Clickmed
programare rapida la medic

Atacul de inima: 8 simptome comune la femei

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Atacul de inima: 8 simptome comune la femei

Conform statisticilor, in Romania, numarul de cazuri de infarct miocardic este de aproximativ 20.000 pe an, jumatate dintre pacientii care experimeteaza un infarct ajungand la deces.

Atacul de inima sau infarctul miocardic, este o afectiune mai de graba caracteristica barbatilor, care sunt de cel putin doua ori mai predispusi decat femeile.

Simptomele resimtite la nivelul pieptului apar de regula in cazul barbatilor, dar se pot manifesta si la femei:

- Presiune, senzatie de apasare si durere in centrul pieptului, care poate difuza spre gat, umar sau brat;

- Disconfort la nivelul pieptului, insotit de slabiciune, senzatie de lesin, transpiratie, greata, dificultati respiratorii - respiratie foarte scurta.

Dar, duerea in piept nu este un simptom comun in cazul femeilor! In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca dintr-un numar de 515 femei care suferisera un atac de inima, doar 43% au acuzat dureri acute in zona pieptului - simptom specific in cazul barbatilor.

Cu toate acestea, studiile evidentiaza faptul ca primul simptom cautat de medicii de la Urgenta atunci cand se banuieste un atac de inima, il reprezinta durerea in piept; doar o mica parte dintre medici verifica existenta altor simptome, mult mai comune in cazul femeilor.

Drept rezultat, in multe situatii, atacul de inima in cazul femeilor este mai dificil de diagnosticat.

Deseori, atacul de inima se manifestata in cazul persoanelor de sex feminin prin dificultati respiratorii - respiratie scurta, oboseala inexplicabila, presiune in partea inferioara a pieptului, motiv pentru care de multe ori simptomele sunt confundate cu cele ale unei indigestii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. 8 simptome comune
  3. Cand se recomanda apelarea Serviciului de Urgenta?
  4. Citeste pe aceeasi tema

8 simptome comune

Sus

Conform specialistilor, cele mai comune simptome ale infarctului la femei sunt:

- dificultati respiratorii - respiratie scurta (in 57,9% dintre cazuri);
- slabiciune (in 54.8% dintre cazuri);
- oboseala neobisnuita (in 42,9% dintre cazuri);

Alte simptome comune includ:
- Greata;
- Ameteala;
- Disconfort in partea inferioara a pieptului;
- Presiune sau disconfort in partea superioara a abdomenului - ceea ce favorizeaza deseori confuzia cu o simpla indigestie;
- Durere de spate

In saptamanile ce preced un atac de inima, unele dintre simptomele enumerate mai sus pot aparea ca si semne premature de avertizare.

Cand se recomanda apelarea Serviciului de Urgenta?

Sus

Conform experientelor relatate de medicii cardiologi de la camerele de urgenta, atunci cand experimenteaza disconfort sau durere in zona pieptului, majoritatea femeilor evita sa contacteze serviciul de urgenta, neapreciind corect gravitatea simptomelor; orice minut de amanare insa, poate fi fatal pentru pacienta in cauza!

Totodata, in astfel de situatii, medicii recomanda apelarea serviciului de urgenta si nu optarea pentru deplasarea cu taxi-ul si in nici un caz cu masina personala.

Principalul avantaj al apelarii 112 il reprezinta pregatirea personalului si dotarea ambulantelor cu aparatura necesara acordarii de ingrijiri medicale inca de la ajungerea la domiciliul pacientei.

La Camera de Urgenta, specialistii recomanda pacientelor sa descrie simptomele si nu propriile concluzii gen: "Cred ca e o durere de stomac, indigestie, etc.

Deoarece atacurile de inima nu sunt foarte comune in cazul femeilor iar simptomele nu sunt clar identificate, diagnosticul este deseori confundat cu indigestia, problemele gastrointestinale, anxietatea sau chiar ipohondria.

Bineinteles, nu orice durere in zona stomacala trebuie considerata atac de inima, dar este important sa fie luata in considerare si testate afectiunilor cardiovasculare.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate