Ce beneficii ofera varza pentru sanatate
Generalitati
Varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti, ce face parte din aceeasi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului.
Acest aliment consumat in toate colturile lumii ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv si sistemului cardiovascular.
Varza si valorile sale nutritionale
Vitaminele, mineralele si fitonutrientii din varza contribuie din plin la mentinerea starii de sanatate, dar si la reglarea greutatii corporale, datorita numarului redus de calorii pe care aceasta leguma il contine.
Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza sunt:
- Calorii 25 kcal
- Carbohidrati 5.8 g
- Proteine 1.3 g
- Fibre alimentare 2.50 mg
- Folati 53 g
- Niacina 0.234 mg
- Acid pantotenic 0.212 mg
- Piridoxina 0.124 mg
- Riboflavina 0.040 mg
- Tiamina 0.061 mg
- Vitamina A 98 UI
- Vitamina C 36.6 mg
- Vitamina K 76 g
- Sodiu 18 mg
- Potasiu 170 mg
- Calciu 40 mg
- Fier 0.47 mg
- Magneziu 12 mg
- Mangan 0.160 mg
- Fosfor 26 mg
- Zinc 0.18 mg
- Alfa-caroten 33 g
- Beta-caroten 42 g
- Luteina-zeaxantina 30 g
Varza si beneficiile pentru sanatate
Specialistii in nutritie recomanda introducerea verzei in dieta zilnica fara restrictii, alaturi de celelalte legume crucifere, pentru a beneficia in mod constant de numeroasele sale beneficii pentru sanatate.
- Prevenirea si tratarea multor boli. Varza este o sursa bogata de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, contribuind masiv la prevenirea si tratarea multor boli, precum scorbutul (deficienta in vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele si racelile etc. In plus, varza ajuta la grabirea vindecarii ranilor si a tesuturilor lezate, regleaza functionarea sistemului nervos si reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
- Reglarea greutatii corporale. Varza cu frunze verzi este foarte hranitoare, furnizand in acelasi timp un numar foarte mic de calorii 25 kcal pentru 100 de grame.
- Prevenirea cancerului si reglarea nivelului de colesterol. Varza este o sursa excelenta de fitochimicale, precum tiocianatii, indol-3-carbinolul, luteina, zeaxantina si sulforafanul. Acesti compusi sunt antioxidanti puternici, cunoscuti pentru rolul lor important in prevenirea cancerului de san, cancerului de colon, cancerului de prostata si reducerea nivelului colesterolului rau LDL.
- Protectia tractului digestiv. Continutul bogat de fibre din varza ajuta la protectia tractului digestiv, stimuland evacuarea completa a resturilor din colon. In acest fel, se previn episoadele de constipatie si alte probleme legate de digestie.
- Prevenirea deficientei de sulf. Sulful, regasit intr-o concentratie mare in varza, este un nutrient folositor organismului, luptand impotriva infectiilor. Deficientele in sulf pot rezulta in declansarea infectiilor microbiene si in intarzierea vindecarii ranilor. Sulful contribuie totodata si la reducerea severitatii ulcerelor stomacale.
Articole recomandate
- Inhibarea dezvoltarii tumorilor canceroase. Varza se mai remarca si prin concentratia mare de compusi anticancerigeni, precum lupeolul, sinigrina si sulforafanul, ce stimuleaza activitatea enzimelor care inhiba cresterea tumorilor canceroase. Intr-un studiu efectuat pe un esantion de femei din China, s-a descoperit ca participantele cu o dieta bogata in legume crucifere au reusit sa opreasca din evolutie cancerul de san cu care au fost diagnosticate.
- Oprirea inflamatiilor in organism. Varza este o sursa importanta de glutamina, un agent antiinflamator puternic, care s-a dovedit eficient in reducerea efectelor multor tipuri de inflamatii, iritatii, alergii, dureri articulare si afectiuni cutanate.
- Mentinerea sanatatii ochilor. Putine persoane stiu ca varza este totodata o sursa de beta caroten, antioxidant benefic sanatatii ochilor, care poate preveni instalarea degenerarii maculare sau a cataractei, afectiuni specifice inaintarii in varsta.
- Imbunatatirea randamentului cerebral. Prezenta vitaminei K si a antocianinelor in varza asigura o imbunatatire a randamentului cerebral, mai exact o stimulare intensa a functiilor cognitive si a concentrarii. Vitamina K este esentiala pentru productia sfingolipidelor, straturile de mielina din jurul nervilor. Acest invelis are rolul de a proteja neuronii de leziuni. Prin urmare, vitamina K din varza poate contribui activ la prevenirea degenerarii neuronale, sindromului Alzheimer si dementei.
- Protectia sistemului osos. Varza si celalalte legume crucifere sunt surse excelente de minerale (calciu, magneziu si potasiu), parti integrante ale procesului natural de protectie a oaselor impotriva degradarii sau a instalarii osteoporozei.
- Reglarea tensiunii arteriale. Continutul de potasiu din varza conduce al reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Potasiul este un bun vasodilatator, care relaxeaza vasele sanguine si ajuta fluxul sanguin sa circule mai bine.
- Protectia pielii. Aceiasi antioxidanti din varza contribuie la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii, incetinind procesul de imbatranire a tesutului cutanat. Radicalii liberi combatuti de antioxidanti sunt principalii responsabili pentru aparitia ridurilor, decolorarii pielii, petelor cutanate si altor semne de imbatranire.
- Ameliorarea durerilor musculare. Atunci cand o anumita bacterie fermenteaza in varza, prin gatire sau murare, leguma elibereaza in corp acid lactic. Studiile de specialitate au aratat ca aceasta substanta ajuta la atenuarea durerilor musculare.
- Detoxifierea organismului. Varza este totodata si un bun detoxifiant, purificand sangele prin stimularea eliminarii toxinelor din corp (in principal a acidului uric, cauza principala a reumatismului, gutei, artritei, calculilor renali, bolilor cutanate si eczemei). Acest efect de detoxifiere al verzei se datoreaza in mare parte vitaminei C si sulfului, pe care leguma crucifera le contine in cantitati generoase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Salata de varza rosie cu mere
-
Varza de Bruxelles la cuptor
-
Supa de cartofi si varza
-
Supa-piure de conopida (varza) cu lapte si ou
-
Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Beneficiile muraturilor pentru sanatate
-
Surse vegetale de fier


Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri
Supa de varza
Salata de varza
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Dieta cu supa de varza
Bibilica cu varza
Chiftele de varza si ton
Salata de varza rosie cu mere
Varza de Bruxelles la cuptor
Supa de cartofi si varza
Supa-piure de conopida (varza) cu lapte si ou
Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Beneficiile muraturilor pentru sanatate
Surse vegetale de fier