Clickmed
programare rapida la medic

Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam?

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Romina Sima
Medic specialist obstetrica-ginecologie

Clinica: Enayati Medical City

Ce inseamna endometrioza?

Sus
Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam?

Dr. Romina Sima, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Endometrioza reprezinta dezvoltarea extrauterina a teutului endometrial. Astfel se identifica leziuni endometriale in diferite localizari.Se poate identifica in ovar,peritoneul pelvin, ligamente rotunde, largi si utero-sacrate, uter, trompe uterine, sept rectovaginal, colon sigmoid sau la nivelul intestinului subtire, apendicelui, ureterelor, vezicii urinare.

Extrem de rar, poate fi prezenta la nivel pleural, pericardic, cerebral.

A fost descrisa pentru prima data in 1690 de doctorul german Daniel Shroen, insa etiopatogenia nu este cunoscuta pe deplin nici astazi. Simptomele cele mai comune sunt reprezentate de durere pelvina, dismenoree, dispareunie si infertilitate, afectiunea fiind prezenta in proportie de 3-10% la femeile aflate la varsta reproductiva.

In cazul infertilitatii, exista o serie de mecanisme incriminate precum perturbarea functiilor ovariana, tubara, spermatica si alterarea activitatii sexuale. Functia ovariana afectata se exprima prin procese de anovulatie, luteoliza si perturbarea eliberarii gonadotropinelor. Mecanismele imunologice implicate in reducerea fertilitatii ar putea fi reprezentate de inactivarea de catre anticorpi a spermatozoizilor si de fagocitarea spermatozoizilor de catre macrofage. Alterarea functiei tubare presupune distrugerea fimbriilor si reducerea motilitatii.

Endometrioza in stadiile III-IV poate cauza infertilitate prin distrugerea tesutului ovarian normal si prin aderentele periovariene si peritubare.

Vizualizarea laparoscopica a focarelor reprezinta standardul de aur in stabilirea diagnosticului de endometrioza.
Infertilitatea se poate asocia cu endometrioza dar nu toate femeile cu endometrioza sunt infertile. Ceea ce reprezinta un aspect crucial. Sunt foarte multe paciente la care endometrioza este descoperita intamplator in operatia cezariana sau la care se vizualizeaza endometrioame ovariene de dimensiuni mari la prima ecografie in sarcina. Sigur ca exista si situatia nefericita cand pacientele cu endometrioza sunt si infertile. In aceasi timp nu trebuie sa uitam ca cca 10% din cazurile de infertilitate nu au o cauza determinata. Deci mecanismele pot fi intricate.

Cuprins articol

  1. Ce inseamna endometrioza?
  2. Credeti ca femeile au sanse la fericire dupa lupta cu infertilitatea?
  3. Exista speranta de a avea copii in viitor prin Crioconservarea ovocitelor?
  4. FIV: Care sunt pasii urmatori in cazul care tratamentul a esuat?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Credeti ca femeile au sanse la fericire dupa lupta cu infertilitatea?

Sus

Dr. Romina Sima, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Sigur ca femeile au dreptul la fericire in orice conditie, desi aceasta e o notiune abstracta. Referindu-ne strict la endometrioza si infertilitate depinde foarte mult de la caz la caz. Tehnicile de reproducere asistata au progresat foarte mult si deseori se gasesc solutii. Acestea sunt alese pentru fiecare patologie si cuplu in parte. Se pot face prelevari de ovocite, stimulari ovariene sau in alte tari se recurge chiar la mame surogat ori transplant uterin. Exista paciente cu rezerva ovariana diminuata din pricina endometrioamelor sau paciente care necesita histerectomie din cauza durerilor intense asociate endometriozei. La acestea solutiile sunt mai reduse dar se pot gasi altenative.

Exista speranta de a avea copii in viitor prin Crioconservarea ovocitelor?

Sus

Dr. Romina Sima, medic specialist obstetrica-ginecologie:

Crioconservarea ovocitelor este indicata in diferite afectiuni ginecologice, in special oncologice. Aceasta tehnica reprezinta solutia actuala pentru femeile care in trecut nu puteau spera la conceptie din pricina unor afectiuni severe, considerate radicale. Prelevarea ovocitelor si conservarea acestora pe termen lung este tot mai des utilizata si reprezinta o optiune fezabila de a avea copii in viitor.

FIV: Care sunt pasii urmatori in cazul care tratamentul a esuat?

Sus

Dr. Romina Sima, medic specialist obstetrica-ginecologie:

In cazul tehnicilor de reproducere asistata fara succes, inclusiv FIV cel mai greu este sa identifici cauza esecului. Sunt studii care raporteaza multipli markeri ai endometrului ca avand un rol incriminator. Sigur ca pentru cuplu, sau pacienta acest aspect este mai putin important ci conteaza rezultatul. Din pacate si tehnica medicala are limitele ei si sunt situatii neincununate de succes. Poate fi valabil si pentru FIV. Ca alternative acestea pot fi diferite deoarece conteaza clinica partenerilor si dorintete acestora. Se pot lua in calcul repetarea procedurii sau abandonul acestora. Nu trebuie sa uitam de consilierea psihologica a cuplului si de discutiile despre adoptie.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate