Atacul de inima: 8 simptome comune la femei

Generalitati

Conform statisticilor cele mai recente, in Romania, numarul deceselor ca urmare a afectiunilor sistemului cardiovascular a crescut in anul 2020 comparativ cu anul 2019, infarctul miocardic acut avand o rata de 90,88 la 100000 de locuitori, femeile fiind mai afectate decat barbatii.

Simptome

Simptomele cele mai frecvent resimtite in cazul unui infarct miocardic sunt:

- Presiune, senzatie de apasare si durere in centrul pieptului, care poate difuza spre gat, umar sau brat;

- Disconfort la nivelul pieptului, insotit de slabiciune, senzatie de lesin, transpiratie, greata, dificultati respiratorii - respiratie foarte scurta.

Dar, duerea in piept nu este un simptom comun in cazul femeilor! In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca dintr-un numar de 515 femei care suferisera un atac de inima, doar 43% au acuzat dureri acute in zona pieptului - simptom specific in cazul barbatilor.

Cu toate acestea, studiile evidentiaza faptul ca primul simptom cautat de medicii de la Urgenta atunci cand se banuieste un atac de inima, il reprezinta durerea in piept; doar o mica parte dintre medici verifica existenta altor simptome, mult mai comune in cazul femeilor.

Drept rezultat, in multe situatii, atacul de inima in cazul femeilor este mai dificil de diagnosticat.

Deseori, atacul de inima se manifestata in cazul persoanelor de sex feminin prin dificultati respiratorii - respiratie scurta, oboseala inexplicabila, presiune in partea inferioara a pieptului, motiv pentru care de multe ori simptomele sunt confundate cu cele ale unei indigestii.

8 simptome comune

Conform specialistilor, cele mai comune simptome ale infarctului la femei sunt:

- dificultati respiratorii - respiratie scurta (in 57,9% dintre cazuri);
- slabiciune (in 54.8% dintre cazuri);
- oboseala neobisnuita (in 42,9% dintre cazuri);

Alte simptome comune includ:
- Greata;
- Ameteala;
- Disconfort in partea inferioara a pieptului;
- Presiune sau disconfort in partea superioara a abdomenului - ceea ce favorizeaza deseori confuzia cu o simpla indigestie;
- Durere de spate

In saptamanile ce preced un atac de inima, unele dintre simptomele enumerate mai sus pot aparea ca si semne premature de avertizare.

Cand se recomanda apelarea Serviciului de Urgenta?

Daca in trecut, experientele relatate de medicii cardiologi de la camerele de urgenta, aratau ca majoritatea femeilor evitau sa contacteze serviciul de urgenta atunci cand resimteau disconfort sau durere in zona pieptului, neapreciind corect gravitatea simptomelor, actualmente, numarul pacientelor care se adreseaza medicului specialist cardiolog in ambulator acuzand dureri toracice este intr-o continua crestere.

Principalul avantaj al apelarii 112 il reprezinta pregatirea personalului si dotarea ambulantelor cu aparatura necesara acordarii de ingrijiri medicale inca de la ajungerea la domiciliul pacientei.

La Camera de Urgenta, specialistii recomanda pacientelor sa descrie simptomele si nu propriile concluzii gen: "Cred ca e o durere de stomac, indigestie, etc.

Deoarece simptomele unui infarct miocardic pot fi greu de identificat in unele cazuri, diagnosticul este deseori confundat cu indigestia, problemele gastrointestinale, anxietatea sau chiar ipohondria.

Bineinteles, nu orice durere in zona abdominala trebuie considerata infarct miocardic, dar este important sa fie luata in considerare si efectuarea unor teste suplimentare pentru identificarea/excluderea afectiunilor cardiovasculare.