Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
Alimentele si semnificatia culorilor
Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului.
Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat.
Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate.
Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor
In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele:
Alb, cafeniu si maro: alicina
Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor.
O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida.
Albastru si mov: antocianina
Antocianina este un antioxidant foarte puternic, care da culoare murelor, afinelor, strugurilor negri, stafidelor brune, coacazelor, prunelor, precum si verzei rosii si vinetelor.
Este considerat cel mai puternic agent antitumoral, capabil sa opreasca cancerul de colon.
Portocaliu si galben intens: betacaroten si bioflavonoide
Betacarotenul sau vitamina A naturala are beneficii extraordinare asupra vederii. Este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete.
Betacarotenul are si alte beneficii: impiedica oxidarea celulelor, protejand organismul de radicalii liberi si scade riscul afectiunilor degenerative, precum boala Parkinson, Alzheimer, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita, osteoporoza sau cancerul.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Bioflavonoidele, pe de alta parte, cresc rezistenta capilarelor, prevenind astfel varicelele si hemoroizii, preintampina ridarea si imbatranirea pielii, si au un efect antianginos, tonic cardiac, antiaterosclerotic si antitrombotic.
Betacarotenul si bioflavonoidele se gaseste in varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapa, cartofi dulci, andive, caise, dovleac, mango, papaya, portocale, pepene galben, patrunjel, busuioc, oregano, mandarine sau grepfrut.
Rosu: licopen
Licopenul este un colorant rosu natural, care se gaseste din belsug in rosii, pepene verde, papaya, grepfrut rosu, cirese, mere rosii, merisoare sau ardei rosu.
La fel ca si antocianina, el contribuie la reducerea riscului de formare a tumorilor canceroase si de aparitie a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.
Eficienta licopenului a fost deja dovedita in prevenirea si combaterea mai multor tipuri de cancer: cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, cancer cervical, ovarian, uterin si intestinal.
Articole recomandate
-
14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
-
Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
-
Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sana ...
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
-
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
-
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma frecvent struguri rosii au un risc mai scazut de infarct miocardic cu 20-50%.
Verde: luteina
Luteina este o vitamina din categoria carotenoidelor, un antioxidant natural important pentru mentinerea unei vederi sanatoase.
Luteina te apara de orbire si cancer. O gasesti in spanac, salata verde, varza kale, mazare, kiwi, broccoli sau avocado.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara
-
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
-
Alimente care previn cancerul de colon
-
Humus - beneficii si retete sanatoase
-
Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati
-
Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate


14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sana ...
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
Alimente care previn cancerul de colon
Humus - beneficii si retete sanatoase
Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati
Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate