Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 15 Iulie 2022

Generalitati

Sus
Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate

Rosiile sunt originare din America de Sud si sunt cultivate pe continentul european de sute de ani, pentru gustul lor dulce, dar si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii.

Aceste legume consumate atat in stare cruda, cat si prin preparare termica, pot fi de culoare rosie, galbena sau mov, toate soiurile furnizand nutrienti esentiali pentru organism.

Interesul lumii medicale pentru efectele pozitive ale consumului de rosii se datoreaza in special continutului de licopen, un antioxidant care ajuta organismul sa combata actiunea distructiva a radicalilor liberi, care ataca celulele sanatoase si produc in cele din urma diverse forme de cancer.

Rosiile mai sunt extrem de benefice in timpul verii, intrucat protejeaza pielea de agresiunile razelor ultraviolete.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Proprietatile nutritive ale rosiilor
  3. Beneficiile rosiilor pentru sanatate
  4. Moduri sanatoase de a consuma rosiile
  5. Citeste pe aceeasi tema

Proprietatile nutritive ale rosiilor

Sus

O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu.

Aceste legume contin in mod natural cantitati reduse de sodiu, grasimi saturate, colesterol sau calorii, de aceea sunt recomandate in cadrul unei diete sanatoase si al regimurilor de slabit, contribuind la reglarea greutatii corporale si reducerea nivelului lipidelor in sange.

Rosiile mai furnizeaza si tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor si cupru, toate necesare unei stari perfecte de sanatate. Tot 150 de grame de rosii proaspete furnizeaza 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnica recomandata. Valorile nutritionale pentru 149 de grame de rosii sunt urmatoarele:

  • Calorii - 26,8 kcal
  • Proteine - 1,3 g
  • Vitamina A - 1241 UI (unitati internationale)
  • Vitamina C - 18.9 mg
  • Vitamina E - 0,8 mg
  • Vitamina K - 11,8 mcg
  • Tiamina - 0,1 mg
  • Niacina - 0,9 mg
  • Vitamina B6 - 0,1 mg
  • Acid folic - 22,3 mcg
  • Acid pantotenic - 0,1 mg
  • Colina - 10 mg
  • Betaina - 0,1 mg
  • Grasimi - 0,3 g (0,1 g grasimi polinesaturate, 4,5 mg acizi grasi omega-3, 119 mg acizi grasi omega-6)
  • Calciu - 14.9 mg
  • Fier - 0,4 mg
  • Magneziu - 16,4 mg
  • Fosfor - 35,8 mg
  • Potasiu - 353 mg
  • Sodiu - 7,5 mg
  • Zinc - 0,3 mg
  • Cupru - 0,1 mg
  • Mangan - 0,2 mg
  • Fluor - 3,3 mcg
  • Fitosteroli - 10,4 mg
  • Apa - 141 g

Beneficiile rosiilor pentru sanatate

Sus

- Mentinerea sanatatii pielii. Rosiile ajuta pielea sa isi mentina aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regasit si in alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o actiune protectoare asupra pielii, in fata actiunii nocive a radiatiilor UV. De asemenea, licopenul continut de rosii incetineste procesul de imbatranire a pielii si reduce riscul aparitiei cancerului cutanat.

- Intarirea oaselor. Vitamina K si Calciul, doi nutrienti furnizati de rosii, sunt excelenti factori de fortificare si regenerare a tesutului osos. Licopenul din rosii s-a dovedit util in imbunatatirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelenta de prevenire a osteoporozei.

- Reducerea riscului de cancer. Tot antioxidantul important din rosii, licopenul, a fost asociat in cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostata, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian si esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostata si ovarian. Antioxidantii din rosii, in special vitaminele A si C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase ale organismului.

- Reglarea nivelului glicemiei in sange. Rosiile sunt o sursa bogata de crom, mineral care regleaza nivelul glicemiei in sange si inhiba pofta de alimente dulci.

- Imbunatatirea vederii. Vitamina A din rosii poate sa imbunatateasca acuratetea vederii si sa previna afectiunile vazului. Un demers stiintific de specialitate a demonstrat ca un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune grava si ireversibila a ochilor.

- Mentinerea sanatatii parului. Intrucat furnizeaza cantitati semnificative de vitamina A, rosiile sunt responsabile si pentru mentinerea sanatatii parului, ajutand podoaba capilara sa ramana rezistenta si stralucitoare.

- Prevenirea afectiunilor renale si biliare. Medicii au descoperit o legatura directa intre consumul de rosii si susceptibilitatea redusa de a dezvolta pietre la rinichi si calculi biliari, in special daca rosiile sunt consumate fara seminte.

- Reducerea intensitatii durerilor cronice. Persoanele care sufera de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita, isi pot gasi alinarea consumand rosii in fiecare zi. Bioflavonoizii si carotenoidele din aceste fructe sunt agenti anti-inflamatori eficienti, actionand ca analgezice naturale.

- Pierderea excesului de kilograme. Intrucat contin o cantitate mare de fibre si apa, rosiile ajuta si la pierderea excesului ponderal, cu atat mai mult cu cat sunt sarace in grasimi saturate si calorii. Astfel, ele induc rapid senzatia de satietate si imbunatatesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizeaza. In plus, rosiile stimuleaza productia hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului si reducerea greutatii corporale excedentare.

Moduri sanatoase de a consuma rosiile

Sus

Absorbtia optima de carotenoide si flavonoizi din rosii are loc atunci cand rosiile sunt gatite, iar adaugarea de ulei de masline in timpul prepararii lor stimuleaza absorbtia licopenului. Cateva moduri sanatoase de a consuma rosiile sunt

- Adaugarea de rosii feliate in sandwich-uri si salate.
- Prepararea sosului de tomate in casa, prin fierbere si consumul lui in locul altor sosuri grase de maioneza, smantana etc.
- Consumul regulat de suc de rosii sau sucuri de legume cu rosii.
- Consumul de rosii proaspete cu omleta dietetica la micul dejun.
- Inlocuirea gustarilor hipercalorice cu rosii proaspete, asociate cu branza degresata si biscuiti integrali.
- Adaugarea de rosii conservate in tocanite, supe sau garnituri pentru friptura.
- Servirea cartofilor copti impreuna cu felii de rosii proaspete.
- Adaugarea feliilor de rosii ca strat superior in diverse preparate la cuptor (musaca sau pizza de casa).
- Prepararea de bruschete din paine integrala, cuburi de rosii, usturoi, ulei de masline si busuioc.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate