Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B

Publicat la data de: 19 Martie 2012 | Actualizat la data de: 19 Martie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B

Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier.

Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos.

Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Informatii nutritionale
  3. Tofu in alimentatia copiilor
  4. Retete preparate in casa
  5. Citeste pe aceeasi tema

Informatii nutritionale

Sus

Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu.

Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol.

In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un continut scazut de sodiu, ceea ce-l transforma intr-un aliment perfect pentru cei care urmeaza diete cu putine cantitati de sodiu.

Nutrienti continuti de 120 gr de tofu: Tofu, solid, preparat cu sulfat de calciu si clorura de magneziu Tofu, moale preparat cu sulfat de calciu si clorura de magneziu
Calorii 79 69
Proteine 9.25 7.4
Carbohidrati (gr) 1.91 2.03
Grasimi (gr) 4.71 4.17
Grasimi saturate (gr) .975 .602
Colesterol 0 0
Sare (mg) 14 9
Fibre (gr) 1 0.2
Calciu (mg) 227 125
Fier (mg) 1.82 1.25

Tofu in alimentatia copiilor

Sus

Acest aliment poate fi consumat de catre copii dupa varsta de 8 luni. Tofu este cel mai adesea vandut sub forma de produs alimentar vidat care daca nu se intentioneaza sa fie consumat imediat dupa ce este achizitionat, poate fi congelat.

Exista mai multe feluri de tofu:

- tofu de consistenta tare este dens si solid, fiind bogat in proteine, grasimi si calciu, comparativ cu alte forme de tofu

- tofu moale este o alegere buna pentru primele alimente oferite copilului, deoarece isi mentine forma dar este suficient de moale pentru a putea fi mestecat de catre micut

- pasta-crema de tofu se face printr-un proces usor diferit, rezultatul fiind un produs asemanator cu o crema. Aceasta este mai moale si poate fi amestecat cu alte fructe si legume.

Retete preparate in casa

Sus

- Pentru bebelusi se vor taia bucati mici din tofu vidat. Odata ce pachetul de tofu este deschis resturile ar trebui sa fie acoperite cu apa proaspata inainte de depozitare. Apa va fi schimbata de la o zi la alta, iar tofu poate fi pastrat in frigider maxim o saptamana. Pentru a fi congelat, tofu va fi invelit intr-o folie de plastic ori poate fi depozitat intr-un recipent cu capac.

- Pentru adulti pot fi preparate oricare din urmatoarele retete:

Spuma de tofu

Ingrediente

  • 1/2 pachet de tofu moale
  • 1 banana medie
  • 1 ceasca de suc neindulcit
  • 1 cana de fructe de padure congelate

Toate ingredientele se adauga in blender si se amesteca pana capata consistenta unei spume.

Salata de tofu

  • 1/2 pachet de tofu moale
  • 2 cepe verzi
  • sos de soia

Se maruntesc tofu si ceapa verde si se adauga sosul de soia. Se va servi alaturi de o portie de orez.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Boli cauzate de deficitul de proteine Boli cauzate de deficitul de proteine

    Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care...citeste mai mult

  • Laptele de soia Laptele de soia

    Generalitati Laptele de soia este o alternativa la produsele lactate si a fost mult timp o bautura traditionala in China, Japonia si alte parti ale Asiei. Unii oameni aleg sa bea lapte de soia intrucat sufera de intoleranta la lactoza sau sunt sensibili la...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate