Boala membrelor nelinistite
Generalitati
Sus
Boala membrelor nelinistite este o afectiune in care o persoana isi misca membrele superioare si inferioare in mod repetat si involuntar in timpul somnului.
Aceste episoade de agitatie a membrelor intrerup somnul persoanei, ducand la insomnie si somnolenta in timpul zilei. Simptomatologia este considerata o boala cand insomnia si somnolenta diurna nu pot fi explicate prin alte afectiuni,ca sindromul picioarelor nelinistite.
S-a descoperit recent ca aceste miscari sunt legate adesea de probleme respiratorii subtile.
Cauze
SusCauza exacta a acestei boli nu este cunoscuta.
Boala membrelor nelinistite are multi factori in comun cu sindromul picioarelor nelinistite, ca factori de natura ereditara, anemia feripriva, probleme neurologice, insuficienta circulatorie a membrelor inferioare, boli renale si altele. Totusi aceste boli sunt considerate ca fiind asociate, maidegraba decat ca fiind provocate reciproc.
Simptome
SusPersoanele cu boala membrelor nelinistite au tulburari de somn, dificultatea de a dormi mai mult timp (insomnie) sau somnolenta diurna din cauza intreruperii somnului. Aceste miscari apar de obicei la membrele inferioare si apar dupa un anumit tipar. Desi persoana nu este complet trezita de aceste miscari, ele interfereaza cu ciclurile normale de somn. Poate fi deranjat si colegul de pat.
Diagnostic
SusBoala membrelor nelinistite se diagnosticheaza cu ajutorul anamnezei, care include adesea un istoric al somnului de la partenerul/partenera de viata si un examen obiectiv. Se poate monitoriza somnul pentru a detecta miscarile. Monitorizarea somnului poate identifica si alte afectiuni care pot fi cauza simptomelor, ca apneea de somn sau alte probleme respiratorii subtile.
Raman inca multe intrebari fara raspuns in legatura cu originea bolii periodice a membrelor nelinistite. Unii specialisti considera aceste miscari ca fiind normale.
Tratament medical
SusManagementul simptomelor bolii periodice a membrelor nelinistite include:
-tratamentul la domiciliu:exercitiile de relaxare sau masajul
-tratamentul medicamentos: include agonistii dopaminergici ca ropinirolul sau pramipexolul, benzodiazepinele sau precursorii de dopamina numiti levodopa.
Aceste tratamente, unele dintre ele folosite si in tratamentul bolii Parkinson, sunt folosite numai atunci cand simptomele sunt frecvente si severe sau intrerup somnul in mod regulat.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Tristetea nu inseamna depresie!
-
Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson
-
Implicatiile stresului in viata cotidiana
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?
-
Enterobius vermicularis (oxiurii)
-
Boala zgarieturii de pisica
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Boala Alzheimer - sfaturi pentru o...
Generalitati Boala Alzheimer este o conditie lenta si progresiva a creierului care este caracterizata prin deteriorarea memoriei si este insotita de tulburari de rationament, dificultati de planificare, de limbaj si de perceptie. Multi oameni de stiinta...citeste mai mult
-
Sfaturi pentru cei care acorda ingrijiri
Generalitati Multe persoane au in grija un membru al familiei care este bolnav cronic. Ingrijirea unei persoane poate fi plina de satisfactii mai ales daca se stie ca are un efect pozitiv. Ingrijirea unui bonav cronic nu e usoara si exista trei sfaturi cheie...citeste mai mult
-
Sanatatea copilului vs inceperea scolii
Intrebari si raspunsuri Reinceperea anului scolar poate determina teama in randul parintilor, mai ales cand vine vorba de siguranta si sanatatea copilului. Pentru multe familii, luna septembrie este caracterizata de agitatia si stresul provocate de schimbarea...citeste mai mult