Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pericardita

inflamatie a celor doua foite ale pericardului seros.
Cele mai multe pericardite sunt de origine infectioasa. Unele pot totusi sa evidentieze o conectivita (boala a tesutului conjunctiv al diverselor organe) sau uneori un cancer. Se disting trei forme de pericardita: pericardita acuta, pericardita uscata si pericardita cronica constrictiva.

pericardita acuta -
Este vorba de o inflamatie a pericardului seros care conduce de cele mai multe ori la aparitia de lichid intre cele doua foite ale sale, in cavitatea virtuala care le separa.
Frecvent nu poate fi gasita nici o cauza. In pericarditele acute benigne, este evocat un mecanism imunologie. Cauzele cunoscute sunt o infectie virala (efuziunea lichidiana dintre cele doua foite este limpede) sau microbiana (efuziunea este atunci purulenta), o tuberculoza, un cancer sau un reumatism articular acut.
Pericardita acuta se traduce printr-o durere toracica ce se amplifica la inspiratie, asociata fiind cu febra.
Evolutia unei pericardite acute benigne este intotdeauna favorabila fara tratament, dar recidivele sunt frecvente. Atunci cand lichidul cuprins in pericard este prea voluminos, pe punctul de a comprima inima si a stanjeni intoarcerea venoasa, sunt practicate punctii. Pericarditele tuberculoase, canceroase, microbiene, reumatismale si conectivitele necesita un tratament specific legat de boala in cauza.

Pericardita uscata - Aceasta pericardita este o inflamatie a pericardului si uneori constituie doar stadiul initial al unei pericardite acute cu efuziune.

Pericardita cronica constrictiva - Aceasta inflamatie a pericardului se traduce printr-o ingrosare importanta a constituentilor pericardului, realizand un adevarat invelis care strange inima si stanjeneste umplerea ei. Este vorba de o complicatie rara a unei pericardite acute tuberculoase, care poate sa se instaleze in cateva luni sau in cativa ani.

Citeste si

Arhiva
 • Pericardita

  Generalitati Inima este situata in centrul toracelui si este inconjurata de o tunica externa numita pericard. Aceasta tunica are doua straturi, unul care inconjoara perfect muschiul inimii si un strat mai flexibil care inconjoara primul strat al pericardului....citeste mai mult

 • Miocardita si pericardita

  Afectiuni cardiace Miocardita si pericardita sunt afectiuni cardiace, mai specific inflamatii ce apar la nivelul inimii, in cadrul unei infectii. Miocardita reprezinta inflamatia miocardului (muschi cardiac), iar pericardita este inflamatia pericardului, acel sac care...citeste mai mult

 • Anatomia inimii - camerele inimii si peretele cardiac

  Inima Inima este organul care pompeaza sange cu oxigen la toate partile corpului. Este de marimea aproximativa a pumnului strans, are greutatea de aproximativ 300 grame si are forma unui con. Inima este localizata in cavitatea toracica in spatele sternului,...citeste mai mult

 • Mezoteliomul malign

  Generalitati Mezoteliomul malign este o tumora cu originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc majoritatea foitelor seroaselor ale organismului (structuri speciale, foarte fine, care delimiteaza cavitatile), inclusiv pleura, peritoneu, pericard. Mezotelioamele...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter