Cum puteti ajuta persoanele cu cancer la san
Generalitati
SusTratamentul cancerului la san ia mult timp si presupune un angajament serios. In timp ce medicamentele actioneaza pentru a ataca celulele canceroase, persoana respectiva este responsabila pentru a avea grija de propria sanatate fizica si psihica.
De aceea, ar trebui sa fie schimbate anumite obisnuinte pentru a se recupera.
Pacientii nu pot schimba faptul ca au dobandit cancer. Ceea ce ei pot schimba este stilul de viata, facand alegeri sanatoase.
Cum puteti ajuta aceste persoane? Le puteti sfatui in anumite privinte, le puteti oferi mai multe pareri si, cel mai important, le puteti sustine moral si le puteti acorda suport psihic, astfel incat sa se simta in siguranta si sa depaseasca aceasta situatie dramatica atat pentru ele, cat si pentru familiile lor.
Cuprins articol
Stil de viata
SusIn primul rand, invatati-le sa nu se mai invinovateasca pentru cancerul de san, pentru ca aceasta nu este decat o modalitate de a pierde din timp si din energie. Sunt multe lucruri care nu pot fi controlate in ceea ce priveste riscul de a dobandi o astfel de boala: genele, varsta, toxinele din mediul inconjurator.
In loc sa priveasca inainte de diagnostic, ajutati-le sa mearga inainte. Sfatuiti-le sa isi educe corpul si mintea cu privire la factorii de risc si sa invete sa faca unele schimbari ale stilului de viata.
Ele ar trebui sa se concentreze asupra viitorului si sa se obisnuiasca cu gandul ca nu pot schimba trecutul. Este important sa nu se simta vinovati prin a da vina pe cineva sau pe ceva.
Femeile care simt ca alegerile din stilul lor de viata pot fi responsabile pentru diagnosticul primit trebuie sa stie ca nimeni nu intelege in intregime factorii implicati. Este important sa recunoasca riscul si cauzele, insa acestea nu sunt cunoscute niciodata pe deplin.
Dar cel mai mare factor de risc este varsta si nimeni nu o poate controla. In jur de 70% din cazurile de cancer la san sunt la femeile care nu au alt factor de risc in afara de varsta.
O alta problema care intervine este sedentarismul. Acesta poate creste riscul mai multor tipuri de cancer. Chiar daca efectele tratamentul cancerului la san sunt legate de oboseala, greturi si alte consecinte care slabesc organismul, exercitiile fizice pot ajuta la alinarea acestor simptome precizate la fel cum imbunatatesc si circulatia sanguina.
Alimentatie
SusIn ceea ce priveste alimentatia corespunzatoare, aceasta este greu de respectat pentru toata lumea, insa poate fi cu atat mai dura dupa tratamentul pentru cancer. Medicamentele pot modifica simtul mirosului. Greturile pot fi o problema des intalnita.
Sfatuiti-le sa evite consumul de produse tip fast-food. Se stie ca fiecare celula din corp este influentata de alimentatie. Organismul are nevoie de hidratare si de hrana corespunzatoare pentru a functiona normal.
Daca este incarcat cu grasimi nesanatoase, calorii si colesterol, atunci sistemul va fi profund afectat si vor aparea complicatiile, mai ales asociate cu cancerul. Asa ca in locul produselor gata preparate de la fast-food este mai bine sa fie alese alimente sanatoase.
Totodata, daca persoanele respective inainte de a fi diagnosticate erau tot timpul ocupate, acum au un alt serviciu, acela fiind reprezentat de lupta impotriva cancerului. Trebuie sa le convingeti ca nu mai pot face aceleasi lucruri cu care erau obisnuite de dinainte de tratament. Puteti sa le sfatuiti sa va ceara mai des ajutorul, atat timp cat sunteti dornici si dispusi de a-l oferi.
De altfel, diagnosticul de cancer la san este un soc ce poate cauza o privire necorespunzatoare asupra corpului si a modului in care este tratat.
Daca persoanele cu aceasta boala stau in calea recuperarii lor, inseamna ca este un moment bun de a face schimbari asupra sanatatii, iar cateva dintre acestea sunt:
-Renuntarea la fumat – fumatul creste riscul de cancer la san traversand spre plamani si acest traseu mareste numarul de celule canceroase. Ar fi potrivit ca aceste persoane sa ceara ajutor specializat pentru a renunta la acest obicei.
-Renuntarea la alcool – alcoolul mareste riscul de receptori pozitivi de estrogen pentru cancerul la san si reactioneaza in tesuturi ca estrogenul.
-Renuntarea la supraalimentare –estrogenul, care mareste cu 80% tumorile canceroase la san, este pastrat in tesuturile grase. Cand creste numarul de calorii si kilogramele se depun, creste riscul de cancer, diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si atacuri cerebrale.
Sprijin moral
SusIn afara de aspectele ce tin de alimentatie, puteti ajuta persoanele cu cancer la san sa nu se mai simta singure. Chiar daca traim intr-o lume conectata (mesaje, postari pe retelele de socializare, blog-uri), pacientii se pot simti singuri si izolati din cauza diagnosticului de cancer la san.
Acestia isi pot pierde temporar legatura cu prietenii, iar membrii familiei nu pot intotdeauna sa ii ajute. Se recomanda comunicarea mai ales cu familia, pentru ca pacientii sa se elibereze de nemultumiri si sa-si exprime regretele.
O modalitate excelenta de a depasi aceste limite este de a cauta persoane care au scapat de boala necrutatoare. Puteti lua legatura cu medicii oncologi, asistente care pot recomanda un grup de suport din zona in care traieste pacientul.
Unele grupuri sprijina femeile tinere, pacientii proaspat diagnosticati, dar si pe cei in ultima faza. A vorbi si a invata de la persoanele trecute prin aceeasi experienta pot incuraja si educa persoanele nou venite in grup si, de cele mai multe ori, scade gradul de anxietate.
De asemenea, dupa diagnosticare, pierderea unei parti din san sau a sanului intreg, caderea parului si slabirea energiei fac destul rau psihicului. Ultimul lucru de care au nevoie aceste persoane este remarca irationala si rautacioasa a oamenilor din jur.
Pacientii incearca sa-si recupereze sanatatea atat fizica, dar si emotionala. De aceea, aceste pareri nu trebuie sa afecteze pentru ca imaginea de sine sa nu fie mai distorsionata decat este deja.
Oboseala si odihna
SusOboseala extrema, numita si extenuare, este foarte comuna la persoanele cu cancer care se trateaza. Pentru unele, extenuarea dureaza o perioada mai mare de timp dupa tratament si poate fi greu pentru acestea sa faca exercitii fizice, dar gimnastica poate ajuta la reducerea oboselii.
Studiile au aratat ca pacientii care urmeaza un program de exercitii personalizat nevoilor proprii se simt mai bine fizic si emotional. O persoana care nu a facut niciodata exercitii nu va fi capabila sa urmeze acelasi program ca una care juca tenis frecvent si ar trebui sa porneasca incet si sa aiba rabdare pentru a obtine rezultatele scontate.
Exercitiile fizice imbunatatesc sanatatea fizica si psihica, imbunatatesc abilitatile cardiovasculare (inima si circulatia), ajuta la pastrarea unei greutati optime, face muschii mai puternici, reduce oboseala si ajuta la dobandirea unei mai bune energii, scade nivelul de anxietate si de depresie.
Exercitiile cum ar fi plimbarile pe jos ajuta in timpul tratamentului. Dupa ce medicatia a luat sfarsit, exercitiile isi pot mari gradual dificultatea pentru a reconstrui tonusul muscular si a imbunatati circulatia.
Pe termen lung, este binecunoscut ca activitatea fizica regulata joaca un rol important in scaderea riscului de unele tipuri de cancer, la fel cum are si alte beneficii in ceea ce priveste sanatatea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
Articole recomandate
- Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian
- Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Mituri despre cancer
- Diabetul zaharat si riscul de cancer
- Cum ne afecteaza curele de slabire
- Poti face cancer dupa histerectomie?
- Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul ...
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
Citeste pe aceeasi tema
- Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san
- Cum puteti evita cele mai mari pericole pentru sanatate
- Cum va puteti ajuta organismul daca renuntati la fumat?
- Rolul stilului de viata in aparitia cancerului bronhopulmonar
- Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice