Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eczema

Actualizat la data de: 24 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon Iasi

Ce este eczema

Sus
Eczema

Eczema este o reactie inflamatorie alergica a pielii, acuta sau cronica, care poate afecta bebelusii, copiii, cat si adultii. Ea este cunoscuta si sub numele de dermatita si se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni cutanate (roseata, vezicule si cruste) care evolueaz in puseuri. Afectiunea provoaca o uscare accentuata a pielii si o alterare a barierei cutanate, fiind insotita de dureri si de prurit (mancarime), uneori intens, care pot limita activitatea zilnica a persoanei. Nu doar eczema in sine, cauzeaza stare accentuata de disconfort cat manifestarile si puseele care pot fi declansate de factorii de mediu.

Aceasta boala afecteaza persoanele de toate varstele si desi incidenta eczemei este greu de evaluat, se estimeaza ca aceasta este cea mai frecventa dermatoza, interesand 15 30% dintre copii si 2 10% dintre adulti. Aproape 50% din persoanele cu eczema au un istoric familial de boli alergice.In 60-70% din cazuri tratamentul este eficient, reprezentand o combinatie de terapii conventionale, naturale si modificarea stilului de viata.

Cuprins articol

  1. Ce este eczema
  2. Cum se manifesta
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Factori care pot influenta aparitia
  6. Tipuri (forme) de eczema
  7. Diagnostic
  8. Riscurile si complicatii
  9. Tratament
  10. Preventie
  11. Cum traim cu eczema
  12. Concluzii
  13. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus
Eczema se caracterizeaza prin inflamatie, uscaciune, mancarime, inrosirea pielii, in special la nivelul fetei, a mainilor, picioarelor, coatelor sau genunchilor, insa pot aparea leziuni ale pielii si in alte zone. Perturbarea functiei de bariera protectoare a pielii reprezentand de cele mai multe ori principala cauza determinanta, iar cu cat zona afectata este scarpinata mai mult, cu atat este mai probabil ca agenti externi sa adere si senzatia de mancarime sa devina mai puternica

Semne si simptome

Sus

- Mancarime (prurit) care poate varia de la moderata la severa, in special noaptea;

- Piele uscata, scuamoasa, ingrosata, crapata;

- Piele sensibila si inflamata, sub forma unei eruptii cutanate, ca urmare a scarpinatului;

- Aparitia unor iritatii pe piele, de regula pe scalp, obraji, trunchi, coate, maini, picioare sau zona scutecului;

- Aparitia de vezicule;

- Formarea unor cruste de culoare mierii;

- Infectii cutanate secundare (cauzate de scarpinat, care las cale liber bacteriilor).

Cauze

Sus
Cauzele exacte ale eczemelor, nu sunt cunoscute, insa se pare ca este vorba de un mixt de factori ereditari cu factori de mediu, externi. Studiile arata ca exista o predispozitie genetica (istoricul familial de alergii, de astm) implicat in dezvoltarea acestei probleme dermatologice, intrucat 50% -70% dintre persoanele care sufera de eczema au de asemenea un parinte afectat.Totodata, ar putea fi vorba si despre diverse boli autoimune, care determina un raspuns anormal al celulelor imunitare in contactul cu o anumita substanta sau cu un alergen (nichel, detergenti, parfumuri, blana de animale, praf, polen, fum, ou, alune, lactate etc.)

Factori care pot influenta aparitia

Sus
Anumiti factori declansatori, ar putea fi responsabili pentru manifestarea eczemelor. Acestia ar putea include:

- Substante iritante: sapunuri, cosmetice, detergenti, produse chimice, parfumuri, haine (tesaturi sintetice si lana), bijuterii, transpiratia in exces;- Alergeni: acarieni, mucegaiuri, polen, animale de companie, si diversi poluanti;

- Sensibilitate la anumite alimente, in mod special cereale si lactate, citrice, oua, nuci, aditivi alimentari, chimici, conservanti si coloranti;- Stresul - nu cauzeaz eczema, dar poate acccentua simpomatologia;- Microbi: bacterii (stafilococ auriu), virusuri, sau diverse ciuperci ale pielii;- Temperaturi extreme, umiditatea prea mare sau prea scazuta;- Dezechilibrele hormonale (din timpul sarcinii sau la menstruatie).

Tipuri (forme) de eczema

Exista mai multe forme de eczema in functie de varsta, de localizare si de aparitie. In principal se intalnesc urmatoarele tipuri de eczema:

Eczema atopica

Este cea mai comuna forma de eczema care se manifesta prin inflamatii si mancarimi la nivelul pielii, rezultand din doi factori, genetici si de mediu. Afectiunea poate aparea chiar din primele luni de viata si poate continua sa se manifeste pana la varsta adulta. Acest tip de eczema tinde sa apara si sa dispara de la sine, mai ales in cadrul acelor familii in care este prezent un istoric familial care include predispozitia la reactii alergice (mai ales febra de fan, astm). Dermatita atopica afecteaza 10% dintre sugari si 3% dintre adulti.

Eczema de contact iritativa
Dermatita de contact iritanta se instaleaza la primul contact cu o substanta (produse cosmetice, metale, detergenti de uz casnic, acizi, produse chimice) care prin natura sau concentratia ei, lezeaza pielea, mai mult sau mai putin sever, in funcie de durata contactului si de aria anatomica de contact. Aceasta provoaca mancarime, roseata, edem si iritatii la nivelul pielii.Eczema de contact alergicaSe instaleaza dupa expuneri repetate la o substanta cu potential sensibilizant, la indivizi susceptibili, depasind limitele zonei de contact si putand determina eruptii secundare. Acest tip de manifestare poate determina eruptii generalizate.

Eczema cronica a mainilor

Aceasta forma de eczema se regaseste in principal la adulti, poate fi urmarea unei activitati profesionale in cadrul careia mainile sunt frecvent in contact cu apa sau cu produsele chimice sau abrazive. Se manifesta prin aparitia de leziuni uscate pe maini, care pot crapa si sangera (la fel ca eczema de contact, este declansata de diferiti iritanti si alergeni).

Eczema dishidrotica

Se manifesta cu precdere la nivelul talpile picioarelor, degetelor de la picioare si ale palmelor, producand vezicule mici, insotite de mancarime intensa, ca urmare a stresului, alergiilor sau a altor elemente declansatoare.

Eczema discoida (numulara)

Se intalneste frecvent la adulti si se manifesta prin pete rosiatice circulare,sub forma unei monede, care formeaza cruste, fiind foarte uscate si provoacand mancarimi intense. Se localizeaza frecvent pe picioare, gambe sau pe trunchi. Apare cel mai frecvent in timpul iernii, cand temperaturile sunt mult mai scazute.
Eczema seboreica infantila

Boala se refera la crustele de lapte intalnite mai ales pe pielea capului bebelusilor. Se caracterizeaza prin exfolierea pielii uscate de pe scalpul sau zona scutecului nou-nascutilor. Boala are tendinta sa se raspandeasca rapid.

Eczema seboreica la adulti

Aceasta forma de dermatita este mai frecvent la sexul masculin, intereseaza in special scalpul, fata, regiunea presternala, interscapulara, ariile flexurale si este frecventa intre 18-40 de ani. Pielea prezinta leziuni rosiatice, bine delimitate, acoperite de scuamo-cruste grasoase.

Eczema varicoasa (dermatita de staza)

Afectiunea afecteaza membrele inferioare la pacientii cu boala venoasa cronica, si se manifesta in zona gambelor fiind rezultatul unei circulatii sanguine deficitare. Pielea este uscata, apar mancarimi si daca nu este tratata, pot aparea ulceratii ale pielii.

Diagnostic

Sus

Diagosticul de eczema se bazeaza pe simptome, examen fizic amanuntit si istoricul medical. Eczema poate fi uneori foarte dificil de diagnosticat si este deseori asemanatoare cu alte boli de piele.

Medicul specialist dermatolog va solicita anumite informatii care vor contribui la confirmarea diagnosticului:

- cand a debutat boala;

- daca exista suspiciuni privind actiunea anumitor factori iritanti;

- daca au avut loc schimbari in mediul in care traieste pacientul.

In cazul in care aspectul eczemei este neobisnuit, pot fi recomandate si alte investigatii suplimentare, precum analiza completa a sangelui (hemoleucograma), biopsie de piele, teste alergologice sau alte teste pentru analiza pielii.

Riscurile si complicatii

Sus

Infectii ale pielii, deoarece scarpinatul repetat care rupe pielea poate provoca rani deschise si crapaturi, care cresc riscul de infectii determinate de bacterii (stafilococul auriu) si virusuri (virusul herpes simplex).

- Piele scuamoasa cu mancarime cronica, intrucat afectiunea face ca pielea afectata sa se decoloreze, sa se ingroase si sa intareasca.

- Probleme de somn. Ciclul mancarime-scarpitat poate determina o calitate scazuta a somnului.

Tratament

Sus

Tratamentul eczemelor, depinde de varsta persoanei afectate, starea generala de sanatate, tipul de eczema si gravitatea acesteia. Va fi nevoie de diferite tratamente pe parcursul a mai multor luni sau ani cu scopul de a controla boala. Chiar daca tratamentul are succes, semnele si simptomele pot recidiva, insa este important ca boala sa fie recunoscuta timpuriu, pentru a incepe cat mai repede administrarea tratamentului.

Scopul principal al tratamentului este sa se reduca simptomele de mancarime si inflamatie si sa se previna agravarea bolii.

In general, tratamentul implica rehidratarea pielii, apeland la bai rare, cu apa calduta si utilizarea uleiurilor si a cremelor hidratante dupa baie sau zilnic, cu modificarea conditiilor microclimatului prin umidifiere, evitarea expunerii la schimbari bruste de temperatura si evitarea vestimentatiei iritante (lana).De preferat este utilizarea cremelor fara parfumuri si conservanti.

Tratamentul presupune de asemenea ameliorarea mancarimii intense prin folosirea regulata de antihistaminice non-sedative orale, cum ar fi levocertirizina, in timpul zilei sau antihistaminice sedative ca ketotifen, la culcare, pentru a ajuta la odihna din cursul noptii.

Daca eczema nu poate fi controlata prin hidratare si antihistaminice, atunci dermatologul poate recomanda corticoizii sau imunosupresoare, fie oral, fie topic.

Multe dintre aceste medicamente au insa efecte secundare negative si nu pot fi folosite pe termen lung. Principalul dezavantaj al acestora este ca steroizii puternici nu pot fi utilizati mai mult de 6 saptamani, pentru ca acestia subtiaza treptat pielea, provoaca ruperea vaselor mici de sange, cresc riscul de infectii si induc depigmentarea pielii. Cazurile severe de dermatita sunt uneori tratate cu medicamente care suprima sistemul imunitar, cum ar fi tacrolimus unguent 0,1% sau 0,03 si pimecrolimus crem 1%. Aceste medicamente si-au dovedit eficienta in diminuarea nevoii de corticosteroizi si pot fi folosite si la nivelul fetei. PUVA-terapia sau fototerapia cu UVB este o alternativa terapeutica mai putin riscanta la varsta copilariei.

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, poate fi necesara schimbarea stilului de viata. O dieta sanatoasa, evitarea alimentelor care pot contine alergeni sau pot avea efecte negative asupra pielii, activitatea fizica regulata, consumul necesar de apa si mentinerea pielii hidratata pot contribui semnificativ la cresterea calitatii vietii unei persoane.

Preventie

Sus

- Bai sau dusuri mai scurte, de cate 10-15 minute, cu apa calda (33 C), nu fierbinte.

- Pastrati pielea hidratata, mai ales dupa dus si pe vreme uscata. Cremele, unguentele si lotiunile “sigileaza” la interior umezeala.

- Folositi sapunuri delicate, fara parfumuri. Sapunurile dure si cele antibacteriene pot indeparta uleiurile naturale de la suprafata pielii si pot usca pielea.

- Evitati expunerea la temperaturi extreme si aer uscat.

- Folositi tesaturi din bumbac sau in, nu sintetice.

- Aerisiti regulat camerele din casa prin deschiderea ferestrelor.

- Foloseste un umidificator de camera.

- Identificarea si evitarea factorilor declansatori/agravanti ai afectiunii (transpiratia, stresul, obezitatea, sapunurile, detergentii, praful si polenul).

Cum traim cu eczema

Sus

Exista diverse sfaturi care va pot ajuta sa faceti fata manifestarilor eczemelor (dermatitelor):

- mancati sanatos si evitati produsele precum citricele, lactatele, ouale, glutenul, soia, condimentele (vanilia, cuisoarele, scortisoara), patlagelele rosii, anumite tipuri de nuci, crustaceele (homar, crevete, scoici sau stridii) care pot contine alergeni si pot agrava afectiunea;

-alimentatia anti-dermatita este similara cu alimentatie anti-inflamatorie, iar urmatoarele alimente sunt considerate alimente antiinflamatorii : pestele (sursa naturala de acizi omega 3 care combat inflamatia – somon, ton, macrou, sardine, hering), alimente bogate in probiotice (iaurt, supa miso, kefir, muraturi – care sustin sanatatea digestiva), alimente bogate in flavonoizi (fructe si legume colorate – mere, broccoli, cirese, spanac);

- evitati sa va spalati cu apa prea fierbite sau prea rece si aplicati intotdeauna o crema hidratanta pe corp pentru a va pastra pielea hidratata;

- folositi un sapun delicat atunci cand va spalati;

- evitati contactul cu substantele iritante, cum ar fi cele pentru uz caznic, detergenti, parfumuri, sapunuri, benzina, etc.;

- purtati manusi din plastic sau vinil atunci cand tineti mainile in apa;

- pastrati-va unghiile scurt taiate pentru a evita zgarierea sau frecarea zonelor cu mancarimi;

- evitati contactul indelungat al pielii cu transpiratia;

- purtati imbracaminte de bumbac sau amestec de bumbac, evitati lana si substantele sintetice, intrucat acestea pot irita pielea;

- folositi huse de protectie pentru saltele, perne, paturi daca dvs. sau alt membru din familie sunteti alergic la praf sau acarieni;

- practicati tehnici de relaxare pentru a reduce stresul (exercitii de respiratie profunda, meditatie, ascultati muzica);

- interziceti accesul animalelor de casa, in dormitor.

Concluzii

Sus

Este importanat sa ne prezentam din timp la medicul specialist dermatolog, intrucat amanarea unui diagnostic prompt si corect amplifica simptomatologia si creeaza disconfort.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate