Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate
Generalitati
Unii oameni iubesc broccoli, iar altii il urasc, dar nimeni nu poate nega faptul ca broccoli este un produs alimentar extrem de bogat in substante nutritive esentiale pentru functionarea intregului organism.
In continuare, puteti descoperi cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei legume din familia cruciferelor.
Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii
Iata cateva dintre calitatile si beneficiile pe care le ofera broccoli pentru sanatatea organismului uman
- Previne cancerul. Broccoli contine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul il prelucreaza sub forma unor compusi anti-cancer numiti sulforafani. Aceasta substanta curata organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscuta pentru cresterea semnificativa a riscului aparitiei de cancer gastric. In plus, broccoli contine si un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacitati anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate impiedica sa se dezvolte se numara cancerul la san, de col uterin si prostata. De asemenea, idol-3-carbinolul stimuleaza functia hepatica.
- Ajuta la reducerea valorilor colesterolului rau din sange. Broccoli contine o cantitate importanta de fibre solubile, care ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) din organism.
- Amelioreaza inflamatiile si simptomele reactiilor alergice. Broccoli este o sursa deosebit de bogata de kaempferol si izotiocianati, ambele fiind fitonutrienti cu proprietati antiinflamatorii. Cercetarile au demonstrat capacitatea kaempferolului de a diminua impactul reactiilor alergice asupra organismului. Broccoli contine chiar si cantitati semnificative de acizi grasi Omega 3, care sunt cunoscuti pentru capacitatile lor antiinflamatorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
- Contine antioxidanti puternici. Dintre toate legumele din familia cruciferelor, broccoli iese in evidenta ca fiind cea mai buna sursa de vitamina C si flavonoide necesare pentru o absorbtie eficienta a vitaminei C. De asemenea, broccoli are o concencentratie ridicata de alti antioxidanti puternici, precum lutenina, zeaxantina si beta-carotenul.
- Imbunatateste rezistenta oaselor. Broccoli contine un nivel ridicat de calciu si vitamina K, elemente esentiale pentru santatea oaselor si prevenirea osteoporozei.
- Ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Proprietatile antiinflamatorii a sulforafanului din broccoli pot fi capabile sa previna aparitia unor prejudicii ale vaselor de sange care pot fi cauzate de tulburari cronice asociate nivelului crescut de zahar din sange.
- Ajuta la detoxifierea organismului. Fitonutrientii speciali din broccoli ajuta la toate etapele de detoxifiere a organismului, inclusiv la activarea, neutralizarea si eliminarea deseurilor toxice din organism.
Articole recomandate
-
Broccoli, proprietati binefacatoare
-
Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli
-
Ce beneficii ofera varza pentru sanatate
-
Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpu ...
-
Cele mai bune clinici de dezintoxicare pentru pacientii din Romania: cum sa ...
-
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
-
Supa de broccoli
-
8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul
- Broccoli ajuta procesul digestiei. Broccoli este un carbohidrat inteligent si are un continut ridicat de fibre, compusi vegetali care stimuleaza functia digestiei. Fibrele (in special cele insolubile) previn constipatia, mentin nivelul de zahar din sange la parametrii normali si impiedica supraalimentarea. O cana de broccoli ofera la fel de multe proteine ca si o cana de orez sau porumb, dar la jumatate din calorii.
Includeti in dieta dvs. broccoli si alte legume din familia cruciferelor daca doriti sa beneficiati de numeroasele elemente nutritive esentiale in mentinerea unei sanatati optime. Consumati legume crucifere de cel putin 3 ori pe saptamana. In medie, portiile ar trebui sa fie de aproximativ o cana.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Orez fiert cu broccoli si pui
-
Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
-
Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate
-
Salata de broccoli
-
Alimente care previn cancerul de colon
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Alimente care iti pot schimba viata
-
Dieta si riscul de cancer


Broccoli, proprietati binefacatoare
Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli
Ce beneficii ofera varza pentru sanatate
Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpu ...
Cele mai bune clinici de dezintoxicare pentru pacientii din Romania: cum sa ...
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Supa de broccoli
8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul
Orez fiert cu broccoli si pui
Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate
Salata de broccoli
Alimente care previn cancerul de colon
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Alimente care iti pot schimba viata
Dieta si riscul de cancer