Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare
Director medical
Clinica: Sport Med Center

Ansamblul de activitati necesare pentru influentarea procesului evolutiv al bolii si pentru a asigura bolnavilor cea mai buna conditie fizica si mentala, incat ei sa poata duce o viata normala, reprezinta definitia pe care OMS o atribuie recuperarii acestei patologii cardiovasculare. Recuperarea lor presupune un efort pe termen lung, atat din partea medicului cat si din partea pacientului.
Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare are rezultate pozitive prin faptul ca, in ultimele decenii, s-a observat ca, ameliorarea tolerantei la efort duce la diminuarea mortaliatii.
De asemenea, kinetoterapia amelioreaza calitatea vietii si la bolnavii operati pe cord. Tendintele medicinii moderne subliniaza faptul ca, in recuperarea bolnavilor cardiovasculari, kinetoterapia ocupa un loc important.
Kinetoterapia aplicata in aceste cazuri, urmareste obtinerea unei capacitati de efort maxim in raport cu boala coronariana pe care a dobandit-o pacientul. Programul de recuperare care cuprinde o echipa formata din medic cardiolog, kinetoterapeut, nutritionist, psiholog.
Ea va stabili timpul de efort, intensitatea, frecventa, acestea stabilindu-se in functie de severitatea procesului patologic, si a sechelelor post afectiune acuta coronariana. Antrenamentele se incep progresiv, si se urmaresc atent parametrii stabiliti de echipa medicala.
Exista si contraindicatii ale acestui gen de afectiuni cum ar fi: insuficienta cardiaca decompensata, angor instabil, angor de repaus, pericardite, endocardite, miocardite, boli acute sau boli generale severe, boli metabolice decompensate, aritmii ventriculare, hipertensiunea arteriala pulmonara, hipertensiunea arteriala severa, antecedente recente de embolie pulmonara, tromboflebita recenta, unele boli cardiace congenitale sau dobandite etc.
Trebuie sa luam in calcul profilaxia afectiunilor cardiovasculare care, include intre factorii de risc sedentarismul, obezitatea; acestea au rezolvare in momentul cand ne-am hotarat sa facem sport.
Trebuie avut in vedere faptul ca antrenamentul fizic trebuie sa se incadreze in procesul complex de recuperare a cardiacilor care cuprinde un program indreptat catre imbunatatirea conditiei fizice, imbunatatirea psihicului pacientului dar si profilaxia evolutiei bolii sau evitarea complicatiilor. Bolnavul va invata sa practice cu interes si cu placere exercitiile fizice recomandate si sa aplice reguli de viata sanatoase cum at fi: abandonarea fumatului, mentinerea unei greutati corporale normale, evitarea grasimilor, dulciurilor, si a alcoolului.
Deoarece factorii de risc (fumatul, alcoolul, sedentarismul, obezitatea, stresul) sunt foarte frecvent intalniti in viata noastra, atunci si riscul afectiunilor cardiovasculare a crescut iar rata de deces in cazul acestor boli este in continua crestere.
Este imperios necesar sa inlaturam pe cat posibil factorii de risc, sa invatam sa ducem o viata sportiva, sa ne preocupam macar o jumatate de ora pe zi de sport, sa abandonam autoturismul personal in favoarea mersului pe jos sau al celui pe bicicleta, sa invatam sa mancam mai sanatos, sa nu ne adaugam sare in mancare, sa evitam fainoasele, dulciurile dar si alcoolul. Sunt gesturi minore care pot duce la o intarire a sanatatii noastre, la o mai buna stare de spirit, la o mai mare incredere in fortele proprii.
Medici specialisti Recuperare medicala
- Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
- Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
- Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
- Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA
Articole recomandate
-
Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
-
Sindromul de Intestin iritabil
-
Hipermetabolismul
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Coenzima Q10
-
Tulburarile de auz
-
Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Impactul caniculei asupra persoanelor...
Generalitati In perioadele caniculare, cu temperaturi mari si disconfort termic ridicat, o simpla plimbare prin parc poate avea efecte negative asupra starii de sanatate a persoanelor cu probleme cardiovasculare. Cand temperaturile trec constant de 34-35 de grade...citeste mai mult
-
Relatia pacient - kinetoterapeut
Daca ne-am hotarat sa facem miscare, urmariti atent de catre un kinetoterapeut, daca nu mai suportam durerile, trebuie sa fim diagnosticati de catre un medic de recuperare medicala, pentru ca mai apoi sa discutam cu kinetoterapeutul pentru a hotari impreuna programul pe...citeste mai mult
-
Boli ale venelor (varice si...
Varice Varicele sau boala varicoasa - este boala cea mai frecventa a venelor si se caracterizeaza prin dilatari segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici. Cand sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate...citeste mai mult