Clickmed
programare rapida la medic

Telomerii din ADN, posibil elixir al tineretii fara batranete

Actualizat la data de: 18 Iulie 2014

Generalitati

Sus
Telomerii din ADN, posibil elixir al tineretii fara batranete

Telomerii, o regiune de ADN situata la capatul fiecarui cromozom liniar, au fost luati in considerare de oamenii de stiinta ca fiind un reper pentru identificarea varstei biologice (reale) si aproximarea sperantei de viata a oamenilor.

Datorita asocierii lor cu estimarea longevitatii, telomerii sunt considerati a fi o posibila solutie de amanare a procesului natural de imbatranire. De aceea, acestia fac obiectul multor studii de specialitate, care urmaresc in special cresterea duratei de viata cu ajutorul telomerilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Telomerii si longevitatea
  3. Telomerii si factorii care ii influenteaza
  4. Citeste pe aceeasi tema

Telomerii si longevitatea

Sus

Telomerii protejeaza ADN-ul pe masura ce celulele se divid repetitiv. Odata cu trecerea timpului, telomerii se scurteaza progresiv, concomitent cu imbatranirea celulelor, iar cand lungimea lor ajunge sa fie insuficienta si nu se mai pot repara, cromozomii se destrama, iar celulele nu se mai pot divide, instalandu-se moartea celulara (apoptoza). Se estimeaza ca lungimea telomerilor se reduce, in medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unitati structurale.

Principalul rol al telomerilor este acela de a impiedica unirea a doi cromozomi la capete si de a ajuta la o pierdere cat mai mica a informatiei genetice in timpul procesului de replicare a ADN-ului.

Persoanele cu un procent ridicat de telomeri scurti sunt mai predispuse dezvoltarii cancerului, afectiunilor cardiovasculare si altor boli asociate cu inaintarea in varsta, precum si decesului prematur.

Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 50% din gradul de variabilitate al lungimii telomerilor este mostenit, iar restul este influentat de factorii de mediu si de cei legati de modul de viata. Trei cercetatori americani au primit premiul Nobel pentru Medicina in anul 2009, pentru descoperirile lor legate de telomeri si longevitate, insa nu s-a depistat inca o conexiune clara intre lungimea acestora, imbolnaviri si imbatranire.

In prezent, specialistii incearca sa afle daca telomerii scurti sunt o cauza a instalarii bolilor si a imbatranirii, o consecinta a acestora sau doar simpli biomarkeri ce reflecta varsta biologica si speranta de viata a unei persoane. Interesul major al cercetatorilor este identificarea unei metode de intretinere sau crestere a lungimii telomerilor, care sa ajute la mentinerea tineretii si a starii de sanatate odata cu trecerea anilor.

Telomerii si factorii care ii influenteaza

Sus

In ultimii ani, au fost dedicate numeroase studii stiintifice observarii cauzelor scurtarii telomerilor, legate de modul de viata al oamenilor sedentarismul, fumatul sau dieta necorespunzatoare. Rezultatele sunt promitatoare, insa mai este o cale lunga de strabatut pana la o descoperire stiintifica valoroasa.

Unele cercetari au observat ca persoanele (si cobaii de laborator) care fac miscare in mod regulat au telomeri mai lungi decat oamenii sedentari, semn ca lipsa activitatii fizice se reflecta si in acesti biomarkeri ai ADN-ului celular. Asadar, sportul este cu certitudine o forma de intretinere a sanatatii si a frumusetii, insa nu se stie exact intensitatea necesara a exercitiilor pentru mentinerea lungimii telomerilor (respectiv a vigurozitatii fizice).

Un alt studiu publicat in anul 2013 in revista Lancet Oncology a descoperit ca barbatii diagnosticati cu cancer de prostata, care au urmat o dieta saraca in grasimi si bogata in vegetale, alaturi de un program sustinut de sport si de combatere a stresului, timp de 5 ani, au prezentat telomeri mai lungi la finalul studiului, comparativ cu dimensiunea anterioara a acestora.

Cercetatorii italieni au publicat in revista Mutagenesis, in anul 2012, rezultatele unei cercetari dedicate alimentatiei, in raport cu impactul acesteia asupra lungimii telomerilor. Rezultatele au aratat ca oamenii care consuma in mod frecvent cantitati mari de legume bogate in beta-caroten si antioxidanti au telomerii mai lungi decat cele cu o dieta saraca in astfel de nutrienti.

Alte studii au asociat dietele care furnizeaza cantitati mari de vitamina D, C si E, complexul de vitamine B, zinc, magneziu si grasimi esentiale omega-3 cu telomeri mai lungi ai oamenilor care le consuma in mod regulat.

Alte demersuri stiintifice au urmarit evidentierea factorilor de viata nocivi in raport cu impactul lor asupra telomerilor. Unul dintre acestea, publicat in anul 2012 in revista Mutation Research, a descoperit ca stresul psihologic si depresia pe termen lung conduc la scurtarea telomerilor.

Un studiu derulat de cercetatorii finlandezi in anul 2011 a observat ca barbatii supraponderali sau dependenti de tutun la varsta de la 40 de ani prezinta telomeri mai scurti in jurul varstei de 70-80 de ani, decat barbatii normoponderali si nefumatori la varsta mijlocie.

Numeroase alte studii recente au asociat nivelul scazut de educatie cu telomeri mai scurti odata cu inaintarea in varsta. Cu alte cuvinte, copiii care nu beneficiaza de o educatie corespunzatoare ajung adulti mai predispusi imbatranirii premature si imbolnavirilor diverse. Insa aceasta legatura poate fi explicata prin ratele mai crescute de obezitate, alimentatie nesanatoasa si depedenta de tutun in randul oamenilor needucati.

Cercetatorii italieni au publicat in anul 2013, in Jurnalul FASEB, rezultatele unei cercetari dedicate tot telomerilor, care arata ca oamenii care urmeaza tratamente pe baza de statine sufera o scurtare mai limitata a telomerilor odata cu imbatranirea.

Specialistii adauga ca oamenii se confrunta zilnic cu potentiali acceleratori ai imbatranirii, numiti si agenti gerontogeni, care scurteaza telomerii celulelor. Cei mai importanti dintre acestia sunt

- Fumul de tigara. Acesta contine aproximativ 4000 de substante toxice, care afecteaza inclusiv fumatorii pasivi. Formaldehida, monoxidul de carbon si nicotina produc daune directe in ADN.

- Ultravioletele. Radiatiile UV accelereaza imbatranirea si pot avea efect cancerigen, ajungand in straturile profunde ale epidermei, dermei si hipodermei.

- Chimioterapia. Intrucat ataca ADN-ul celulelor canceroase, chimioterapia poate afecta si structura celulelor sanatoase.

- Obezitatea. Greutatea excesiva poate provoca imbatranirea prematura, diabet, cancer sau boli cardiovasculare. Lungimea telomerilor se scurteaza pe masura ce creste indicele masei corporale si circumferinta abdomenului.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate