Dieta Sonoma
Generalitati
SusCei care se asteapta la o dieta bazata pe struguri, must si vin, vor fi dezamagiti, deoarece autoarea, Connie Guttersen, nu face altceva decat sa puna o alta eticheta pe vechea si verificata dieta mediteraneeana - carne slaba, ulei de masline, legume si fructe. Secretul scaderii in greutate nu consta in evitarea mancarurilor, ci in savurarea mancarurilor hranitoare in cantitati potrivite.
Chiar si in cea mai restrictiva faza a dietei - perioada de inductie, care dureaza 10 zile - cerealele integrale, ouale, lactatele cu continut scazut de grasimi si alunele sunt permise. Dupa faza de inductie, majoritatea alimentelor sunt permise incluzand vinul si ocazional dulciurile.
Sunt permise aproape toate alimentele. Sunt limitate la inceput si evitate pe perioada dietei, alimentele bogate in grasimi saturate, produse fainoase foarte rafinate si cele care contin zahar. De fapt, persoanele care nu sunt capabile sa elimine din alimentatie produsele foarte rafinate, nu ar trebui sa incerce aceasta dieta. Dieta este recomandata persoanelor carora le plac fructele, legumele, vinul si alimentele sanatoase. De asemenea, este potrivita persoanelor care pot urma un plan structurat, carora le place sa gateasca si care sunt dispuse sa elimine din alimentatie produsele zaharoase si care contin grasimi saturate.
Cuprins articol
Alimentele permise
SusDieta Sonoma consta in consumul de alimente hranitoare, pline de principii nutritive, spune Gutterson, care este de parere ca dieta functioneaza deoarece am mostenit de la vecinii nostri mediteraneeni o lista complexa de alimente delicioase. Ca si in cazul dietei mediteraneene, dieta Sonoma este bogata in substante nutritive si ingredienti proaspeti ca fructe, legume, cereale integrale, peste si nuci.
Cele 10 alimente permise sunt:
- migdale;
- ardei grasi;
- afine;
- broccoli;
- ulei de masline;
- struguri;
- spanac;
- capsuni;
- rosii;
- cereale integrale.
Guttersen recomanda consumul de migdale deoarece contin grasimi bune, cu efecte benefice asupra inimii si ardeii grasi pentru multiplele principii nutritive pe care le contin, incorporate in putine calorii. Afinele contin cantitati uimitoare de antioxidanti cu efecte benefice asupra inimii, iar broccoli este recomandat pentru continutul crescut de vitamina C, calciu si pentru abilitatea lor de a indeparta toxinele cu efecte carcinogene.
Uleiul de masline fabricat prin presare la rece este recomandat pentru proprietatile antioxidante si pentru capacitatea lui de a scadea LDL colesterolul (colesterolul rau). Spanacul este indicat pentru continutul crescut in fier, calciu, vitamina K, folati si antioxidanti, avand un continut scazut de calorii.
Dieta Sonoma consta in consumul de alimente sanatoase si hranitoare, incluzand si strugurii, care nu sunt numai bogati in elemente nutritive, ci si foarte deliciosi. Rosiile contin substante anticancerigene si sunt considerate mandria bucatariei. Si in sfarsit, cerealele integrale, constituie secretul succesului, spune Guttersen, deoarece stimuleaza metabolismul si reduc riscul aparitiei cancerului. Acestea includ paine din faina integrala, fulgi de ovaz, popcorn, orez integral.
Principiile dietei
SusCa si in cazul dietei South Beach si Atkins, dieta Sonoma incepe cu o faza de inductie. Numita si Valul 1, aceasta faza dureaza 10 zile si are rolul de a obisnui pacientii fara consumul de produse zaharoase si de alimente rafinate si, in acelasi timp, de a invata despre consumul de alimente echilibrate, in cantitati potrivite.
Pasii treptati nu functioneaza in cazul acestei diete, de aceea este nevoie de aceasta faza, care interzice consumul de alimente rafinate si bogate in grasimi saturate. Este interzis consumul de orez alb, chips-uri, unt, suc de fructe, carnati si costita. Din cauza continutului natural in glucide, in aceasta faza este interzis si consumul de fructe, vin si anumite legume. Lista alimentelor interzise in faza 1 este destul de lunga, incluzand carne de vita, oua, sparanghel, vinete, branza cu continut scazut de grasimi, ulei de masline, migdale, nuci, ceaiuri si condimente. Pentru cresterea compliantei pacientilor si pentru respectarea regulilor fazei 1 sunt acceptate in aceasta faza si salata greceasca cu creveti la gratar, omleta cu ciuperci, branza cu mucegai albastru si friptura.
Faza a doua (care dureaza din ziua a 11-a pana la atingerea greutatii ideale), include aceleasi alimente ca si faza intai, fiind permis si consumul de fructe, sunt introduse alte legume, cateva dulciuri fara zahar si o cantitate mai mare de vin.
Atunci cand se atinge greutatea dorita se intra in faza a treia, care reprezinta o intrare in rutina a consumarii numai alimentelor din primele doua faze si asigurarea pastrarii unei greutati constante. Autoarea recomanda consumul de fructe exotice, legume, dulciuri cu moderatie, anumite delicatese cu moderatie, practicarea exercitiilor fizice si evitarea in continuare a consumului de alimente ultrarafinate si de grasimi saturate.
In ceea ce priveste activitatea fizica, aceasta trebuie efectuata regulat, acest articol furnizand putine informatii despre acest subiect. Pe langa explicarea fazelor dietei, a listelor de alimente permise in fiecare faza, explicarea anumitor chestiuni, oferirea suportului necesar, aceasta carte cuprinde si un rezumat de sfaturi despre practicarea exercitiilor fizice. Pentru informatii detaliate depre modul de practicare a exercitiilor fizice, se recomanda consultarea altor articole legate de aceasta tema.
Parerea specialistilor
Sus
Medicii specialisti sunt de parere ca dieta prezinta o serie de avantaje si dezavantaje.
Este important faptul ca dieta este creatia unei dieteticiene, faptul ca dieta este bogata in alimente hranitoare, unii medici sunt de parere ca autoarea are capacitatea de a influenta oamenii sa isi modifice stilul de viata intr-un mod benefic.
Rezervele medicilor sunt legate de faza 1, care este si cea mai grea. Acestia considera ca faza 1 este saraca in calorii, din afara parand destul de dificil de exclus alimentele rafinate si grasimile saturate, mai ales daca ceilalti membri ai familiei nu sunt la dieta. In prima faza se pierde rapid in greutate, intre 2 si 5 kilograme in circa 10 zile, lucru care poate avea un impact psihologic pozitiv asupra celor care tin dieta, cu toate acestea medicii sunt de parere ca faza a doua este cea care asigura o pierdere in greutate mai sustinuta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- RMN Whole Body
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Dieta cu zmeura
- Dieta pentru hipoglicemie
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Dieta Perricone
- Ce culoare are dieta dumneavoastra?
- Boala hidatica – Echinococcoza sau hidatidoza