Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
Fructele si legumele sunt un rezervor nesecat de vitamine, minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite.
Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei.
De aceea, este foarte important sa mananci cinci portii de legume si fructe in fiecare zi.
Iata ce beneficii aduc aceste fructe si legume, in functie de culorile pe care le au:
Albastru si violet reduc riscul de cancer
Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria.
Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare
Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor albe. Acestea au puternice proprietati antiinflamatoare, iar unele dintre ele (ceapa, usturoiul) grabesc vindecarea infectiilor, pentru ca sunt adevarate antibiotice naturale.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Verde, culoarea care ajuta la detoxifiere
Intaresc vederea, ajuta la detoxifiere si imbunatatesc circulatia sangelui. Este vorba despre legumele si fructele verzi, precum lime, kiwi, mere verzi, avocado, spaanc, patrunjel, leustean, spanac, salata verde. Sunt bogate si in vitamina K, esentiala pentru coagularea sangelui. O mare cantitate din aceasta vitamina se gaseste in spanac, alaturi de fier, mineral care previne anemia.
Aceste mancaruri contin si cantitati importante de vitaminele E si C, recunoscute pentru ca scad riscul aparitiei bolilor cronice. De asemenea, asigura si o cantitate importanta de zeaxantina, care combate degenerescenta maculara, afectiune care, daca nu este tinuta sub control, poate duce la orbire, potrivit unui studiu realizat la Universtatea din Dakota de Nord.
Portocaliu, culoarea care protejeaza de cancer
Legumele si fructele portocalii aduc, de asemenea, nenumarate beneficii asupra sanatatii, deoarece abunda in minerale si vitamine.
Articole recomandate
-
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
-
Personalitatea prin culori
-
Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sana ...
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
-
Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
-
14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
Sunt bogate in betacaroten, antioxidanti care au ca efect protector impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranirea prematura, cat si pentru anumite tipuri de cancer.
Licopenul este un alt compus care se regaseste in acestea, substanta care imbunatateste productia de colagen, responsabil pentru mentinerea elasticitatii pielii.
De asemenea, stimuleaza tranzitul intestinal, ajutand digestia. In unele din aceste legume, precum cartofii rosii, se gaseste o cantitate importanta de fibre, ajutand la tratarea constipatiei. Din categoria acestor fructe si legume mai fac parte morcovii, portocalele, piersicile, dovleacul, papaya.
Rosu, culoarea care ajuta digestia
Daca iti plac legumele si fructele de culoare rosie, precum tomatele, merele rosii, penele rosu, capsunile, ciresele, coacazele rosii, merisorul, inseamna ca aduci organismului tau un aport crescut de licopen si antocianine. Aceste substante ajuta la mentinerea sanatatii inimii, dar sunt ideale si pentru o buna digestie.
Ciresele au si un puternic efect diuretic, fiind indicate persoanelor care sufera din cauza retentiei de apa. Licopenul este de ajutor si barbatilor, caci protejeaza prostata. Totodata, aceasta molecula creste capacitatea organismului de a produce mai multa vitamina A, care imbunatateste vederea.
Galben, culoarea care protejeaza imunitatea
Fructele si legumele galbene sunt bogate in carotenoide, bioflavonoide si vitamina C. Studiile sugereaza ca acesti nutrienti ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular, ajuta digestia si sistemul imunitar.
Alte beneficii ale alimentelor colorate in galben: mentinerea sanatatii pielii, grabesc vindecarea ranilor si inataresc oasele si dantura. In aceasta categorie sunt incluse lamaile, porumbul, ananasul, ardeiul gras, gutuile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Fructe proaspete vs fructe confiate
-
Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase ...
-
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
-
Cromofobia, frica de culori
-
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Cat de periculoasa este ceara de pe fructe?
-
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare


Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Personalitatea prin culori
Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sana ...
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
Fructe proaspete vs fructe confiate
Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase ...
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
Cromofobia, frica de culori
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Cat de periculoasa este ceara de pe fructe?
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare