Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Migrena - mai mult decat o durere de cap

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Migrena - mai mult decat o durere de cap Vezi galerie foto

Toti oamenii a avut experienta unei dureri de cap. Daca nu este foarte inconfortabila, desigur, dispare cu putina odihna sau cu un calmant. Pe de alta parte, totusi, migrenele sunt mult mai grave decat durerea de cap obisnuita.

Intelegerea tuturor variatiilor simptomelor de migrena, cauzele si tratamentul, sunt complicate. In aceste conditii, este foarte important pentru persoanele cu aceasta afectiune sa stie care sunt cauzele si simptomele pe care le prezinta si de asemenea tratamentul care se potriveste cel mai bine.

Migrena reprezinta o afeciune familiala comuna, caracterizata prin episoade periodice de cefalee, de obicei unilaterala, pulsatila, care debuteaza n copilarie sau adolescenta si a caror frecventa diminueaza cu naintarea n varsta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Durerea severa, asociata migrenei, localizata de obicei unilateral, pulsatila, intensitate moderata sau severa poate dura intre 4 si 72 ore. Persoanele care sufera de migrena, pot avea simptome de ameteala, amorteala, afectiuni ale vederii, sensibilitate la lumina sau zgomot, stari de somnolenta si chiar senzatii de voma inainte si in timpul crizei.

Cauze

Sus

Cauzele migrenei, nu sunt pe deplin cunoscute. In orice caz, majoritatea expertilor sunt de parere ca sunt de natura genetica si ambientale.
Cauzele migrenei au fost impartite in trei categorii: alimentatia, mediul ambiant si factori psihologici.

Cauzele care fac parte din categoria alimentatiei, variaza de la ciocolata, produse lactate si citrice, la cafea, medicamente si sare. Cauzele care provin din cea de-a doua categorie, includ mirosurile si zgomotele puternice, variatiile vremii (si ale presiunii atmosferice) si chiar lumina fluorescenta.

Cauzele psihologice, pot fi controlate. Mentinerea unui nivel scazut de stres, exercitiile fizice, un somn adecvat, sunt cateva din metodele de prevenire a migrenelor.

Tratament

Sus

Medicatia este, de obicei, primul mijloc la care apeleaza persoanele care sufera de migrene, dar raspunsul organismului la acest tip de tratament variaza de la persoana la persoana. Calmante precum aspirina, acetaminofenul si ibuprofenul, pot avea efect. Daca aceste medicamente nu ajuta, urmatorul pas este consultarea unui medic. Este esenial consultul medicului de familie sau a medicului neurolog în cazul în care atacurile migrenoase sunt mai frecvente sau îi modifica caracterul sau severitatea.

Trebuie testate mai multe medicamente, inainte ca unul eficient sa fie gasit. In timp, chiar daca medicamentele o pot calma, este importanta si incercarea de a face fata migrenei fara a apela la ajutorul acestora.

Criteriile de succes ale tratamentului constau in: absenta durerii dupa un interval de 2 ore, îmbunatatirea cefaleei de la moderata/severa la usoara/absenta în 2 ore, eficacitate buna în 2 din cele 3 atacuri, si absenta recurentelor în absenta tratamentului la 24 de ore dupa tratament.

Evolutia migrenei sub tratament este de obicei favorabila cu ameliorarea caracterului algic insa nu exista o terapie curativa.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate