Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2010

Definitie

Sus
Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente reci sunt dureri de cap scurte, cu caracter de intepatura care apar in urma consumului de mancaruri sau bauturi reci. Inghetata, bauturile carbogazoase reci, bauturile cu fulgi de gheata toate pot cauza aparitia de dureri de cap. Din fericire insa durata acestor dureri de cap este redusa: ele trec de la sine in doar cateva secunde.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Simptome
  3. Cand este cazul sa cereti sfatul medicului
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Metode terapeutice
  7. Prevenire
  8. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Simptomele durerilor de cap aparute in urma consumului de alimente reci includ:
• Dureri ale regiunii frontale, cu caracter de intepatura;
• Dureri al caror varf de intensitate este atins intr-un interval de timp variind intre 30 si 60 de secunde de la debutul simptomului;
• Dureri care dispar spontan in mai putin de cinci minute.

Cand este cazul sa cereti sfatul medicului

Sus

Intrucat durerile de cap aparute in urma consumului de alimente sau bauturi reci dispar spontan in cateva secunde, nu este necesar consultul medical.

Cauze

Sus

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci sunt cauzate de prezenta unor temperaturi scazute la nivelul tavanului cavitatii bucale sau peretelui posterior al faringelui; acest fenomen apare in urma ingestiei unei cantitati mari de inghetata dintr-o singura inghititura sau a unei bauturi reci intr-un timp relativ scazut. Actualmente nu se cunoaste cu exactitate mecanismul aparitiei acestor dureri de cap.

Exista o teorie care sustine ca alimentele si bauturile reci pot induce tulburari ale fluxului de sange la nivel cerebral, ducand la aparitia durerilor de cap. Cercetatorii cred ca durerea se transmite de la nivelul cavitatii bucale prin intermediul nervului trigemen – un nerv care conduce informatia senzitiva de la nivelul fetei si al gurii catre sistemul nervos central.

Factori de risc

Sus

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente reci pot afecta orice persoana, in grade diferite. Mai susceptibile sunt persoanele predispuse la migrene. De asemenea, durerile de cap sunt mai frecvente in randul celor care au un traumatism al extremitatii cefalice in antecedente.

Metode terapeutice

Sus

Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente sau bauturi reci nu necesita tratament; ele dispar la scurt timp dupa ce bolul alimentar a fost inghitit. Durerea dispare mai repede daca incalziti cerul gurii cu ajutorul limbii sau daca ingerati o bautura calda.

Prevenire

Sus

Pentru a preveni aparitia acestui tip de dureri de cap, se recomanda sa consumati incet alimentele si bauturile reci. Masurile de preventie pot merge pana la a se recomanda evitarea totala a consumului de produse alimentare a caror temperatura este scazuta, in cazul in care componenta subiectiva care insoteste manifestarile este exacerbata.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate