Mituri ale problemelor digestive
Guma de mestecat
SusDaca inghiti o guma de mestecat e nevoie de 7 ani pentru a o digera.
Este posibil ca guma de mestecat sa ramana in stomac o perioada destul de lunga de timp, deoarece aceasta nu se dizolva ca alte alimente, dar nu exista nici o urma de adevar in aceasta afirmatie. Guma nu ramane in stomac, intrucat sistemul digestiv in mod normal are niste contractii peristaltice ritmice, propulsive care ajuta la eliminarea gumei de mestecat in cateva zile.
Cuprins articol
- Guma de mestecat
- Alimentele condimentate
- Ridicarea de greutati
- Ciroza
- Nucile
- Fasolea
- Fasolea cauzeaza cele mai multe gaze abdominale
- Intoleranta la lactoza
- Tigarile
- Constipatia si varsta
- Lipsa simptomelor
- Colonoscopia
- Arsurile stomacale
- Sindromul de intestin iritabil
- Bolile inflamatorii
- Boala celiaca
- Citeste pe aceeasi tema
Alimentele condimentate
SusAlimentele condimentate favorizeaza aparitia ulcerui gastric.
In trecut, alimentele picante faceau parte din categoria factorilor de risc pentru dezvoltarea ulcerului. Dar acest lucru s-a demonstrat a nu fi adevarat. Majoritatea tipurilor de ulcer sunt cauzate de o bacterie numita Helicobacter pylori sau prin utilizarea de medicamente contra durerii. Alimentele condimentate pot agrava ulcerul deja existent la o persoana, dar nu il provoaca.
Ridicarea de greutati
SusRidicarea de greutati poate cauza hernie.
Desi se poate intampla ca o persoana sa observe ca are hernie abdominala dupa ce a ridicat o greutate, nu ridicarea greutatilor a declansat hernia. Herniile sunt cauzate de o combinatie intre presiune si un muschi slab din cavitatea abdominala. Cele mai multe tipuri de hernii sunt: inghinale, femurale, ombilicale si hiatale.
Ciroza
SusCauza cirozei este alcoolismul.
Asociem ciroza cu alcoolismul, o afectiune in care celulele sanatoase din ficat se deterioreaza si sunt inlocuite cu tesuturi cicatriciale. Dar alcoolismul nu provoaca decat jumatate din cazurile de ciroza hepatica. Desi consumul de alcool afecteaza functia ficatului, acesta nu duce intotdeauna la ciroza. Unele din cele mai frecvente cauze de ciroza sunt hepatitele B si C.
Nucile
SusConsumul de nuci creste riscul de diverticulita
In trecut, persoanele care sufereau de diverticulita li se recomanda sa evite strict consumul de nuci, porumb si popcorn. Se considera ca exista riscul ca parti nedigerate din bucatile acestor alimente se pot depune in diverticul si provoaca durere. Un studiu din 2008 a demonstrat faptul ca, din contra, persoanele care consuma nuci si floricele de porumb au risc mai scazut de boala.
Fasolea
SusFasolea cauzeaza cele mai multe gaze abdominale
SusIn ciuda glumelor despre fasole si flatulenta, fasolea nu este totusi principala cauza a gazelor. Produsele lactate sunt vinovate, in mod special, pentru ca, pe masura ce imbatranim, organismul uman e mai putin capabil sa asimileze laptele din zahar (lactoza).
De aceea este chiar recomandat sa se consume lactate care nu contin lactoza.
Intoleranta la lactoza
SusDaca suferiti de intoleranta la lactoza, nu puteti consuma nici un produs pe baza de lapte.
Persoanele cu intoleranta la lactoza se diferentiaza de ceilalti prin incapacitatea lor de a tolera produsele lactate. In timp ce o persoana care sufera de aceasta afectiune are anumite simptome dupa ce consuma un pahar de lapte, altele pot bea un pahar sau doua fara sa aibe vreo problema.
Unii oameni pot tolera iaurtul sau inghetata, dar niciodata laptele. Branza invechita (branza elvetiana ,cheddar) este adesea mai bine tolerate decat laptele simplu. Este doar o chestiune de incercare si eroare pentru a afla ce produse lactate si in ce cantitate pot fi consumate de cei care sufera de intoleranta la lactoza.
Tigarile
SusO tigara pe zi va scapa de arsuri stomacale (pirozis).
Contrar afirmatiei fumatul poate calma pirozisul, de fapt, fumatul poate contribui efectiv la declansarea arsurilor stomacale. Nicotina poate relaxa sfincterul esofagian inferior (un muschi intre esofag si stomac), permitand continutului, acidului gastric sa refuleze spre esofag (reflux gastro-esofagian). Acesta este practic, primul simptom al pirozisului.
Constipatia si varsta
SusO data cu inaintarea in varsta creste riscul constipatiei.
Constipatia se manifesta mai degraba la oamenii mai in varsta, dar nu imbatranirea in sine este cauza. Adultii mai in varsta iau deseori medicamente pentru tratarea unor boli, care determina constipatie. De asemenea, fac mai putine exercitii fizice, mananca mai mult, iar acestea duc la constipatie.
Lipsa simptomelor
SusDaca nu aveti nici un simptom, nu inseamna ca nu ati putea avea cancer de colon
De multe ori cancerul de colon nu are nici un simptom in toate fazele sale, pana in stadiile terminale, fapt ce face depistarea precoce atat de importanta. Dupa varsta de 50 de ani, screeningul pentru cancer colorectal ar trebui sa includa si teste de hemoragii oculte din materiile fecale, o sigmoidoscopie la fiecare 5 ani si o colonoscopie la fiecare 10 ani.
Colonoscopia
SusColonoscopia este o procedura inconfortabila
Temuta colonoscopie nu este de fapt atat de ingrozitoare pe cat s-ar crede. O colonoscopie - procedura folosita pentru diagnosticarea si tratarea problemelor de colon si rect - de obicei, dureaza aproximativ 30-60 minute, iar pacientul este sub anestezie.
Cu toate acestea, pregatirea pentru colonoscopie este neplacuta, intrucat colonul trebuie golit pentru aceasta investigatie, cu ajutorul unei diete bazate pe lichide si un laxativ, cu o zi sau doua inainte de procedura. Discutati cu medicul dvs. pentru a vedea ce optiuni are pregatite pentru dvs.
Arsurile stomacale
SusDaca stati in sezut in timp ce dormiti, veti putea preveni arsurile stomacale.
Nu exista suficiente studii medicale care sa demonstreze ca cei ce sufera de arsuri la stomac trebuie sa doarma in sezut pentru a preveni simptomele de pirozis in dimineata urmatoare. Va puteti simti mai bine daca dormiti cu pieptul si capul mai ridicate decat restul corpului, punand o perna sub cap.
Sindromul de intestin iritabil
SusSindromul de intestin iritabil poate fi controlat doar prin dieta.
Desi unele alimente pot declansa sindromul de intestin iritabil, schimbarile din dieta nu sunt suficiente, in general. Uneori, doar actul de a manca provoaca dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie, simptome specifice pentru intestinul iritabil. Stresul si anxietatea sunt alti factori de risc ai sindromului de intestin iritabil. Incercati sa pastrati un jurnal al alimentelor consumate si simptomele determinate de acestea.
Bolile inflamatorii
SusBolile inflamatorii intestinale sunt cauzata de stres
In timp ce stresul poate agrava anumite simptome, cauza bolii inflamatorii intestinale, ramane o necunoscuta. Bolile inflamatorii se refera atat la boala Crohn cat si la colita ulcerativa. Mostenirea genetica se pare ca joaca un rol important, ca si scaderea sistemul imunitar, influentata de bacterii sau virusuri.
Boala celiaca
SusNetratata, boala celiaca cauzeaza probleme constante de stomac.
Desi printre simptomele cele mai cunoscute ale bolii celiace se numara balonarea, gazele si diareea, nu toate persoanele au aceste simptome. Boala celiaca este o intoleranta la glutenul din proteine. Aceasta este deseori gresit diagnosticata cand medicului i se prezinta doar simptomele clasice. Alte simptome care sunt intalnite la fel de des, dar nu au legatura cu intestinul, includ: anemie, osteoporoza, depresie, probleme de crestere, precum si o eruptie pe piele numita dermatita herpetiforma.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Mituri despre mirosurile corpului si halena
- Fumul de tigara si fumatul: mituri
- Mituri si adevaruri despre cafeina
- Organe inutile
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
- Probiotice pentru sanatatea digestiei
- O digestie mai buna in mod natural