5 ponturi vitale pentru sanatatea cardiaca a femeilor
Generalitati
SusSanatatea cardiaca ar trebui sa fie preocuparea principala a femeilor, cata vreme bolile de inima ocupa primul loc in lista cauzelor de deces in randul reprezentantelor sexului frumos.
Cu toate ca problemele de sanatate cardiaca sunt asociate in general cu pacientii de sex masculin, mai multe femei isi pierd viata anual din pricina afectiunilor cardiovasculare, decat barbati.
Cunoasterea temeinica a simptomelor bolilor cardiace specifice femeilor si a riscurilor implicate ajuta la prevenirea, depistarea timpurie si tratarea afectiunilor de la acest nivel.
Cuprins articol
- Generalitati
- Informatii esentiale despre bolile cardiace la femei
- Cunoasteti-va factorii de risc
- Nu asociati bolile de inima cu varsta inaintata
- Cunoasteti indicatorii personali ai sanatatii inimii
- Invatati sa recunoasteti semnele si simptomele bolilor cardiace
- Adoptati schimbari sanatoase in modul de viata
- Citeste pe aceeasi tema
Informatii esentiale despre bolile cardiace la femei
SusCea mai ingrijoratoare statistica din ultimii ani arata ca femeile de varste tot mai tinere prezinta un risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, in special din pricina modului de viata transformat de era tehnologiei, a alimentatiei dezechilibrate si a stresului cronic.
Prin urmare, femeile de toate varstele ar trebui sa detina informatiile esentiale despre bolile cardiovasculare si manifestarea lor tipica, pentru o buna gestionare a posibilitatii dezvoltarii lor.
Cunoasteti-va factorii de risc
SusExista o serie de factori de risc implicati in instalarea problemelor de sanatate cardiaca, pentru o monitorizare corecta a functionalitatii sistemului cardiovascular.
- Nivelul ridicat al tensiunii arteriale, colesterolului si glicemiei. Verificarea anuala a acestor valori este utila in preintampinarea oricaror tulburari de natura cardiaca.
- Sindromul metabolic. Acesta este o combinatie periculoasa intre grasime acumulata la nivelul abdomenului, hipertensiune arteriala, nivel ridicat al glicemiei in sange si numar peste limita a trigliceridelor, cu un impact mai mare asupra femeilor, decat asupra barbatilor.
- Stresul cronic si depresia. Acesti doi factori de risc majori impiedica desfasurarea normala a vietii, de la un somn de buna calitate, pana la alimentatie.
- Fumatul. Acest viciu predispune mai mult femeile, decat barbatii, la dezvoltarea de afectiuni cardiace.
- Nivelul scazut de estrogen dupa menopauza. Creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare la nivelul vaselor mici de sange.
Nu asociati bolile de inima cu varsta inaintata
SusToate femeile cu varsta mai mica de 65 de ani, in special cele cu istoric familial in care au existat cazuri de boli cardiace, ar trebui sa ia in calcul factorii de risc si sa isi monitorizeze regulat sanatatea cardiaca.
Cunoasteti indicatorii personali ai sanatatii inimii
SusIn functie de istoricul medical personal, puteti afla care sunt indicatorii personali ai sanatatii inimii care este tensiunea arteriala normala in cazul dumneavoastra, nivelul glicemiei, al colesterolului etc. De pilda, daca suferiti de diabet, valorile in care este bine sa va situati pot fi diferite de cele ale altor persoane.
Invatati sa recunoasteti semnele si simptomele bolilor cardiace
SusIn afara de factorii de risc, este important sa invatati care sunt manifestarile clinice ale bolilor cardiace la femei.
- Oboseala inexplicabila. Un studiu efectuat in randul mai multor supravietuitoare ale unui atac cardiac arata ca 70% dintre paciente au experimentat stari de oboseala extreme in zilele premergatoare infarctului. Pana si activitatile foarte putin solicitante, precum aranjarea patului sau deplasarile la cumparaturi, pot fi extenuante inainte de producerea unui infarct miocardic.
- Durerile toracice. Majoritatea femeilor care sufera de boli cardiace se confrunta cu acest disconfort. Orice durere brusca, severa si persistenta poate anunta instalarea unei afectiuni a inimii.
- Tulburarile respiratorii. Bolile cardiace la femei se manifesta aproape intotdeauna cu dificultati de respiratie, in special in timpul efortului fizic (urcatul scarilor, alergarile usoare, menajul casnic etc.).
- Transpiratie excesiva. Acest simptom apare de cele mai multe ori inainte de producerea unui atac cardiac si este insotit de frisoane, alternate cu bufeuri.
- Greata si ametelile. Desi pot fi usor confundate cu manifestarile clinice ale tulburarilor digestive, aceste doua simptome apar de regula cu cateva zile inainte de declansarea infarctului. Ele pot lua si forma unor senzatii de hiperaciditate si indigestie.
- Anxietatea. Multe femei resimt o stare de agitatie sau chiar teama in apropierea unui atac cardiac.
- Disconfort corporal la nivelul gatului, umerilor, spatelui superior si abdomenului.
Adoptati schimbari sanatoase in modul de viata
SusDieta si controlul greutatii corporale sunt doi factori esentiali in menajarea sanatatii inimii.
Cateva schimbari sanatoase in modul de viata pot preveni cu succes imbolnavirea cardiaca.
- Consumul redus de carne rosie si mezeluri. Femeile care abuzeaza de aceste alimente isi cresc sansele unui atac cardiac cu pana la 30%.
- Consumul moderat de alcool. Mai mult de un pahar pe zi de bauturi alcoolice ridica riscuri majore pentru sanatatea inimii.
- Gestionarea eficienta a stresului. Relaxarea si detensionarea corpului ajuta la reducerea cu o treime a susceptibilitatii de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
- Efectuarea de exercitii fizice regulate. Femeile care fac miscare in mod frecvent sunt mai putin predispuse atacurilor cardiace si cerebrale, hipertensiunii arteriale si aterosclerozei.
- Consumul sporit de fibre in dieta. Fibrele reduc nivelul colesterolului, regleaza tensiunea arteriala si ajuta la topirea depozitelor de grasime de la nivelul abdomenului.
- Respectarea unui program sanatos de somn. Odihna de calitate aduce beneficii multiple sanatatii femeilor, mai ales la nivel cardiac.
- Intarirea increderii in fortele proprii. Asteptarile prea mari de la propria persoana sunt frecvente in randul femeilor, iar cand ele nu sunt indeplinite, se instaleaza anxietatea, furia si depresia.
Un studiu derulat in acest sens arata ca emotiile negative nu sunt doar neplacute, ci si nocive pentru sanatatea inimii, crescand nivelul inflamatiilor in corp si afectand integritatea arterelor.
O atitudine pozitiva si o stima de sine crescuta reduc riscul instalarii bolilor cardiace cu cel putin 13%.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Simptome pe care femeile nu ar trebui sa le ignore
- Sanatatea femeii - semnale de alarma
- 13 alimente benefice sanatatii femeilor
- 9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale
- Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
- Prevenirea bolilor de inima la femei
- 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii
- Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?