14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Generalitati
SusDiscutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg.
Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere.
Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate.
Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase
Cuprins articol
Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate
SusPaleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila selectarea acelor alimente cu adevarat benefice sanatatii. Nutritionistii insista asupra importantei consumului preponderent de produse naturale, in special legume si fructe, in detrimentul zaharului, grasimilor saturate si carbohidratilor simpli.
Specialistii spun ca unele alimentele contin fitochimicale unice, care dau nuantele felurite ale fructelor si legumelor, cu un impact pozitiv senzational asupra sanatatii. Masura in care consumam aceste substante nutritive combinate si in cantitati optime se reflecta direct in longevitatea noastra, sustin nutritionistii. Avem nevoie de spectrul larg de nutrienti din hrana, de aceea suntem omnivori.
Alimente de baza intr-o dieta echilibrata
SusPiramida nutritionala expune, in mare, categoriile de alimente de baza din dieta optima a oamenilor. Fructele si legumele se afla aproape de baza acestei piramide, insa stim cu adevarat care sunt acele sortimente cu adevarat importante pentru o alimentatie echilibrata
Exemplele de mai jos sunt de un real ajutor in constituirea unui plan nutritional complet, care furnizeaza vitamine, minerale, fibre si antioxidanti (nutrienti esentiali pentru sanatate) si ofera in schimb un aport caloric inferior, pentru prevenirea acumularii kilogramelor in plus sau dezvoltarea de afectiuni diverse.
1. Anghinare
Anghinarele nu sunt foarte folosite in bucataria traditionala romaneasca, insa includerea lor in dieta poate fi un pas important catre un corp armonios si o inima sanatoasa. Alegeti anghinare de un verde inchis intens, cu frunze bine inchise, care elibereaza suc atunci cand sunt stoarse. La frigider, aceste legume pot rezista in stare proaspata pana la 5 zile.
2. Sparanghel
Un mix complex de vitamine, minerale si fibre necesare unei digestii optime, sparanghelul trebuie sa fie cu tulpina dreapta si tare, pe care sa se afle muguri rozalii in varf. Sparanghelul se consuma dupa indepartarea capetelor lemnoase si spalarea in baie de apa. Se poate pastra la frigider pana la 5-6 zile, in stare proaspata.
3. Fructe de avocado
Bogate in acizi grasi esentiali si antioxidanti, fructele de avocado (consumate intens in cadrul dietei mediteraneene) sunt extrem de benefice sanatatii cardiovasculare. Alegeti fructele tari, nepatate, cu coaja cerata stralucitoare. Daca sunt bine coapte, aceste fructe pot rezista o saptamana la frigider, in stare intacta.
4. Broccoli
Cateva portii de broccoli pe saptamana inseamna un sistem imunitar mai puternic si un risc scazut de dezvoltare a cancerului. Alegeti buchetele de broccoli verzi si tari, fara capete galbui, care pot fi pastrate la frigider circa o saptamana, fara sa dea semne de alterare.
5. Fructe de kiwi
Bogate in vitamina C si antioxidanti, fructele de kiwi sunt gustari excelente sau ingrediente grozave pentru salate vitaminizante. Rezista multe zile in sir la frigider, daca le cumparati in stare optima nici prea moi, nici prea tari.
6. Pere
Desi au mai multe calorii decat alte fructe, perele sunt o sursa bogata de beta caroten, vitamine si alti fitonutrienti importanti. Daca prezinta pete maronii, nu inseamna ca nu sunt bune pentru consum. Nu le achizitionati pe cele foarte moi si cu miros acru.
7. Ananas
Ananasul este un aliment bogat in vitamine si minerale vitamin A, vitamina C, calciu, fosfor si potasiu. Mai contine fibre si putine calorii, previne tusea si raceala, intareste sistemul osos, mentine sanatatea gingiilor, atenueaza simptomele artritei si imbunatateste digestia.
8. Piersici
Piersicile au multiple beneficii pentru sanatate, de la contributia lor in mentinerea sanatatii vederii, pana la imbunatatirea aspectului pielii, detoxifierea organismului, arderea grasimilor si prevenirea constipatiei.
9. Ardei gras
Sarac in calorii (45 kcal100 g), ardeiul gras asigura doza zilnica recomandata de vitamina A si C, pentru un sistem imunitar puternic si o piele frumoasa si sanatoasa. Capsaicina din aceste legume reduce nivelul colesterolului rau, controleaza diabetul, atenueaza durerile si diminueaza inflamatiile.
10. Capsuni
Capsunile contin un numar mic de calorii, fibre care regleaza tensiunea arteriala si vitamine si minerale utile in reducerea senzatiei de foame. Fenolii din aceste fructe delicioase, vitamina C, acidul folic si flavonoizii joaca un rol central in mentinerea sanatatii si frumusetii organismului.
11. Rosii
Studiile de specialitate au asociat rosiile cu cele mai sanatoase alimente consumate de om, aducand numeroase beneficii organismului. Pline de vitamine (A, C si E), flavonoiziti (antiinflamatori naturali), potasiu si alte saruri minerale, rosiile sunt elemente de baza intr-o dieta echilibrata. Odata gatite, rosiile furnizeaza mult licopen, un puternic antioxidant care imunizeaza organismul impotriva multor tipuri de cancer.
12. Pepene rosu
O sursa bogata de vitamine, zaharuri sanatoase, fibre si multa apa, pepenele rosu este 100% benefic organismului si recomandat persoanelor care doresc sa scape de kilogramele in plus.
13. Afine
Afinele sunt considerate a fi cea mai bogata sursa de antioxidanti dintre toate fructele si legumele indispensabile unei diete echilibrate. Acestea mentin sanatatea cerebrala si cardiovasculara, previn cancerul si afectiunile dermatologice, oferind un set complet de beneficii pentru sanatate in general, la orice varsta.
14. Struguri
Strugurii contin din abundenta resveratrol, un antioxidant care joaca un rol-cheie in protectia impotriva cancerului de colon si prostata, afectiunilor coronariere, nervoase, fungice si infectioase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
- Cum influenteaza obezitatea si anorexia sanatatea inimii
- Sfaturi pentru dieta alimentara de vara
- 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
- Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bin ...
- Ce nu stiati despre poftele alimentare?
- Consumul de vitamina C. 10 beneficii importante
- Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
- Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate