Durerile de sani si dereglarile hormonale
Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Clinica: Centrul Medical Optim Sano
Cauze si factori favorizanti
Suntem femei, si majoritatea dintre noi, atunci cand ne aflam in perioada premenstruala, suferim de dureri de sani. De fapt, ce sunt aceste dureri si de unde provin ele? De ce ar trebui sa ne temem?
Mastodinia (durerea de sani) este frecvent intalnita la femei si este rareori un simptom al cancerului de san in absenta altor modificari clinice sau imagistice. Durerea de sani poate fi ciclica sau nonciclica si este important sa o diferentiem de durerea de cauza extramamara (durerea de perete toracic, durerea posttraumatica, durerea asociata afectiunilor cardiace, biliare sau esofagiene). Semne "de alarma" care pot fi intalnite la examenul clinic sunt prezenta unei formatiuni palpabile, modificari tegumentare si existenta unei secretii mamelonare.
Afectiunile mamare au ca factori favorizanti atat dezechilibrele hormonale, cat si modificarile genetice. Dezvoltarea si functionalitatea normala a glandei mamare implica un echilibru hormonal, in primul rand al estrogenilor si progesteronului, dar si al altor hormoni (prolactina, tiroxina, cortizolul, insulina). Excesul de estrogeni poate avea mai multe cauze: secretie crescuta (inclusiv in obezitate), dezechilibrul intre estrogeni si progesteron (estrogeni in cantitate normala si progesteron scazut), cresterea sensibilitatii receptorilor de estrogeni la o concentratie normala de estrogeni, deficit al metabolizarii estrogenilor in bolile hepatice.
Cum ne dam seama ca avem dereglari? Excesul de estrogeni induce retentia lichidelor, accentuarea varicelor, dureri pelvine si tulburari de ciclu menstrual. Practic, orice dereglare hormonala (tiroidiana, suprarenala) are rasunet la nivelul intregului organism.
Sutien adecvat si analgezice
Daca exista simptome, tratamentul va fi cu analgezice obisnuite. Se recomanda, de asemenea, si purtarea unui sutien adecvat. S-a constatat ca si pilulele contraceptive cu doze mici de estrogeni (20 mcg etinilestradiol si 19-norprogestin) pot ameliora durerea mamara. In cazul durerii intense, persistente si rezistente la analgezicele obisnuite, se poate administra tamoxifen sau chiar danazol, dar trebuie sa se tina cont de raportul risc/beneficii.
Dereglari hormonale sau alte afectiuni?
Durerea de perete toracic de cauza reumatica se accentueaza la apasarea toracelui, litiaza biliara se caracterizeaza prin simptomatologie specifica si se demonstreaza ecografic, iar durerea cardiaca are rasunet pe ECG si este documentata in urma examenului cardiologic. In cazul in care aceasta durere de sani nu se asociaza cu alte modificari la nivelul sanilor, se recomanda utilizarea unor sutiene adecvate si, eventual, administrarea unor antiinflamatoare obisnuite in perioada premenstruala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
-
Cauzele aparitiei durerilor de sani
-
Durerile de san - mastalgia
-
Glanda mamara - afectiuni inflamatorii si supurative
-
Cum iti ingrijesti corect picioarele ca sa previi ciuperca unghiei
-
Ce se intampla daca ignori micoza unghiei? Riscuri ascunse pentru sanatate
-
Durerea mamara (mastalgia)
-
Durerile de sani. Cand ar trebui sa te ingrijoreze
-
Cauzele durerii de sani
-
Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la f ...
-
Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni
-
Densitatea mamara crescuta: semnificatii
-
Ce se ascunde in spatele dereglarilor hormonale
-
Obezitatea - problema hormonala sau de dieta?
-
Bruxismul si Anxietatea: Ce iti revela dintii despre starea ta emotionala
-
Ecografia mamara
-
Legatura dintre glanda tiroida si durerea de gat. Sigur nu stiai aceste lucruri!