Dieta pentru detoxifierea de primavara
Generalitati
SusOdata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie.
Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara.
Cuprins articol
Curatarea
SusPrima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica.
Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale.
In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si energie pe masura.
O alta modalitate de curatare a organismului este postul, deoarece printre beneficiile postului se numara imbunatirea starii generale de sanatate, reducerea inflamatiei si optimizarea digestiei, insa nu toti oamenii pot tine post.
O mare parte din oameni nu au valori optime de zahar in sange pentru a tine post, iar in aceste cazuri apare rapid senzatia de ameteala, foamea si activitatile zilnice ar putea deveni dificil de finalizat.
1. Eliminati cafeaua - Cafeaua este acida si are rol diuretic. Aceasta poate fi inlocuita cu ceaiul din plante (ceai verde sau ceai alb) cu efect antioxidant pentru a va ajuta sa evitati simptomele de sevraj prevocate de renuntarea la cofeina.
In plus, intotdeauna, daca exista in dieta un aliment sau bautura la care ofera dependenta si nu poate lipsi nici macar cinci zile din dieta, e un semn clar ca ar trebui sa se renunte definitv la el.
2. Mancati o cantitate cat mai mare de alimente colorate. Fructele si legumele sunt bogate in fibre, minerale, vitamine si fitonutrienti care previn si chiar ajuta la tratarea bolilor. Cu cat consumati mai multe alimente proaspete cu atat starea de sanatate va fi mai buna.
De la rosii la broccoli si afine, fructele si legumele au un index glicemic scazut si vor mentine nivelul de energie ridicat in timp ce organismul este curatat de toxine.
3. Consumati proteine slabe, cum ar fi albusul de ou, carnea de pui sau de curcan, peste si soia, la fiecare masa sau gustare. Proteinele secreta hormonul numit glucagon care ajuta la eliminarea grasimii. Se vor evita insa carnea rosie si produsele lactate timp de 5 zile.
4. Introduceti in dieta multivitamine de calitate, suplimente cu uleiuri de peste si probiotice cum ar fi acidofilus care este o bacterie prietenoasa ce ajuta la mentinerea sanatatii microflorei digestive. Digestia sanatoasa si absorbtia substantelor nutritive stau la baza unei stari bune de sanatate.
5. Adaugati grasimi si uleiuri esentiale in dieta. Printre acestea cele mai sanatoase ar fi uleiurile din seminte de in, semintele de floarea soarelui, uleiul de masline, avocado, nuci si seminte - pentru un efect antiinflamator.
6. Beti opt pahare de apa pe zi. Apa proaspata, curata, ajuta in procesul de curatare si stimuleaza metabolismul, oferind senzatia de satietate si ajuta la mentinerea unui nivel ridicat de energie.
Indicat ar fi ca purificarea sa dureze cinci zile, la inceputul fiecarui sezon. Desi nu este vorba despre o schimbare drastica in dieta, va exista o planificare pentru dieta din cele cinci zile si se va acorda atentie alimentelor consumate pentru ca hrana consumata sa fie cat mai sanatoasa.
Nutritia
SusUrmatoarea etapa a detoxifierii de primavara se va concentra pe nutritia de calitate. Desi cele mai noi tendinte in ceea ce priveste dietele provoaca unele confuzii cu privire la ce si cum ar trebui sa se manance, exista patru principii de baza care ar trebui sa fie respectate de orice persoana care doreste sa se simta si sa arate mai bine:
1. Esti ceea ce mananci;
2. Organismul necesita toate cele trei tipuri de macronutrienti carbohidrati, proteine si grasimi;
3. Pentru a fi in forma trebuie sa mancati cat mai multe cruditati;
4. Beti suficienta apa.
1. Principiul "Esti ceea ce mananci". Unii nutritionisti considera ca suntem intr-adevar mai mult decat ceea ce mancam, dar ceea ce mancam ne poate ajuta sa fim mai mult decat ceea ce suntem. Afirmatia se refera la faptul ca avem o relatie adanc inradacinata emotional si chimic cu produsele alimentare.
Alegerile nutritionale de calitate, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu un continut scazut de grasimi etc. pot influenta intr-un mod pozitiv frumusetea unei persoane si pot ajuta la prevenirea debutului bolilor in viitor.
2. Principiul: "Organismul necesita toate cele trei tipuri de macronutrienti". Cei trei macronutrienti care sunt foarte importanti pentru dieta si ofera organismului surse primare de energie sunt glucidele, proteinele si grasimile. Desi organismul necesita si micronutrienti cum ar fi vitaminele si mineralele, acestea sunt esentiale pentru organism doar in cantitati reduse.
Din pacate, din cauza restrictiilor unor diete si a sfaturilor pentru sanatate care sustin consumul redus de proteine, grasimi si calorii, oamenii incearca de multe ori sa le elimine sau diminueaza foarte mult consumul din dieta zilnica.
O alta abordare ar fi de a micsora consumul unor macronutrienti, din dorinta de a pierde in greutate. Pentru o greutate normala si o stare optima de sanatate, nici unei persoane nu trebuie sa-i lipseasca macronutrientii necesari organismului. Secretul este de a selecta corect, macronutrientii, astfel:
- Carbohidrati cu indice glicemic redus - Acestia includ cele mai multe dintre fructe, fasolea, si painea sau pastele din cereale integrale. Se vor elimina toate alimentele care contin zahar alb si faina rafinata, cartofii albi, painea si pastele albe.
Se va incerca consumul unei cantitati minime de legume de culoare verde inchis pe zi (broccoli, spanac) si un aliment de culoare portocalie (morcov, dovleac, cartofi dulci).
- Proteine slabe - In aceasta categorie sunt incluse produsele lacatate cu un continut scazut de grasimi precum carnea de pui, pestele, soia, praful de proteine, ouale, carnea macra de de vita si de curcan.
Este recomandat sa se consume cat mai putina grasime de carne rosie si branza. Proteinele au un rol important in repararea muschilor, controlul zaharului din sange si a pierderii in greutate.
- Grasimile bune - Acestea cuprind grasimile mononesaturate cum ar fi uleiul de masline extravirgin si avocado. Ar mai trebui consumate produse alimentare care contin grasimi esentiale omega-3, pe care oganismul nu le poate produce.
Printre acestea se numara uleiul si semintele de in, migdale, nuci, peste de apa rece (somon si ton) si ulei de peste. Grasimile omega-3 sunt aniinflamatorii si ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, parului si unghiilor. Se vor elimina complet din dieta acizii grasi trans (grasimi partial hidrogenate).
3. Principiu: "Pentru a fi in forma trebuie sa mancati cat mai multe cruditati". Un adult are nevoie de minim 5-9 portii de fructe si legume colorate pe zi pentru a avea o stare de sanatate si frumusete optime.
Fructele si legumele contin nu doar o cantitate abundenta de minerale si vitamine, dar acestea ofera si un amestec bogat de fitonutrienti - substante chimice existente in plante care pot preveni o serie de afectiuni. Exemple de fitonutrienti sunt: licopenul din rosii, sulfurofanul din broccoli, flavonoidele din ciocolata neagra, fructele de padure si strugurii.
4. Principiu: "Beti suficienta apa." Organismul are nevoie de lichide suficiente pentru eliminarea toxinelor, o digestie optima si pentru functiile principale ale celulelor. Fara apa, pot sa apara o multime de simptome, cum ar fi constipatia, lipsa de energie, pierderea elasticitatii pielii si cresterea in greutate.
Alte ingrediente de calitate care se considera ca au rol de tratament si pot fi incluse cu medieratie in dieta sunt ciocolata neagra (peste 70%) si vinul rosu.
Hidratarea
SusA treia parte a procesului de detoxifiere de primavara se concentreaza asupra hidratarii parului si pielii in mod cat mai natural. Multi oameni asociaza hidratarea cu cremele care ofera aspect tineresc pielii si balsamurilor in urma carora parul ramane moale.
Hidratarea de primavara este un proces intern care implica alimente si suplimente. Exista o serie de alimentele care pot ajuta o persoana sa arate cu 10 ani mai tanara.
Esential pentru sanatate
Grasimile pot fi bune sau rele. Grasimile rele care trebuie sa fie eliminate din dieta sunt cele create chimic, numite acizi grasi trans (sau grasimi partial hidrogenate).
Multe produse alimentare contin aceste tipuri de grasimi care au rolul de a prelungi durata de viata a produsului, fiind foarte stabile, insa organismul nu le agreaza deloc, intrucat pot creste nivelul colesterolului, afecteaza sanatatea arterelor si pot declansa anumite tipuri de cancer.
Alte tipuri de grasimi care au rolul de a minimiza reactiile proinflamatorii din organism sunt grasimile saturate care se regasesc branzeturile grase, inghetata si carnea rosie, insa acestea trebuie consumate doar ocazional.
Grasimile care sunt necesare pentru hidratarea pielii, parului si unghiilor, de la interior spre exterior, sunt numite acizi grasi esentiali. Aceste grasimi nu pot fi produse de catre organism si de aceea, trebuie consumate prin dieta.
Concret, acidul gras esential numit acid alfa-linoleic omega-3 sau grasimile esentiale s-a dovedit a oferi numeroase beneficii sanatatii, inclusiv:
- reducerea inflamatiei;
- reducerea riscului de boli de inima;
- scaderea colesterolului;
- imbunatatirea starii de spirit si a atentiei;
- stimularea sanatatii pielii.
Surse de Omega-3
Grasimile Omega-3 sunt disponibile sub forma mai multor surse alimentare, cum ar fi uleiul si semintele de in, oua (care au concentratie crescuta de omega-3), pestele de apa rece (ton si somon), nuci si migdale, dar si alte tipuri de seminte. Cu toate acestea, adesea este dificil sa se consume suficiente produse alimentare pentru ca organismul sa primeasca o cantitate ideala de acizi grasi Omega-3.
In plus, se investigheaza cat de sigur este sa se includa in dieta somonul si tonul, deoarece, desi pestele este o sursa grozava de proteine, seleniu, vitamina D si grasimi esentiale omega-3, nivelul de toxicitate al acestuia, este deseori, destul de crescut.
In plus fata de consumul de alimente bogate in Omega-3, specialistii recomanda consumul zilnic de ulei de peste. Grasimile au de doua ori mai multe calorii decat proteinele si carbohidratii si nu trebuie sa fie consumate in aceeasi cantitate ca si acestea din urma.
Constientizati ceea ce mancati
Acest lucru se refera mai putin la ceea ce mancati si se concentreaza mai degraba pe modul in care mancati. Anumite comportamente alimentare pot avea efecte pozitive importante asupra pierderii in greutate, digestiei si starii generale de sanatate.
Pur si simplu, se vor pune in aplicare recomandarile urmatoare, iar dupa doua saptamani veti putea observa ca starea dvs. de sanatate s-a schimbat in mod pozitiv.
Comportamentele alimentare prezentate mai jos pun accent pe constiinta actului de a manca. Din pacate, multi oameni sunt grabiti si ocupati, obisnuiti sa manance in fuga si sa consume rapid mesele.
1. Nu sariti peste micul-dejun! - Cercetatorii au demonstrat de-a lungul timpului ca persoanele care servesc in mod constant micul-dejun sunt mult mai sanatoase, au mai multa energie si pierd mai mult in greutate, pe termen lung. Exemple de optiuni alimentare care pot fi consumate la micul-dejun:
- shake de proteine;
- branza de vaci, fructe si nuci;
- iaurt, fructe si nuci;
- omleta de albus de ou;
- cereale integrale cu lapte.
2. Mancati pana va simtiti pana va simtiti stomacul aproape plin, nu plin. Cei mai multi dintre noi inghit alimentele in graba, in maxim 5-10 mintute.
Pe langa faptul ca digestia va avea de suferit, din cauza alimentelor nemestecate in mod corect, acest ritm rapid de a manca nu ofera organismului timp pentru a inregistra senzatia de satietate.
De fapt, ar fi nevoie de 20 de minute pentru ca receptorii sa ajunga la creier si sa se inregistreze senzatia de satietate. Prin extinderea timpului pentru mese, la minim 20 de minute, va veti simti mai plini si prin urmare veti consuma mult mai putine calorii.
3. Nu mai mancati dupa ora 19. Atunci cand faceti modificari comportamentale, cele legate de obiceiurile alimentare ar putea fi cel mai dificil de initiat si respectat. Cand simtiti nevoia sa rontaiti ceva, puteti alege castraveti, telina sau buchetele de broccoli. In plus, puteti bea ceaiuri de plante sau apa care ar putea sa reduca pofta de zahar si vor oferi senzatia de stomac plin.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta de primavara pentru infrumusetarea tenului
- Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Primavara ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar
- Urzica in tratarea anemiei
- Dieta Ornish
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
- Dieta cu ciocolata
- Dieta Sonoma