Clickmed
programare rapida la medic

Care sunt factorii ce determina infertilitatea?

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Alina Bordea
Medic specialist obstetrică ginecologie infertilitate

Despre infertilitate

Sus
Care sunt factorii ce determina infertilitatea?

Infertilitatea si studiul infetilitatii reprezinta pentru mine munca de zi de zi, in cabinet, alaturi de paciente dar si provocarea zilnica de a deschide cele mai importante reviste/carti de specialitate si a ma informa constant. Infertilitatea este o boala straveche, dar recunoscuta abia recent. Inca exista reticente din partea cuplurilor care sufera de aceasta boala in ceea ce priveste discutiile libere, recunosterea bolii sau asumarea ei printre prieteni, rude, familie.

Ce este particular la aceasta boala?

Sus

In primul rand faptul ca este o patologie de cuplu, o afectiune in care trebuie tratati ambii parteneri (de multe ori) si la carui tratament participa ambii parteneri. Sigur, exista si exceptii.

Ce este infertilitatea?

Sus

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) infetilitatea este lipsa aparitiei unei sarcini dupa 12 luni de contacte sexuale regulate si neprotejate.

O definitie mai rafinata, mai precisa, este data de ghidurile NICE care recomanda ca daca varsta femeii este peste 35 ani, un cuplu nu ar trebui sa astepte mai mult de 6 luni de contacte sexuale neprotejate si regulate inainte sa se adreseze unui medic specializat in tratarea infertilitatii. In cazul in care varsta femeii este sub 35 ani, atunci cuplul poate astepta pana la 12 luni (timp in care vor avea contacte sexuale si neregulate) inainte sa se adreseze unui specialist in infertilitate.

F. Zegers-Hochschild1, G.D. Adamson, J. de Mouzon, O. Ishihara, R. Mansour, K. Nygren, E. Sullivan, and S. van der Poel on behalf of ICMART and WHO, The International Committee for Monitoring Assisted Reproductive Technology (ICMART) and the World Health Organization (WHO) Revised Glossary on ART Terminology, Human Reproduction, Vol.24, No.11 pp. 2683–2687, 2009

Cine este specialistul in infertilitate?

Sus

Daca ne aflam intr-una dintre categoriile de mai sus, atunci recomandarea este sa va adresati specialistului in infertilitate. De ce nu doar un medic specialist in obstetrica-ginecologie? Raspunsul este simplu: specialitatea obstetrica-ginecologie este una extrem de vasta, iar un singur medic nu le poate face bine pe toate. Pentru a deveni specialist pe o anumita “bucatica” este nevoie de ani de studiu, cercetare si practica clinica. Asadar, specialistul in infertilitate este medicul care dupa terminarea rezidentiatului isi dedica timpul unei noi supraspecializari. In cazul meu, pe langa competenta (supraspecializarea) de tratament a infertilitatii si reproducere umana asitata, am studiat infertilitatea si in cadrul lucrarii de doctorat.

Cat de des este intalnita si cine este afectat?

Sus

Asa cum mentionam anterior, in ultima perioada sunt afectati in egala masura atat barbatii cat si femeile. Infertilitatea afecteaza cel putin 25 de milioane de locuitori doar in Europa. Unul din 6 cupluri sufera de aceasta boala. Ceea ce este cu adevarat de ingrijorat este faptul ca cea mai mare rata a fertilitatii este insuficienta pentru a mentine populatia actuala a Europei.
1. Fertility Matters – What is at stake across Europe regarding fertility for the years to come”, Fertility Europe estimation, 2013
2. Eurostat, 2014, LINK:http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Fertility_statistics.
3. A POLICY AUDIT ON FERTILITY Analysis of 9 EU Countries, March 2017

Care sunt factorii ce determina infertilitatea?

Sus

Etiologia (cauzele) infertilitatii pot fi impartite in doua mari categorii: infertilitatea de cauza feminina si infertilitatea de cauza masculina. Daca in trecut ponderea era in defavoarea femeilor, in prezent balanta este echilibrata. Infertilitatea de cauza masculina poate avea cauze multiple: boli virale (cum este oreionul sau COVID19), cauze genetice, malformatii, etc. Colaborarea cu medicul urolog specialist in infertilitate a devenit in ultima perioada indispensabila pentru tratamentul corect. In ceea ce priveste cauzele feminine acestea pot fi iar impartite in categorii: cauze uterine, cauze tubare (trompele uterine), cauze ovariene, varsta inaintata, endometrioza, etc.

Este extrem de important de mentionat ca varsta femeii este principalul factor de care depinde succesul. Daca inainte de 35 ani femeile au o rezerva ovariana buna, dupa 35 ani rezerva ovariana scade dramatic. Si ajungem la al doilea factor determinant al succesului: rezerva ovariana. Aceasta este si ea dependenta de varsta prin faptul ca dupa 35 ani scade cantitativ si calitativ.

Ce este rezerva ovariana?

Sus

Rezerva ovariana este o mostenire genetica, adica o primim inca din viata intrauterina, e ca un “depozit” cu oua. Pe masura ce inaintam in varsta si avem ovulatii/menstruatii, ouale scad ca si numar. Ele scad si din punct de vedere calitativ odata cu inaintarea in varsta.

Cand trebuie sa te prezinti la medic?

Sus

Cum spuneam la inceput, trebuie sa ne prezentam la specialistul in infertilitate atunci cand incercam sa obtinem o sarcina de 6 luni (in cazul varstei femeii peste 35 ani) sau de 12 luni (in cazul varstei femeii sub 35 ani) si nu se intampla. Trebuie sa ne prezentam la specialistul in infertilitate chiar daca medicul nostru ginecolog ne incurajeaza sa mergem sa incercam in continuare pentru ca “totul e perfect”. Trebuie sa mergem la un consult de infertilitate daca avem sangerari neregulate, menstruatii rare (la peste 35-40 de zile), daca avem dureri de burta anormale, daca avem dureri al contactul sexual sau daca avem durerei inainte de menstruatie. Trebuie sa apelam la sfatul unui specialist in infertilitate daca avem sarcini pierdute sau oprite in evolutie, daca mama sau sora au intrat la menopauza foarte devreme (inainte de 40 de ani). Trebuie sa mergem la un specialist in infertilitate dupa 6/12 luni de contacte sexuale neprotejate chair daca am obtinut anterior o sarcina sau daca partenerul a obtinut anterior o sarcina, dar totusi in prezent sarcina intarzie sa apara.

Infertilitatea poate fi prevenita?

Sus

Putem preveni lupta cu infertilitatea printr-o singura vizita anuala la specialistul in fertilitate. Medicul specialist in infertilitate poate printr-o singura ecografie transvaginala sa evalueze rezerva ovariana si uterul. Depistarea din timp a unei probleme cu rezerva ovariana sau a unei probleme la uter duce la o conduita medicala corecta. Pot fi recoltate inclusive ovocite (ouale de care vorbeam anterior) pentru a fi folosite mai tarziu (chair daca nu avem partener).

Ce analize sunt recomandate?

Sus

Specialistul in infertilitate va poate recomanda in functie de problemele pe care le descopera multiple analize. Trebuie investigat atat partenerul cat si partenera cuplului. Un prim pas atunci cand va adresati specialistului in fertilitate este sa aveti cu dvs. examenul Papanicolau anual si culturile din col pentru Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Acestea pot fi recoltate la orice clinica ginecologica. Trebuie doar sa nu fi avut contacte sexuale sau sa nu fi facut spalaturi vaginale cu 48 de ore inaintea recoltarii.

Care este tratamentul pentru infertilitate?

Sus

Tratamentul infertilitatii este de multe ori un drum anevoios care necesita timp, rabdare si bani. Partea financiara este extrem de importanta: din pacate in Romania statul finanteaza putin sau deloc tratamentul infertilitatii. Daca trecem de partea financiara, atunci cand ne adreasam specialistului in infertilitate, ne dorim de multe ori ca minunea sa se produca rapid. Sunt unele situatii cand acest lucru se intampla, dar sunt si cazuri in care sarcina mult dorita apare dupa luni intregi, poate chiar unul sau doi ani. Pentru a ajunge sa va tineti copilul in brate este nevoie sa aveti alaturi de un bun specialist in infertilitate (un medic in care sa aveti incredere) si de rabdarea necesara pentru a se produce minunea (copilul). Drumul este anevoios uneori, dar emotia reusitei este de nepretuit!


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate