Clickmed
programare rapida la medic

Vopsitul parului poate duce la cancer?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2017

Generalitati

Sus
Vopsitul parului poate duce la cancer?

Una din trei femei de varsta a doua si unul din zece barbati din aceeasi categorie de varsta decid sa isi vopseasca parul atunci cand acesta incepe sa albeasca, arata studiile recente.

Tratamentele variaza de la vopsitul ocazional pentru a reda parului culoarea apropiata de cea naturala pana la vopsirea radacinilor o data la trei saptamani. Cat de sigure sunt insa produsele pentru colorarea parului?

O serie de cercetari in acest domeniu au aratat o incidenta mai mare a anumitor tipuri de cancer in randul lucratorilor de la saloanele de coafura, dar si a persoanelor care folosesc acasa vopsele pentru colorarea parului.

Alte studii, in schimb, nu au aratat nicio legatura intre cancer si vopseaua de par.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Si, totusi, sunt sau nu nocive vopselele de par
  3. Citeste pe aceeasi tema

Si, totusi, sunt sau nu nocive vopselele de par

Sus

Tipuri de vopsea

Exista o varietate de produse disponibile pentru a colora parul grizonant. Nuantatoarele temporare se curata usor de pe par odata cu fiecare spalare, intrucat acestea nu sunt absorbite de stratul exterior al firului de par.

Culorile semi-permanente penetreaza si coloreaza, pateaza cuticulele firelor de par, avand o durata de pana la 6-10 samponari.

Vopselele permanente sunt de departe cele mai populare, reprezentand aproximativ 80% din piata. Ele dureaza mai mult intrucat creeaza molecule colorate in interiorul firului de par.

In ce consta pericolul

Unul dintre ingredientele continute de vopseaua de par, si anume para-fenilendiamina, a fost considerat foarte periculos. Controalele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania au scos la iveala faptul ca 69% dintre vopsele de par existente pe piata de la noi contin acest ingredient.

Para-fenilendiamina patrunde in firele de par si in foliculii acestora si afecteaza proteinele din piele, favorizand aparitia reactiilor alergice. Pe termen lung, efectele expunerii la aceasta substanta pot include astm, limfom non-Hodgkins si lupus.

Acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de san, uterin, de vezica urinara si de leucemie.

De asemenea, peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea de apa oxigenata, este folosit pentru decolorarea parului. Testele pe animale au demonstrat ca acesta afecteaza sistemul respirator si pe cel nervos.

Mai mult, unele studii sugereaza ca apa oxigenata ar modifica structura ADN-ului, iar asta poate cauza inclusiv cancer de sange, de san sau de vezica. Tocmai de aceea, utilizarea peroxidului de hidrogen a fost chiar interzisa in tari precum Japonia si Canada.

Inca de la mijlocul anilor 70, cercetarile au aratat ca anumite componente ale colorantilor permanenti pentru par, cauzeaza cancer la animale. In consecinta, majoritatea producatorilor evita folosirea acestor ingrediente periculoase.

Din pacate, au existat ulterior si alte studii care au stabilit cu fermitate un risc de cancer asociat vopselelor de par. Studiile care arata lipsa pericolului nu au putut insa sa stabileasca daca toate tipurile de vopsea de par sunt bune.

In plus, acestea nu au luat in calcul frecventa de aplicare, alte cercetari determinand o stransa legatura intre aparitia cancerului si numarul aplicarilor vopselei de par.

O persoana care isi vopseste radacinile parului la fiecare cateva saptamani prezinta o expunere chimica mult mai mare decat o persoana care utilizeaza o vopsire temporara la fiecare cateva luni.

Unele studii au descoperit o legatura intre vopselele permanente si cancerul de vezica urinara, in special in cazul persoanelor care le-au folosit pe termen lung, mai exact, timp de 15 ani.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate