Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa identifici corect si sa tratezi durerile de cap?

Actualizat la data de: 22 August 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Cum sa identifici corect si sa tratezi durerile de cap?

Simtiti presiune la nivelul tamplelor? Aceasta poate fi rezultatul muschilor tensionati, efect cauzat de mai multi factori, printre care:
- stresul;
- clipitul frecvent al ochilor;
- inclestarea dintilor.

Presiunea resimtita in tample poate fi si un simptom al durerii de cap provocate de tensiune, de altfel, cel mai frecvent tip de durere, dar poate fi si un simptom al unor probleme de sanatate serioase.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Durerea de cap provocata de tensiune
  4. Migrenele
  5. Meningita
  6. Presiunea la nivelul tamplelor si alte simptome
  7. Tratament
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Presiunea din tample poate avea mai multe cauze, fiind necesar sa le cunoastem, pentru a face distinctie intre diversele tipuri ale acestei afectiuni, pentru ca tratamentul administrat sa aiba eficienta.

Durerea de cap provocata de tensiune

Sus

Tensiunea resimtita la nivelul capului poate cauza dureri usoare sau moderate si te poate face sa te simti ca si cum ai fi legat foarte strans cu o banda.

Durerea surda de cap se poate raspandi spre gat si umeri, dar si in sens invers. Desi cauza exacta nu este cunoscuta, se considera ca stresul este un factor declansator comun. Aceste episoade de obicei dureaza cateva ore, dar pot persista pentru cateva zile. Daca se manifesta in mai mult de 15 zile pe luna, sunt considerate cronice.

Migrenele

Sus

Durerile de cap de tip migrena pot fi moderate sau severe, determinand senzatii pulsatile intense pe una sau ambele parti ale capului. Alte simptome care pot insoti migrenele sunt greata si varsaturile, dar daca varsaturile sunt in jet, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic pentru a exclude o meningita.

Cauzele declansarii migrenelor

- somnul insuficient;
- stresul;
- schimbarile climaterice;
- vinul rosu;
- efortul fizic, care poate agrava simptomele.

Durerile cervicale

O durere de cap de tip cervical este o durere cauzata de probleme ale zonei cervicale (gatul si baza craniului). Cea mai intalnita cauza este hernierea sau dislocarea unui disc vertebral, insa vatamarile sau diverse afectiuni, printre care osteoartrita, pot sta la baza acestor dureri.

Acest tip de durere este confundat de multe ori cu o migrena, simptomele fiind asemanatoare. Pe langa greata sau sensibilitate la lumina, pot aparea si alte simptome, cum ar fi:
- ameteala;
- miscarea cu dificultate a gatului;
- durere la nivelul gatului, umerilor sau bratelor.

Afectiunile temporomandibulare

Afectiunile temporomandibulare cauzeaza durere in articulatie si muschii responsabili de miscarile maxilarului. Uneori, durerea de maxilar nu este serioasa, aceasta manifestandu-se pe termen scurt, dar sunt persoane care dezvolta probleme de sanatate pe termen lung.

Simptome:
- durere si presiune in tample;
- durere care iradiaza in muschii responsabili de masticatie, incluzand fata, maxilarul, gatul;
- rigiditatea maxilarului, durere pulsatila la nivelul acestuia.

Afectiuni ale sinusurilor

Sinuzitele, alergiile sau alte probleme care afecteaza sinusurile pot favoriza aparitia presiunii la nivelul tamplelor. Presiunea poate fi resimtita si in jurul fruntii, ochilor si obrajilor, dar si o durere la nivelul dintilor maxilari (superiori). O infectie a sinusurilor, de obicei, poate determina o stare generala ingrijoratoare, fiind insotita de febra si oboseala. Inclinarea in pozitia inainte poate agrava durerea si accentua presiunea.

Afectiuni ale urechilor

Diverse probleme ale urechilor, cum ar fi acumularea de cerumen sau o infectie, pot cauza presiune in tample sau in alte parti ale capului. Anumite probleme ale urechii medii pot cauza ameteala. Acestea afecteaza de regula o singura parte a capului, insa pot afecta si partea opusa.

Meningita

Sus

Meningita este inflamarea membranei care protejeaza creierul si maduva spinarii. Desi cancerul, traumele sau anumite droguri pot facilita aparitia meningitei, cea mai intalnita cauza este o infectie virala sau bacteriala.

Simptome:
- durere de cap;
- senzatia de gat “intepenit”;
- febra care apare brusc;
- oboseala;
- greata si varsaturi in jet;
- iritabalitate;
- confuzie.

Meningita virala se poate vindeca de obicei in 7-10 zile fara tratament, insa meningita bacteriana poate fi fatala, fiind necesara administrarea de urgenta a antibioticelor.

Traumatisme ale craniului

Un traumatism al craniului apare ca urmare a unei lovituri sau leziuni la nivelul capului, provocata de o cadere, un accident de masina sau contactul sever cu un obiect. Aceste vatamari pot fi usoare, dar si serioase, ceea ce poate determina uneori pierderea cunostintei. O contuzie, chiar si una usoara este considerata un traumatism cranio-cerebral.

Aproximativ 85% din durerile de cap cauzate de traumatisme ale craniului sunt de tip tensiune. De obicei, durerea este surda si presiunea poate fi resimtita la nivelul tamplelor, in jurul fruntii, in ceafa, la nivelul gatului sau pe toata portiunea capului. Alte simptome includ ameteala, somnolenta sau confuzia.

Tumorile

Se intampla rar, dar presiunea in tample poate fi cauzata si de o tumora a creierului. Resimtirea unei presiuni este un simptom comun al unei tumori cerebrale si se poate agrava odata cu cresterea tumorii.

Alte simptome se pot manifesta in functie de localizarea si marimea acesteia:

- dureri de cap frecvente si severe;
- probleme de vedere;
- senzatie inexplicabila de greata sau voma;
- probleme de echilibru sau coordonare a miscarilor;
- dificultati in vorbire;
- schimbari de personalitate, comportament neobisnuit;
- convulsii.

Presiunea la nivelul tamplelor si alte simptome

Sus

Daca presiunea de la nivelul tamplelor este insotita si de alte simptome, in randurile urmatoare vom vedea care ar putea fi cauza.

Presiune fara durere

Daca presiunea din tample este singurul simptom, este posibil ca muschii faciali, ai gatului sau ai maxilarului sa fie tensionati. Cauzele pot varia: stresul, oboseala, postura inadecvata a corpului.

Presiune si senzatia de ameteala

Presiunea la nivelul tamplelor, insotita de ameteala poate fi efectul unor afectiuni ale urechii medii, unui traumatism cranian sau unei afectiuni ale coloanei cervicale.

Presiune in tample si urechi

Acumularea de cerumen (ceara, in limbaj popular) in ureche sau o infectie la acest nivel pot determina presiune in tample, dar si in urechi. Inflamarea sinusurilor cauzata de alergii sau de o infectie respiratorie serioasa, de asemenea poate cauza astfel de simptome si pot fi insotite si de nas infundat.

Presiunea in tample si maxilar

Afectiunile temporomandibulare reprezinta cea mai intalnita cauza a presiunii de la nivelul tamplelor si maxilarului. Probleme cu dantura sau cu sinusurile, de asemenea, pot cauza durere si presiune.

Tratament

Sus

Desigur ca tratamentul va depinde de cauza. Astfel, durerile de cap provocate de tensiune pot fi prevenite sau ameliorate invatand sa gestionam stresul cotidian, dormind suficient si adoptand un stil de viata sanatos. Se pot administra antiinflamatoare, acestea avand rol de atenuare temporara a durerii.

Cand este necesara vizita la doctor?

In cazul meningitei, al traumatismelor craniului sau al tumorilor, este obligatorie evaluarea si ingrijirea medicala specializata. Asadar, consultati de urgenta un medic daca suspectati oricare din afectiunile enumerate.

De asemenea, este obligatorie vizita la medic daca presiunea la nivelul tamplelor este efectul unui traumatism craniocerebral sau este insotita de simptome ale unei infectii, cum ar fi febra sau stare generala nefavorabila.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate