Care sunt secretele unei diete sanatoase?
8 reguli ale dietei pe care trebuie sa le cunosti
SusFie ca este vorba despre dieta saraca in carbohidrati sau cea cu supa de varza sau pur si simplu o dieta bazata pe alimente sanatoase, orice persoana urmeaza un regim intr-o anumita perioada a vietii.
Prin dieta nu se intelege ca o persoana trebuie sa consume o cantitate mica de alimente, ci trebuie sa isi limiteze cantitatea de alimente care au un continut ridicat de grasimi.
Astfel, daca este una din persoanele care vor sa urmeze o dieta din motive medicale, sau pentru ca doreste sa scada in greutate trebuie sa stie ca si in dieta exista reguli, care daca nu sunt respectate acestea iti pot cauza grave probleme de sanatate.
Cuprins articol
Iata cateva reguli care iti vor fi de mare ajutor!
Sus1. Niciodata sa nu „treci” peste micul dejun
Micul dejun este pricipala masa a zilei, peste care niciodata nu trebuie sa treci, mai ales daca esti si la regim, deoarece dupa o lunga perioada de ajunare (in timpul somnului) organismul se trezeste si trebuie sa isi inceapa activitatile de digerare si ardere a caloriilor. Astfel, corpul tau are nevoie de mancare pentru a porni aceste 2 procese dar si pentru a-ti asigura necesarul de energie zilnic.
2. Mesteca alimentele bine!
Mestecati alimentele foarte bine pentru ca acestea sa treaca mai repede prin procesul de digestie. In caz contrar, alimentele nu vor fi bine procesate si vor aparea durerile sau crampele gastrice.
3. Nu consuma mancaruri prajite!
Prin prajire alimentele vor avea si mai multe calorii deoarece prin acest proces o cantitate ridicata de grasimi pur si simplu intra in alimentele respective. Astfel, se recomanda ca alimentele sa fie gatite pe grill, fierte sau in cuptor deoarece, pe langa faptul ca vor avea un numar mai mic de calorii, acestea isi vor pastra si proprietatile nutrivite.
4. Nu manca in timp ce te uiti la televizor!
Privitul la televizor sau lecturarea unei carti in timp ce mananci iti vor atrage atentia de la mancare. Astfel, nu vei observa semnalele organismului care te anunta ca ai mancat suficient.
Deci, unul din cei mai periculosi inamici ai dietei este sa mananci in timp ce te uiti la televizor, deoarece vei manca mai mult decat are nevoie corpul pentru a-si indeplini activitatile zilnice.
5. Consuma o cantitate semnificativa de apa!
Apa te ajuta sa la pastrarea curateniei in sistemul digestiv, dar si la o mai buna digestie a alimentelor. Consuma cel putin 6-8 pahare de apa in fiecare zi, incepand cu prima ora a diminetii, astfel, pielea va fi hidratata corespunzator iar tu te vei simti mai putin infometata intr-o zi de dieta.
6. Evita alimentele „albe”!
Painea alba sau prajiturile trebuie evitate deoarece contin o cantitate ridicata de amidon, din cauza caruia te vei simti balonata. Zaharul si sarea trebuie inlocuite cu zaharul brun si sarea de mare.
7. Consuma mancare gatita de tine
Restaurantele iti pot oferi mancaruri cu o cantitate mica de calorii, dar adesea in acest mediu sunt folosite ingrediente care contin o cantitate semnificative de sare si zahar. Asadar, este indicat sa iti prepari singur/a mancarea deoarece ai certitudinea ca folosesti alimente sanatoase si, in plus, vei economisi si bani.
8. Exercitiile
Cresterea in intensitate a efortului fizic vine in ajutorul digestiei, ajutandu-te sa arzi mai multe calorii. Exercitiile si cateva reguli de baza ale dietei sunt tot ce ai nevoie pentru a adopta un stil de viata sanatos si echilibrat.
Specialistii recomanda practicarea a 20 minute de exercitii, zilnic. Printre cele mai folosite se gasesc: mersul pe bicicleta, inotul, mersul in pas alergator, dupa care poti incerca si jogging-ul sau alergarile de viteza.
Dupa ce ai citit aceste reguli, tot ce mai ai de facut este sa-ti aprovizionezi bucataria cu alimente sanatoase dupa care poti incepe un regim alimentar sanatos si echilibrat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Secretele unei vieti lungi si sanatoase
- Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia?
- Care sunt primele semne ale bolii Parkinson
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Probleme medicale care sunt greu de diagnosticat
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
- Dieta cu ciocolata
- Dieta Sonoma