Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san

Actualizat la data de: 06 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san

Cancerul mamar reprezinta a doua cauza de mortalitate, dupa cancerul pulmonar, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar datele sunt dure si in privinta incidentei bolii.

O femeie din opt risca aparitia cancerului de san, iar in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 7.000 de cazuri noi de cancer mamar.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mostenirea genetica
  3. Varsta este un factor de risc
  4. Atentie la deodorante si antiperspirante
  5. Menstruatia precoce
  6. Citeste pe aceeasi tema

Mostenirea genetica

Sus

Aproximativ 30% din cazurile de cancer de san sunt determinate genetic, de aceea este important sa stii care este istoricul medical al rudelor tale de gen feminin. Daca bunica, mama sau sora s-au confruntat cu cancerul de san, atunci si tu ai o predispoztie crescuta si ar trebui sa fii vigilenta.

Mai exact, trebuie sa eviti acumularea de kilograme in plus, trebuie sa mananci cat mai natural si sa eviti mediile poluate. Viciile ar trebui sa iasa total din calcul, la fel si stilul de viata dezordonat cu nopti pierdute si alimentatie haotica.

De asemenea, daca o ruda de gradul I are cancer de san este recomandat sa incepi sa-ti faci mamografii anual, incepand cu varsta de 25 de ani.

Varsta este un factor de risc

Sus

Cancerul de san poate aparea la orice varsta, dar femeile care au implinit 50 de ani sunt cele predispuse in mod special afectiunii si au un risc crescut de a fi diagnosticate pozitiv.

Potrivit Institutului National de Cancer, jumatate dintre femeile diagnosticate cu cancer sunt peste varsta de 65 de ani. 7% din cazurile de cancer apar la femeile cu varsta sub 40 de ani.

Totusi, chiar daca ai 20 de ani, este bine sa incepi examinarea sanilor la mamograf , o data la 3 ani, iar dupa 40 de ani sa mergi anual pentru a astfel de investigatie.

Atentie la deodorante si antiperspirante

Sus

Testele de laborator au aratat ca sarurile de aluminiu si alte substante continute de deodorantele spray si de antiperspirante se absorb in organism, avand potential cancerigen pentru tesuturile proxime, mai exact pentru glandele mamare.

De aceea, produsele care contin saruri de aluminiu nu sunt indicate si devin de-a dreptul riscante mai ales pentru cei cu antecedente de cancer in familie.

Cea mai mare concentratie de asemenea saruri se gaseste in deodorantele antiperspirante sub forma de stick. Deodorantele simple sunt o alternativa fara aluminiu.

Acestea nu blocheaza porii, asa cum o fac produsele antiperspirante, ci parfumeaza zona pe care sunt aplicate si o curata de bacterii pentru a preveni mirosul de transpiratie, dar si acestea contin substante cu potential nociv, cum sunt parabenii, conservanti care se gasesc pe eticheta sub diverse denumiri methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, etc.

Menstruatia precoce

Sus

Cancerul de san apare pe fondul unor modificari hormonale, adica inclusiv pe fondul expunerii indelungate sau in cantitati mari a hormonului sexual feminin estrogen.

Din acest motiv, menstruatia precoce, care debuteaza inainte de 12 ani este considerata un factor care creste riscul de cancer de san.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate