Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate
Generalitati
SusPrimavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine.
Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea sanatatii.
Cuprins articol
Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara
Sus- Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva minute) pentru a se transforma intr-o garnitura sanatoasa. O tulpina de sparanghel contine doar 4 calorii si ofera organismului cantitati importante de acid folic, potasiu si fibre.
- Anghinare - aceasta este o alta sursa importanta de fibre si substante nutritive esentiale dar si minerale cum ar fi fier, magneziu, fosfor, calciu, acid folic, potasiu si chiar vitaminele A si C. Anghinarea sustine sanatatea ficatului si ajuta la scaderea colesterolului, precum si in diminuarea simptomelor de dispepsie sau alte boli digestive. Aceasta leguma poate fi prajita, coapta sau fiarta. Daca introduceti aceasta leguma in dieta dvs. cu siguranta ca veti face o alegere sanatoasa.
- Spanac - este o leguma de primavara care poate fi usor adaugata la dieta dvs. intr-o varietate de moduri. Daca mancati mult spanac organismul dvs. va fi mai sanatos intrucat ii veti aduce cu ajutorul acestuia un aport semnificativ de vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier dar si flavonoide care scad riscul aparitiei cancerului. Spanacul ajuta la prevenirea aparitiei cataractei, bolilor cardiovasculare si poate fi consumat atat fiert cat si crud, in salate.
- Ridichii - ridichiile sunt surse excelente de vitamina C, acid folic si potasiu. Prin simpla feliere si asezonare a salatelor cu acestea, va puteti bucura de multiple beneficii pentru sanatate, oferite de aceste legume. Printre acestea se numara imbunatatirea functiilor rinichilor, scaderea riscului declansarii canceului, ameliorarea problemelor digestive si scaderea inflamatiei din organism. In plus, ridichiile sunt bogate in antioxidanti care mentin tineretea corpului.
- Ceapa verde - exista mai multe soiuri de ceapa, dar primavara este intalnita mai ales ceapa verde. Aceasta poate fi consumata in salate, supe si in compozitia anumitor preparate culinare. Cu putine calorii, bogata in potasiu, fosfor si calciu, ceapa este un diuretic natural si ajuta la tratarea astmului dar si la scaderea colesterolului.
- Mazare - primavara puteti consuma mazare proaspata, fie gatita, fie cruda, in salate. Aceasta leguma cu gust dulce si placut este bogata in vitaminele A, C si K, dar si mangan, fier, acid folic. De asemenea, mazarea contine si alte minerale si vitamine utile organismului pentru a functiona optim. In plus, aceasta leguma contine fibre necesare pentru o buna digestie. Puteti pastra in frigider mazarea proaspata timp de 2-4 zile.
- Avocado - chiar daca ne putem bucura de avocado pe intreg parcursul anului, acesta este considerat un fruct de primavara. Se stie faptul ca avocado contine grasimi bune pentru organism: acid oleic, grasimi mononesaturate care cresc nivelul de lipoproteine cu densitate mare, dar avocado este si o sursa excelenta de acid folic ( o cana contine 23% de adic folic). In pulpa de avocado se gasesc alfa-caroten, beta-caroten si luteina. Unii cercetatori afirma ca nivelul ridicat de fitonutrienti din avocado pot stopa aparitia cancerului oral prin cresterea cantitatii de radicali liberi.
- Telina - aparentele pot fi inselatoare cand vine vorba despre telina. In ciuda aspectului sau noduros, telina este de fapt o leguma foarte sanatoasa. In interiorul acesteia puteti gasi vitamine cum ar fi: vitamina C, vitamina K, fosforul, potasiu, vitaina B6, magneziul si manganul care sunt importante pentru mentinerea sanatatii sangelui. In plus fata de aceste substante nutritive, telina este o sursa excelenta de fibre cu ajutorul carora senzatia de satietate este mentinuta pe termen lung si va fi imbunatatita sanatatea digestiva.
- Sfecla - este o leguma de primavara care are in compozitei multi fitonutrienti cu rol antioxidant, dar si magneziu, potasiu, fier, acid folic, fosfor, vitamina A, C si PP. Aceasta va contribui la detoxifierea organismului de toxine, dar are si rol antiinflamator. Sfecla rosie actioneaza in directia scaderii hipertensiunii arteriale, scade riscul de boli cardiovasculare si lupta impotriva anemiei feriprive.
- Rosii - sunt unele din cele mai consumate legume de primavara. Contin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E dar si calciu sau licopen. Persoanele care mananca in mod constant rosii vor dezvotla mai putine boli cardiovasculare, depresii, vor putea preveni aparitia osteoporozei si a unor tipuri de boli degenerative si cancere.
- Fasole verde - fasolea verde are in compozitie cantitati importatne de vitamina A si C care impreuna contribuie la mentinerea sanatatii sistemului imunitar. In plus, in fasolea verde se mai gaseste betacaroten necesar intregului organism, pentru eliminarea radicalilor liberi.
- Busuioc - agreat pentru aroma sa puternica si gustul placut, busuiocul poate fi adaugat mai ales la salate, paste dar si sosul de rosii. Este bogat in vitamina A dar si flavonoide care ajuta la protejarea structurilor celulare ale corpului dar si a cromozomilor de radiatii. S-a dovedit stiintific faptul ca persoanele care consuma mai mult busuioc au un nivel mai mic de colesterol si in cazul acestora exista probabilitati mai mici de a inregistra un atac de cord. De asemenea este cunoscut si rolul busuiocului de a relaxa muschii, vasele de sange si de a imbunatati circulatia sangelui.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?
- Astenia de primavara, pericol pentru silueta
- Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
- Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
- Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
- Conceptii gresite despre legume si slabire