
• Gradul 3: Pielea ta are gropite severe cand te ridici sau te asezi. Pielea ta prezinta, de asemenea, varfuri si vai adanci (zone ridicate si deprimate).

Care este cauza principala a celulitei?

Sus

Nu se stie exact ce cauzeaza celulita. Celulita se formeaza atunci cand benzile fibroase care va conecteaza pielea de muschiul subiacent se strang neregulat. Aceasta strangere trage in jos pielea ta, iar stratul normal de grasime de sub piele impinge in sus. Rezultatul este un aspect incretit al pielii.

De asemenea, nu se stie de ce celulita este mai frecventa la femei decat la barbati. O teorie implica benzile care leaga pielea, hipodermul (tesutul subcutanat) si straturile musculare profunde. La barbati, fibrele care alcatuiesc benzile conjunctive se incruciseaza. La femei, fibrele care alcatuiesc benzile conjunctive merg in aceeasi directie si se afla la o distanta egala intre ele (paralel). Benzile paralele pot prezenta mai bine incretirea decat benzile incrucisate.

O alta teorie este ca cantitati mai mari de hormon estrogen pot provoca celulita. Celulita se dezvolta adesea atunci cand femeile produc mai mult estrogen, de obicei in timpul adolescentei sau al sarcinii.

Cum este diagnosticata celulita?

Sus

Celulita este usor de recunoscut, asa ca nu aveti neaparat nevoie de control medical pentru a o diagnostica. Cu toate acestea, medicul poate diagnostica celulita in timpul unui examen fizic.

Cum poti combate celulita?

Sus

O combinatie de exercitii, dieta si tratamente poate reduce aspectul celulitei.

Chirurgii esteticieni folosesc, de asemenea, o varietate de tratamente pentru a reduce temporar aspectul celulitei. Aceste tratamente includ:
• Masare profunda pentru a umfla pielea.
• Terapia cu unde acustice pentru a distruge celulita cu unde sonore.
• Tratament cu laser pentru a ajuta la ingrosarea pielii.
Liposuctie pentru indepartarea grasimilor. Cu toate acestea, este grasime profunda, nu neaparat celulita.
• Mezoterapia, in care un ac injecteaza droguri in celulita.
• Subcizie, in care un ac introdus sub piele rupe benzile dure reducand celulita.
• Creme si lotiuni care contin cofeina sau 0,3% retinol.
• Tratamente spa, care pot face temporar celulita mai putin vizibila.
• Eliberarea precisa a tesuturilor asistata de vid pentru a taia tesutul si a umple pielea cu gropite.
• Radiofrecventa, ultrasunete, lumina infrarosie sau impulsuri radiale pentru a incalzi pielea.

Exercitiile te pot scapa de celulita?

Sus

Exercitiile fizice pot ajuta la imbunatatirea aspectului celulitei. Exercitiile fizice regulate va cresc masa musculara, ceea ce aplatizeaza celulita. De asemenea, creste fluxul de sange catre anumite zone ale corpului, ceea ce accelereaza pierderea de grasime. Urmatoarele activitati pot ajuta la imbunatatirea aspectului celulitei:
• Alergare.
• Ciclism.
• Antrenament de rezistenta.

Ce nu pot manca daca am celulita?

Sus

Puteti manca ceea ce va place daca aveti celulita, dar obiceiurile alimentare proaste cresc riscul de a dezvolta celulita. O dieta bogata in calorii care contine o multime de carbohidrati, grasimi, conservanti si sare poate contribui la dezvoltarea mai multor celulite.

Cat de curand dupa tratament voi incepe sa vad rezultate?

Sus

Este important sa ne amintim ca corpul tau este unic. Rezultatele vor depinde de ce tratamente decideti ca sunt cele mai bune. De exemplu:
• Terapia cu unde acustice poate necesita sase saptamani de tratament, iar rezultatele pot dura doua pana la sase luni.
• Tratamentul de subcizie poate da rezultate la o luna de la primul tratament.
• Cremele cu retinol necesita cel putin sase luni de utilizare inainte de a vedea rezultate vizibile.
• Exercitiul poate dura cel putin doua pana la trei luni.

Cum pot reduce riscul?

Sus

Nu poti face nimic care sa garanteze ca nu vei face celulita. Dar exista cativa pasi pe care ii puti urma:
• Evita alimentele procesate care sunt bogate in carbohidrati, grasimi, conservanti si sare.
• Luati suplimente care contin cafeina, extract de seminte de struguri sau ginkgo biloba.
• Facand exercitii fizice regulat.

Concluzie

Sus

Celulita este o afectiune comuna a pielii care afecteaza pe toata lumea. Cu toate acestea, femeile care au trecut prin pubertate sunt mult mai predispuse sa dezvolte celulita. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cum puteti reduce aspectul celulitei. Impreuna, puteti decide ce tratament este cel mai bun.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17694-cellulite


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate