Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san
Generalitati
Sus
Cancerul mamar reprezinta a doua cauza de mortalitate, dupa cancerul pulmonar, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar datele sunt dure si in privinta incidentei bolii.
O femeie din opt risca aparitia cancerului de san, iar in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 7.000 de cazuri noi de cancer mamar.
Cuprins articol
Mostenirea genetica
SusAproximativ 30% din cazurile de cancer de san sunt determinate genetic, de aceea este important sa stii care este istoricul medical al rudelor tale de gen feminin. Daca bunica, mama sau sora s-au confruntat cu cancerul de san, atunci si tu ai o predispoztie crescuta si ar trebui sa fii vigilenta.
Mai exact, trebuei sa eviti acumularea de kilograme in plus, trebuie sa mananci cat mai natural si sa eviti mediile poluate. Viciile ar trebui sa iasa total din calcul, la fel sli stilul de viata dezordonat cu nopti pierdute si alimentatie haotica.
De asemenea, daca o ruda de gradul I are cancer de san este recomandat sa incepi sa-ti faci mamografii anual, incepand cu vasta de 25 de ani.
Varsta este un factor de risc
SusCancerul de san poate aparea la orice varsta, dar femeile care au implinit 50 de ani sunt cele predispuse in mod special afectiunii si au un risc crescut de a fi diagnosticate pozitiv.
Potrivit Institutului National de Cancer, jumatate dintre femeile diagnosticate cu cancer sunt peste varsta de 65 de ani. 7% din cazurile de cancer apar la femeile cu varsta sub 40 de ani.
Totusi, chiar daca ai 20 de ani, este bine sa incepi exameniarea sanilor la mamograf , o data la 3 ani, iar dupa 40 de ani sa mergi anual pentru a astfel de investigatie.
Atentie la deodorante si antiperspirante
SusTestele de laborator au aratat ca sarurile de aluminiu si alte substante continute de deodorantele spray si de antiperspirante se absorb in organism, avand potential cancerigen pentru tesuturile proxime, mai exact pentru glandele mamare.
De aceea, produsele care contin saruri de aluminiu nu sunt indicate si devin de-a dreptul riscante mai ales pentru cei cu antecedente de cancer in familie.
Cea mai mare concentratie de asemenea saruri se gaseste in deodorantele antiperspirante sub forma de stick. Deodorantele simple sunt o alternativa fara aluminiu.
Acestea nu blocheaza porii, asa cum o fac produsele antiperspirante, ci parfumeaza zona pe care sunt aplicate si o curata de bacterii pentru a preveni mirosul de transpiratie, dar si acestea contin substante cu potential nociv, cum sunt parabenii, conservanti care se gasesc pe eticheta sub diverse denumiri methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, etc.
Menstruatia precoce
SusCancerul de san apare pe fondul unor modificari hormonale, adica inclusiv pe fondul expunerii hormonul feminin la estrogen.
Din acest motiv, menstruatia precoce, care debuteaza inainte de 12 ani este considerata un factor care creste riscul de cancer de san.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
-
Factori de risc pentru cancerul de colon
-
Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
-
Ereditatea si cancerul
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Top 8 forme de cancer la femei
-
Durerea asociata cancerului
-
Cancerul mamar la barbat
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Cancerul mamar, metastatic sau...
Generalitati Cancerul mamar este o boala in care celulele din san incep sa creasca rapid intr-un ritm de necontrolat. Cancerul mamar e cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza cea mai frecventa de deces atat la barbati, cat si...citeste mai mult
-
Activitatea fizica creste sansele de...
3 ore de plimbare pe saptamana reduc la jumatate riscul de dezvoltare a cancerului de san Aceste rezultate provin din analiza pe termen lung a datelor prelevate de la aproximativ 3000 de femei cu cancer mamar. Cele mai mici nivele de mortalitate au fost...citeste mai mult
-
Totul despre mamografie
Generalitati O mamografie este un tip special de examinare radiologica a sanului, facuta cu ajutorul unui echipament special, care poate evidentia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate. Mamografia este cea mai buna metoda radiologica...citeste mai mult