Clickmed
programare rapida la medic

Boli ale venelor (varice si tromboflebite)

Actualizat la data de: 20 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce este boala varicoasa

Sus
Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Vezi galerie foto

Varicele sau boala varicoasa - este boala cea mai frecventa a venelor si se caracterizeaza prin dilatari segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici.

Cand sunt situate superficial, aceste vene devin vizibile, dilatate si produc adesea simptome caracteristice - oboseala, senzatia de greutate sau durere in membrul respectiv.

In cazurile severe, varicele se pot rupe sau pot da nastere la leziuni ulcerate, deschise, la suprafata pielii. Localizarea cea mai frecventa a varicelor este la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse. Varicele pot aparea atat la femei cat si la barbati la orice varsta.

Cauze

Varicele sunt primitive, cu origine care nu poate fi precizata; aparitia lor tradeaza o insuficienta probabil congenitala a valvelor venoase, ce nu mai opun rezistenta la revenirea coloanei de sange. Sarcina, ortostatismul prelungit favorizeaza si agraveaza varicele.

Varicele secundare survin dupa obstructii in calea intoarcerii venoase frecvent intalnite dupa tromboflebite (sindrom posttrombotic).

Unele dintre cauzele aparitiei varicelor le reprezinta absenta sau slabirea valvelor venoase care previn scurgerea retrograda a sangelui in sens gravitational iar aceste anomalii pot duce la o proasta circulatie venoasa.

In alte cazuri este vorba de slabirea peretilor venosi. Mai rar varicele sunt consecinta unor boli ca flebita sau a unor anomalii congenitale ale venelor.

Profilaxie

Bolile venoase varicoase sunt in general progresive si nu pot fi prevenite complet. Cu toate acestea, s-a constatat ca purtarea ciorapului elastic, mentinerea unei greutati corporale in limite normale si exercitiul fizic regulat pot fi benefice.

Cuprins articol

  1. Ce este boala varicoasa
  2. Tromboflebite
  3. Citeste pe aceeasi tema

Tromboflebite

Sus

Tromboflebitele se caracterizeaza prin coagulari sangvine intravasculare (tromboze) la nivelul venelor, insotite de reactii inflamatorii ale peretului venos (flebita). Aceasta boala poate cauza inflamatii locale, umflaturi, dar poate si sa nu se manifeste local.

Simptome

Clinic se manifesta prin:

- tromboflebita superficiala, in care domina reactiile inflamatorii ale venelor superficiale (roseata pielii) si mai putin generatoare de embolii; sunt intalnite in varice, unele forme de arterita in endoflebite medicamentoase

- tromboflebita profunda, caretrebuie corect diagnosticata, deoarece poate sa produca embolii pulmonare; apar indeosebi in perioada postoperatorie, dupa sarcina, diverse infectii, neoplasme. In 60% din cazuri survin la bolnavi cu imobilizare prelungita la pat, cu afectiuni casectizante sau boli infectioase.

Profilaxie

Profilaxia tromboflebitelor urmareste impiedicarea trombozei venoase prin evitarea unui repaus prelungit la pat in insuficienta cardiaca, in infarctul miocardic, a bandajelor compresive in perioada postoperatorie.

Tratament

Pana la precizarea diagnosticului, in cazuls uspiciunii de tromboflebita se recomanda imobilizarea absoluta la pat; instituirea de urgenta a unei medicatii anticoagulante (heparina, trombostop) care indeparteaza pericolul declansarii unei embolii pulmonare, ducand totodata la vindecare.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate