Clickmed
programare rapida la medic

Detoxifierea de toamna

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Detoxifierea de toamna

Cu toate ca majoritatea persoanelor considera primavara ca fiind sezonul ideal de curatare a organismului si detoxifiere, adevarul este ca toamna reprezinta de fapt, anotimpul cel mai potrivit pentru a elimina tot ceea ce este invechit.

Asemeni copacilor, si dumneavoastra trebuie sa va scuturati frunzele si sa va curatati inainte de venirea iernii. Detoxifierea de toamna previne racelile specifice acestui anotimp, mentine sistemul imunitar sanatos si pregateste organele pentru lunile reci ce vor urma. Cel mai important este sa nu faceti detoxifierea de toamna in graba.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce este nevoie pentru detoxifierea de toamna
  3. Planul de detoxifiere
  4. Diete de detoxifiere
  5. Terapie pentru colon
  6. Citeste pe aceeasi tema

De ce este nevoie pentru detoxifierea de toamna

Sus

Incepanad cu 22 sau 23 septembrie, echinoctiul de toamna semnaleaza schimbarea vremii, a lungimii zilei si a temperaturii. Este deosebit de important sa aveti o grija sporita de doua organe vitale in timpul acestui sezon: plamanii si intestinul gros.

- Plamanii - impreuna cu tuburile bronsice (caile respiratorii), gat, sinusuri si nas - sunt principalele cai de detoxifiere. Aceste cai fac legatura intre interiorul si exteriorul organismului, prin procesul inhalarii oxigenului si eliminarii dioxidului de carbon, prin capilarele pulmonare.

Fiecare celula in parte actioneaza precum un mini-plaman, prin preluarea oxigenului din sange si eliminarea dioxidului de carbon, care este apoi transportat inapoi la plamani. Este esential pentru plamanii dumneavoastra sa inspire aer curat, de calitate, umed, cald si bogat in oxigen.

- Un rol important pentru sanatatea dumneavoastra si pentru procesul de detoxifiere il are intestinul gros. Atunci cand sistemul dumneavoastra devine plin cu toxine, se produce o acumulare de mucus de-a lungul peretelui intestinal. Deseurile depuse in colon afecteaza in cele din urma fiecare parte a corpului si poate aparea constipatia.

Primele simptome ale acestei probleme intestinale sunt eruptia cutanata, umflaturi ale pielii, acnee si eczeme. Si, deoarece constipatia poate face ca fecalele sa ramana in sistem pe termen lung, aceste deseuri neeliminate pot da nastere acumularii unor formatiuni pe peretii intestinali, care devin medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor nedorite.

Planul de detoxifiere

Sus

Odata cu venirea sezonului de recoltare, este timpul sa reduceti consumul alimentelor reci de vara si, sa incepeti sa cresteti aportul preparatelor gatite calde, in vederea pregatirii pentru iarna. Este momentul sa reduceti aportul de fructe de la 3 la 2 portii pe zi, deoarece fructele au tendinta sa scada temperatura corpului. Organismul dumneavoastra are nevoie de mai multa caldura odata cu racirea temperaturilor de afara.

Chiar daca urmati planul de detoxifiere de toamna timp de 3 zile sau 2 saptamani, este important sa consumati la micul-dejun, masa de pranz si seara, urmatoarele grupe de alimente.

Protocolul planului pentru detoxifierea de toamna:

  • Uleiuri - o lingura cu ulei de seminte de in bogat in lignani si o lingura de ulei de susan in fiecare zi
  • Proteine slabe - 225 g zilnic. Alegeti aceste proteine din carne de vita sau bivol, oua, carne de miel sau pasare, tofu si tempeh
  • Legume - cantitati cat mai mari de legume crude sau inabusite, cu indice glicemic scazut; plus, zilnic, 3 linguri de varza murata
  • Fructe - 2 portii zilnice de fructe intregi. Alegeti intre 1 mar de marime medie, 1 cana de afine, 1 para medie, 1/2 rodie, plus 1-2 linguri de otet de mere
  • Apa filtrata - 8 pahare pe zi
  • 2 cesti de ceai de schinduf - in timpul sau intre mese.

Condimentele de toamna, inclusiv scortisoara, cuisoarele, nucusoara, anasonul sunt nu numai delicioase si aromate, ci ajuta si la prevenirea indigestiei, a gazelor intestinale si previn racirea extremitatilor. Recomandate sunt si ceaiul de schinduf si anasonul, ambele remedii pentru ameliorarea bolilor bronsice, astmatice si pulmonare.

Diete de detoxifiere

Sus

- Dieta de detoxifiere cu limonada - Chiar daca este o dieta dificila, multe persoane aleg sa o urmeze si sustin ca este foarte eficienta. Dieta cu limonada trebuie urmata timp de cel putin 4-5 zile. In aceasta perioada, trebuie sa inlocuiti alimentele cu o limonada speciala: se toarna 300 ml de apa intr-un pahar mare, 2 linguri de sirop de artar, 2 linguri de suc de lamaie proaspat stors si un varf de cutit de piper caynne. Aceasta bautura va fi singurul lucru pe care il consumati in timpul dietei. Daca este necesar, puteti utiliza si un ceai laxativ fara zahar.

- Dieta lichida de detoxifiere - Acesta este un alt regim alimentar dur, care are insa intotdeauna rezultate bune. Timp de 7 zile trebuie sa beti doar sucuri din fructe sau legume facute in casa. Daca va simtiti slabiti in aceasta perioada, dieta va permite sa mancati zilnic un fruct sau o leguma, atat timp cat aceasta este cruda. Condimentele, zaharul si grasimile sunt interzise.

- Infometarea controlata - Aceasta este o metoda de detoxifiere si slabire care imita stilul de viata al omului preistoric. Portrivit celor care promoveaza dieta, organismul este, in general, pregatit sa treaca prin perioade scurte de infometare, urmate de mese copioase.

Aceasta dieta de detoxifiere va cere sa mancati regulat pana la ora sase seara si apoi sa nu consumati nimic pana a doua zi la ora 18. Trebuie sa alternati zilele in care mancati, cu cele in care nu consumati nimic pana seara. Cele 24 de ore de infometare va ajuta sa pierdeti in greutate, cu conditia sa consumati produse neprelucrate, sanatoase si fara zahar, in zilele in care aveti voie sa mancati in mod normal.

Bauturile permise sunt doar: apa, ceaiul, sucurile proaspete din fructe si legume.

Terapie pentru colon

Sus

In timpul sezonului de toamna, ar trebui sa luati in considerare o serie de tratamente de hidroterapie pentru colon, cu scopul curatarii intestinelor. Specialistii in hidroterapie pentru colon sunt de parere ca operatiunea de curatire regulata a colonului ajuta la ameliorarea oboselii, gazelor intestinale, a durerilor de cap si a iritabilitatii, precum si la estomparea unor afectiuni cutanate.

Cei care urmeaza aceasta metoda sunt entuziasmati si raporteaza prezenta unui sentiment marcant de bine, mai multa energie, limpezirea gandirii si senzatie puternica de liniste. Cearcanele si pungile de sub ochi dispar. Hidroterapia colonului poate ajuta la stabilirea tiparului miscarilor intestinale regulate de zi cu zi.

Odata ce sistemul a fost curatit prin hidroterapie, colonul poate functiona din nou la parametrii normali si poate sa isi indeplineasca in mod corect functia de eliminare a deseurilor din organism.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate