Clickmed
programare rapida la medic

alimente care contin fier

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus?

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Alimentele solide la bebelusi Academia Americana de Pediatrie recomanda hranirea bebelusului de catre mama pana la 6 luni, dupa care introducerea alimentelor solide. Copiii hraniti cu lapte praf pot incepe alimentatia solida in jurul varstei de 4 luni sau in momentul in care sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii. Hranirea cu laptele mamei ar trebui pe cat posibil sa fie continuata pana in jurul varstei de 1 an, deoarece acesta are cea mai buna capacitate de a proteja bebelusul impotriva anumitor infectii. La varsta de 6 luni nevoile nutritionale ale bebelusului se schimba, avand nevoie de un numar mai mare de calorii si nutrienti. Inainte de acest lucru, bebelusii ar trebui sa fie capabili sa isi poata controla capul si gatul, sa poata sta in picioare, sa duca obiecte la gura, sa poata inghiti mancarea si sa-si foloseasca limba in timpul alimentarii. Comportamente ca trezitul in timpul noptii, mestecatul degetelor si nevoia crescuta de a conusma lapte nu sunt... [continuare]

Profilul nutritional al alimentelor

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018
Consultant medical:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Februarie 2024
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Analizele medicale sunt singurele proceduri de depistare exacta a unei probleme de sanatate, de aceea pregatirea corecta inainte de efectuarea lor este cruciala pentru obtinerea unor rezultate corecte. Exista o serie de lucruri care pot compromite analizele medicale si, implicit, diagnosticul stabilit de specialist. Greseli care pot compromite rezultatele analizelor medicale Cateva erori aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente inainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor. Cele mai noi cercetari spun ca simpla miscare gresita a bratului poate sa conduca la o masurare eronata a presiunii arteriale. Un studiu publicat in Analele Medicinei Interne spune ca schimbarea pozitiei bratului din partea lateral-frontala (cea corecta) prin intinderea bratului in fata, poate reduce valoarea presiunii arteriale reale cu pana la 10%, o proportie suficient de mare, incat interpretarea riscului de... [continuare]

Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Septembrie 2015

Generalitati Aveti simptome de oboseala cronica, iritabilitate sau chiar depresie? Inainte sa va diagnosticati de unul singur cu o boala cronica, priviti mai atent asupra alimentatiei pe care o aveti. Uneori, simptomele medicale cele mai des intalnite pot semnala un deficit nutritional. O alimentatie adecvata poate fi o provocare cu cat inaintati in varsta. O data cu trecerea anilor, numarul caloriilor de care aveti nevoie incepe sa scada. Fiecare calorie pe care o consumati trebuie sa fie pusa in legatura cu alimentatia dumneavoastra. Chiar si asa, nu va puteti atinge intotdeauna scopul. Cu cat imbatraniti, corpul devine mai putin eficient in a absorbi unele substante nutritive importante. In plus, abilitatea de a gusta mancarea scade, scazand in acelasi timp si pofta de mancare. Unele alimente devin greu de mestecat sau de digerat. Unii nutrienti esentiali nu pot fi supliniti cu usurinta. Substante nutritive Medicii au intocmit o lista a celor mai importante substante... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

6 mancaruri care te energizeaza, fara sa mai bei cafea dimineata

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Mai 2016

Cafeaua este bautura pe care cei mai multi dintre noi o bem dimineata, pentru ca ne energizeaza si ne scapa de starea de somolenta. Sigur ca te invioreaza pentru o vreme, insa stiai ca pot exista alternative mai sanatoase pentru a rupe vraja somnului? Iata care sunt alimentele pe care le poti consuma, astfel incat sa aiba acelasi efect de trezire ca si cafeaua. Semintele de chia O alternativa sanatoasa o reprezinta semintele de chia, care sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, despre care se stie ca ajuta la stimularea sistemului nervos, imbunatatind concentrarea. De asemenea, te ajuta sa fii mai activ, inca de la primele ore ale diminetii. Totodata, semintele de chia sunt esentiale si pentru buna functionare a digestiei. Au si un continut ridicat de apa, ceea ce inseamna ca te ajuta sa te hidratezi, nu doar ca iti dau energie. Astfel, adauga seminte de chia in smoothie, intr-un shake sau in iaurtul de dimineata. Apa calda cu lamaie O alta modalitate de a-ti incepe... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Iunie 2016

Sistemul imunitar este cel care are grija de sanatatea noastra, protejandu-ne contra infectiilor si luptand cu virusurile si microbii. Este cel care, atunci cand identifica un pericol pentru corpul nostru, lupta pentru a-l anihila. Un sistem imunitar slabit ne face sa ne simtim obositi, apatici, sa suferim repetat de infectii, dar si de alergii sau de tulburari digestive. Ca sa te asiguri ca functioneaza in parametrii normali, alimentatia are o importanta deosebita. Exista mancaruri care contribuie din plin la o imunitate de fier. Iata care sunt acestea: 1. Ciupercile Sunt gustoase, usor de preparat si au si numeroase proprietati terapeutice, ajutand la buna functionare a sistemului imunitar. Acestea furnizeaza corpului seleniu si vitamina B, elemente care previn aparitia racelilor si care contribuie din plin la buna functionare a sistemului imunitar. 2. Fructele de acai Fructele de acai fac miracole pentru imunitate, datorita antioxidantilor pe ca [continuare]

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Anemia feripriva Anemia reprezinta scaderea masei eritrocitare totale, avand ca parametri scaderea numarului eritrocitelor (hematiilor) si scaderea hemoglobinei (pigment eritrocitar). Anemia feripriva este o anemie hipocroma (cu colorit slab al eritrocitelor) si microcitara (cu eritrocite mici ca dimensiuni), ca urmare a carentei de fier din organism. In mod normal, in organism se gasesc 3-5 g de fier, din care mai mult de 60% se afla in hemoglobina, iar restul se afla in maduva spinarii, sub forma de depozite. Fierul rezultat din liza hematiilor (distrugerea hematiilor) e depozitat, legat de transferina (o proteina) la maduva osoasa, unde se utilizeaza pentru refacerea hemoglobinei. Este absorbit de catre organism la nivelul jejunului si ileonului (intestinului subtire), cu ajutorul acidului clorhidric. Cauzele anemiei feriprive - sangerari menstruale abundente; - sangerari in unele afectiuni, precum ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate... [continuare]

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Octombrie 2017

Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]

7 motive pentru care ne trezim obositi

Din Articole
Actualizat la data de: 30 August 2011

Generalitati Atunci cand o persoana nu doarme, stie de ce este obosita. Dar care ar fi cauza oboselii, durerii sau starii de rau general, de slabiciune, cateva ore mai tarziu? Este important sa se cunoasca problemele care tulbura somnul intrucat daca acestea nu sunt cel putin ameliorate, orele petrecute in pat nu se vor finaliza cu rezultatul asteptat: odihna si nivel ridicat de energie. Iata care ar putea fi unele din cele sapte cauze ce ar putea sta in calea unui somn odihnitor: Stare de indispozitie dupa somn si gust neplacut Mirosul si gustul neplacut al gurii pot fi un semnal al bolii de reflux gastroesofagian sau al arsurilor stomacale, asimptomatice. Studiile au demonstrat in cazul a peste 25% dintre persoanele care au un somn neodihnitor fara o cauza diagnosticata, motivul ar fi refluxul acidului gastric. Pentru ca simptomele gastrointestinale nu sunt evidente, bolnavii nu sunt constienti de prezenta afectiunii. Cum este intrerupt somnul: Refluxul acidului determina... [continuare]

Alimente usoare de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Martie 2012

Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]

Alimente cu rol detoxifiant

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Iulie 2013

Generalitati Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara. Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal. Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Alimente de vara benefice pentru slabit 1. Fasolea si lintea Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc. [continuare]

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2013

Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]

Alegeri alimentare sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Aprilie 2012

Generalitati Orice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan. Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului. Capsuni versus afine Ambele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe. Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice. O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa. Piept de pui... [continuare]

10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2013

Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]

7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2014

Generalitati Pe timpul iernii, alimentatia si nivelul de miscare fizica se modifica in cazul tuturor fiintelor vii. Daca animalele hiberneaza si au propriul mecanism natural de supravietuire in sezonul rece, oamenii tind sa urmeze diete mai consistente si sa cada prada sedentarismului. Astfel, la sosirea primaverii, kilogramele in plus si nivelul de colesterol ajung in cele din urma sa scape de sub control. Din fericire, exista mai multe moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii, pentru o sanatate de fier pe tot parcursului anului. Ponturi pentru un stil de viata sanatos in sezonul rece Organismul face eforturi pentru a se adapta conditiilor de mediu la schimbarea fiecarui anotimp, insa sezonul rece ii ridica cele mai mari provocari. Temperaturile scazute, cantitatea redusa de lumina, apetitul alimentar crescut si lipsa de miscare isi pun amprenta asupra modului in care functioneaza corpul uman. Din acest motiv, este important sa dati o mana de ajutor... [continuare]

Alimente bogate in potasiu

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]

Bautura cu efecte miraculoase care te tine departe de boli! iata de ce trebuie sa bei in fiecare zi un pahar!

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Februarie 2016

Daca vrei sa slabesti fara sa apelezi la o dieta drastica sau sa iti detoxifiezi organismul, solutia este un pahar de apa cu lamaie, pe care sa il bei dimineata, pe stomacul gol. Afla ce alte beneficii are apa cu lamaie asupra organismului: Reduce inflamatiile Lamaile sunt bogate in vitamina C, complexul de vitamine B, calciu, fier, magneziu, potasiu si fibre. Cum zeama de lamaie poate sa afecteze smaltul dintilor, este important sa o diluezi intr-un pahar cu apa calduta sau la temperatura camerei. Trebuie sa o bei la prima ora a diminetii si sa astepti intre 15 si 30 de minute pana cand sa iei micul dejun. Daca bei regulat apa cu lamaie (diluezi zeama de la o jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa) vei reduce inflamatiile din organism. Aceasta are capacitatea de a ajuta la eliminarea surplusului de acid uric din organism, care este una dintre pricipalele cauze ale inflamatiilor. De asemenea, te ajuta sa lupti si cu infectiile virale, pentru ca stimuleaza imunitatea... [continuare]

9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Mai 2017

Iti ofera vitamine, minerale si alte substante esentiale pentru mentinerea sanatatii, de aceea sunt considerate superalimente. Daca le incluzi in alimentatia zilnica, acestea vor avea grija de sanatatea ta. In timp ce unele aduc beneficii vederii, altele iti intaresc imunitatea si au grija de sanatatea oaselor. Iata despre ce alimente este vorba: 1. Semintele de floarea-soarelui Micile seminte de floarea-soarelui ofera vitamine si minerale din abundenta, ceea ce le face ideale pentru o gustare. Le poti adauga si in salate, fiind bogate si in antioxidanti, vitaminele E, B6, mangan, cupru, seleniu, magneziu. Ajuta la buna functionare a sistemului nervos si ajuta la scaderea nivelului de colesterol. 2. Spanacul Este ideal pentru alimentatia copiilor, a adultilor si a varstincilor, caci contine multe vitamine si minerale. Are, de asemenea, si o cantitate importanta de fier. Este recomandat in stari de oboseala, femeilor insarcinate, dar si celor care au probleme cu inima. Este... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Tratament fiere

Din Comunitate

buna seara. in urma unei ecografii mi s-a descoperit fierea foarte marita si plina cu "namol" si in plus o formatiune solida de 47mm la ficat. as dori sa aflu ce tratament medicamentos(in principiu) ar fi indicat pentru aceste probleme. este posibil ca fierea care nu functioneaza corect sa fie cauza problemei descoperite la ficat? va multumesc (am atasat si rezultatu ecografiei) [continuare]

Pietre la fiere

Din Comunitate

buna,am si eu o problema cam de multi ani,stiu ca am pietre la fiere leam vazut la radiografie,numi da probleme mari doar ma imbalonez foarte des,ma doare umarul drept,un regim nu urmez,as dori sa stiu daca nu exista vreun tratament naturist ptr eliminarea pietrelor,fara sa ajung la operatie ! va multumesc. [continuare]

Pagina 4 din 27 (783 rezultate)