Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni
Generalitati
Sus
Boala varicoasa se caracterizeaza prin aparitia unor dilatatii venoase cu caracter permanent, care apar ca urmare a procesului de degenerare a peretelui venos. Varicele sunt vene marite, largite si noduroase.
De regula, varicele apar la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, pe muschii gambelor si pe partea posterioara a genunchilor, desi orice vena poate sa devina la un moment dat varicoasa.
Statisticile arata ca 80% dintre femeile cu varste cuprinse intre 10-30 de ani sufera de varice, iar principalele cauze sunt stilul de viata dezechilibrat, obezitatea, sedentarismul si statul pentru mult timp in picioare.
Riscul aparitiei varicelor este mai ridicat la femei (80%) decat la barbati (20%), deoarece acestea sufera schimbari hormonale atat in timpul perioadelor menstruale si ale sarcinii, cat si odata cu aparitia menopauzei.
Hormonii cauzeaza subtierea peretilor venelor, favorizand aparitia varicelor. De asemenea, in cazul femeilor, tratamentul cu anticonceptionale favorizeaza riscul de aparitie al venelor varicoase.
Cuprins articol
Principalele cauze
Sus- predispozitia genetica;
- varsta: odata cu inaintarea in varsta are loc o pierdere a elasticitatii vaselor sanguine, prin urmare valvele slabite permit sangelui sa se intoarca spre picior in loc sa se indrepte spre inima;
- statul in picioare pentru mult timp;
- obezitatea;
- sedentarismul;
- hipertensiunea arteriala.
Semne si simptome
SusDe cele mai multe ori, varicele sunt asimptomatice. In cazurile in care acestea sunt dureroase, pot fi insotite de simptome precum:
- la mers, apare o senzatie de greutate in gambe;
- crampe musculare;
- umflaturi;
- durere care se accentueaza atunci cand persoana sta pe scaun, daca inainte a stat foarte mult timp in picioare;
- uneori durerea este insotita si de senzatia de mancarime in zona unde este vena afectata.
Diagnostic
SusEste recomandat ca pacientul sa consulte un medic specialist, care sa efectueze examinarea fizica. De asemenea, alte investigatii recomandate sunt: ecografia Doppler, pentru a depista o insuficienta valvulara sau varicografia, care arata medicului traiectul venelor modificate.
Este posibil sa fie necesara si flebografia – o analiza care este indicata in cazul pacientilor ce vor fi operati.
Tratament
SusEste important ca tratamentul sa fie initiat imediat dupa aparitia simptomelor. Primul pas este evitarea statului pentru mult timp in picioare, dar si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, efectuarea de miscare zilnica, fiind contraindicat sedentarismul.
Noaptea este recomandat sa dormi cu picioarele putin mai ridicate decat restul corpului. Le poti sprijini pe o perna, in felul acesta fiind ajutat fluxul sanguin.
Totodata, de la farmacii se pot achizitiona ciorapi compresivi, care se muleaza pe picior, contribuind la buna functionare sanguina.
In cazuri mai grave, medicul poate recomanda tratamente mai complexe, asa cum este scleroterapia. Scleroterapia reprezinta o procedura de injectare a unei solutii in venele cu probleme, varicele incepand usor-usor sa se reduca.
De asemenea, exista si metoda terapiei cu laser sau se apeleaza la flebectomie, o metoda care ajuta la indepartarea venelor mici cu varice prin efectuarea unor punctii la nivelul pielii.
Daca pacientul prezinta ulceratii, atunci se va apela la operatia endoscopica. Prin acest procedeu sunt indepartate venele cu probleme prin mici incizii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Boala varicoasa - varicele hidrostatice
-
Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva
-
Boli ale venelor (varice si tromboflebite)
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Varicele - cauze si simptome
-
Dieta recomandata persoanelor cu varice
-
Tratamentul chirurgical pentru varice
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Acneea vulgara – una dintre cele...
Ce este acneea vulgara Acneea vulgara este una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate. Aceasta survine cu o frecventa crescuta in randul adolescentilor si adultilor tineri, dar nu se limiteaza sa apara doar la persoanele de aceste varste. Acneea vulgara se...citeste mai mult
-
Cauze comune ale durerii picioarelor
Generalitati Vara este sezonul in care multe afectiuni pot da batai de cap, inclusiv cele care apar in urma neglijentei si a unei ingrijiri necorespunzatoare. Diferite probleme care apar la nivelul picioarelor sunt de-a dreptul dureroase si jenante. Pentru a le...citeste mai mult