Laptele de soia


Generalitati

Sus
Laptele de soia

Laptele de soia este o alternativa la produsele lactate si a fost mult timp o bautura traditionala in China, Japonia si alte parti ale Asiei.

Unii oameni aleg sa bea lapte de soia intrucat sufera de intoleranta la lactoza sau sunt sensibili la lactoza, in timp ce altii il aleg din motive etice (cum ar fi interesul pentru bunastarea animalelor sau diminuarea efectelor negative asupra mediului) ori din motive de sanatate (cum ar fi dorinta de a reduce aportul de colesterol sau de a consuma alimente mai sanatoase).

Beneficiile pentru sanatate ale laptelui din soia sunt controversate intrucat soia este un alergen alimentar destul de important. Totusi este general acceptat faptul ca laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de vaca.

Laptele de soia versus laptele de vaca - grasimi si protenie

Sus

In mare parte, din cauza campaniilor publicitare duse de companiile din industria lactatelor, in mod eronat multi oameni presupun ca orice fel de lapte este sanatos. Totusi doar laptele care are putine grasimi sau chiar cel degresat este acceptat ca fiind sanatos de catre comunitatea medicala.

Spre deosebire de laptele de vaca, cel din soia are in mod natural mai putine grasimi. In mod normal, laptele de soia contine cu pana la 2% mai putine grasimi si in plus, nu are in compozitie grasimi saturate.

Pentru ca este fabricat din materie vegetala, laptele din soia nu contine colesterol, in timp ce laptele de vaca are aproximativ 20 mg de colesterol per ceasca. Un adult nu trebuie sa depaseasca zilnic 300 de mg de colesterol dar multe persoane consuma mai mult, avand un nivel ridicat de colesterol dar si probleme cardiovasculare.

Laptele de soia are un nivel mai ridicat de proteine decat cel de vaca. Desi unele surse considera ca proteina din laptele de soia este o proteina incompleta, dificil de digerat, acest lucru nu este adevarat. Proteina din laptele de soia este o proteina completa si este digerabila.

Lapte de soia fortificat versus lapte din soia nefortificat

Sus

Cand este utilizat ca inlocuitor pentru laptele de vaca, laptele din soia nefortificat este sarac in vitamina B (in special vitamina B12) si calciu. Din acest motiv multe branduri de lapte din soia sunt imbogatite cu vitamine din grupul B si calciu, dar si vitaminele E si D.

Laptele de soia versus laptele de vaca - hormoni

Sus

Ca si in cazul laptelui de vaca, exista unele controverse legate de hormonii prezenti in laptele din soia. Laptele de vaca are in compozitie, in mod natural, estrogen si progesteron. Vacile sunt mulse inclusiv atunci cand sunt gestante dar si cand nivelurile de hormoni din organismul lor sunt ridicate.

Unele studii au relationat consumul de lapte de vaca, cu diferite tipuri de cancer si pubertate sexuala precoce. In plus, vacile sunt tratate cu hormoni de crestere care s-a demonstrat in diverse studii, ca declanseaza anumite tipuri de cancer.

Laptele de soia contine in mod natural, izoflavone. Acestea actioneaza in mod similar cu estrogenul. Izoflavonele sunt fitoestrogeni sau compusi derivati din plante cu activitate estrogenica.

In prezent nu exista dovezi concludente intr-o singura directie consumul mare al acestor compusi poate determina fie scaderea riscului dar si cresterea acestuia de a se dezvolta cancerul de san. Este discutabil consumul anormal de ridicat de izoflavone dar consumul regulat de lapte din soia si alte surse de izoflavone este considerat a fi sanatos.
10622 vizualizari, 26 Aprilie 2012

Citeste si

Arhiva
  • Adevarul despre soia Adevarul despre soia

    Generalitati Soia este considerata un aliment miracol. Totusi, care este adevarul despre soia? Aceasta contine o cantitate mare de proteine si substante nutritive si, are colesterol. Unii specialistii sustin ca o dieta bogata in proteine de soia poate contribui...citeste mai mult

  • Ce nu stiati despre lapte Ce nu stiati despre lapte

    Generalitati Doua pahare de lapte - fie ca este de vaca, soia sau migdale - ofera aproape o treime din cantitatea zilnica recomandata de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti. Laptele de vaca este, de asemenea, o excelenta sursa de proteine. Acesta contine...citeste mai mult

  • Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Laptele de vaca in alimentatia...

    Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul...citeste mai mult