Coronavirus Update

Bezalip, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bezalip, comprimate

Ce este Bezalip si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Bezalip scade valorile crescute ale lipidelor sanguine (colesterol si trigliceride) si de aceea este indicat pentru tratamentul tulburarilor de metabolism lipidic. In plus, Bezalip creste nivelul HDL - factor de protectie impotriva infarctului miocardic, raspunzator si de eliminarea surplusului de colesterol din organism. Pe langa tensiune arteriala crescuta si fumat, alti factori de risc, esentiali in producerea aterosclerozei si a urmarilor ei, sunt nivelul crescut al lipidelor sanguine si scaderea HDL. Acestea pot afecta vasele inimii, avand ca urmare aparitia infarctului miocardic - sau pot produce tulburari de circulatie la nivelul membrelor sau creierului. De aceea, riscul unor astfel de imbolnaviri creste odata cu nivelul crescut al lipidelor sanguine. Folosirea Bezalip-ului a dovedit, prin mai multe studii clinice, imbunatatirea circulatiei sanguine si a valorilor glicemiei. La pacientii cu diabet de tip ii si la cei cu tulburari circulatorii cardiace, cerebrale, ale membrelor, scaderea lipemiei poate actiona mai lent asupra vaselor sanguine.

Tulburari de metabolism lipidic care nu pot fi corectate suficient nici printr-o modificare de durata a alimentatiei (de minimum 3 luni), nici prin alte modificari (de ex.:activitate fizica, scadere in greutate, diete repetate).
Tulburari ale metabolismului lipidic ce insotesc maladii de baza ca diabetul zaharat, guta si altele, si care persista in pofida tratamentului adecvat al acestor maladii.

Mod de administrare

Doza si durata tratamentului sunt stabilite numai de catre medic. Nu se va modifica in nici un caz doza prescrisa de acesta. Daca nu este indicat altfel, 1 comprimat filmat de Bezalip se administreaza de 2-3 ori pe zi in timpul mesei sau dupa masa (dimineata sau seara), nemestecat, cu ocantitate mica de lichid.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se foloseste Bezalip in urmatoarele situatii sau boli: boli hepatice, ale vezicii biliare cu sau fara calculi biliari, tulburari severe ale functiei renale, graviditate si alaptare. Este permisa administrarea numai cu precautii speciale in tulburari usoare ale functiei renale (eventual necesara reducerea dozei!); in perioada de crestere.

Precautii

Ca un tratament sa fie eficient si pentru a evita reactii adverse, trebuie acordata atentie urmatoarelor aspecte: medicamentele se iau numai conform prescriptiei medicului (dupa o prealabila anamneza). Primele semne de efecte adverse trebuie sa fie comunicate imediat medicului. In caz de supradozare (cu aparitia pregnanta a manifestarilor secundare) trebuie anuntat cat mai repede medicul. Informati medicul asupra bolilor anterioare, sau asupra altor tratamente pe care le urmati simultan, despre sarcina sau alaptare. In caz de tratament cu anticonceptionale orale sau alte preparate hormonale (estrogeni), anuntati medicul inainte de inceperea tratamentului cu Bezalip, aceste substante influentand metabolismul lipidic. Baza terapiei tulburarilor metabolismului lipidic o formeaza o dieta prescrisa de medic. Pacientii supraponderali trebuie sa-si normalizeze greutatea. Terapia medicamentoasa a dislipidemiilor necesita un timp indelungat, lipidele sangvine trebuie sa fie controlate la intervale regulate. Daca in decursul a 3 luni nu se observa un rezultat semnificativ, se intrerupe tratamentul. La controlul lipidelor sanguine trebuie sa se tina seama de variatia zilnica a nivelului seric (situatii de stres, oboseala din timpul zilei, felul si ora ultimei mese). Tratamentul cu Bezalip nu poate inlocui necesitatea unei diete adecvate si a modificarilor stilului de viata. Trebuie sa se respecte strict interdictiile impuse de medic, ca si controalele regulate ale lipemiei. Trebuie efectuate de asemenea si celelalte controale de laborator recomandate de medic.

Reactii adverse posibile

Pe langa efectul principal dorit, pot sa apara si efecte nedorite. La prima vedere, lista acestora poate parea lunga si ingrijoratoare. Dar aceasta lista contine reactii adverse foarte rare, aparute pe toate meridianele lumii. in general, Bezalip este bine tolerat. In timpul tratamentului cu Bezalip pot sa apara tulburari gastro-intestinale ca: anorexie, greata, meteorism si diaree, care in general sunt trecatoare si nu necesita intreruperea tratamentului. Ocazional, se observa cefalee, ameteli, slabiciune, oboseala si reactii alergice cutanate ca: prurit, exantem.

In cazuri singulare s-au raportat: aparitia unor tulburari de potenta, caderea parului, slabiciune musculara si contractura (mai ales la nivelul membrelor inferioare). In cazuri singulare au fost observate usoare scaderi ale numarului de eritrocite, leucocite si trombocite. Izolat s-au constatat modificari ale parametrilor de laborator indicatori ai functiei hepatice si renale. in general, aceste efecte secundare dispar rapid dupa intreruperea tratamentului cu Bezalip. In cazuri foarte rare apar afectari musculare severe (rabdomioliza). Acestea apar mai ales la o supradozare cu Bezalip, in special la pacienti cu functie renala redusa. Bezalip modifica compozitia bilei printr-o eliminare crescuta de colesterol. In cazuri singulare s-a raportat formarea de calculi biliari. Corelatia dintre tratamentul de lunga durata cu Bezalip (sau alte medicamente cu acelasi mecanism de actiune) si cresterea numarului de calculi biliari sau cresterea in dimensiuni a calculilor deja existenti, este controversata, caci oricum la pacientii cu tulburari ale metabolismului lipidic exista o incidenta crescuta a litiazei biliare.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat filmat contine 200 mg Bezafibrat.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter