Clickmed
programare rapida la medic

Menopauza

Intrerupere fiziologica a ciclurilor menstruale, datorata incetarii secretiei hormonale a ovarelor (estrogeni si progesteron).
Menopauza survine intre 40 si 55 ani (cu un varf la 52 ani). Ea se desfasoara in doua etape: premenopauza si menopauza confirmata.
Premenopauza, care dureaza mai multe luni sau mai multi ani, este marcata printr-o succesiune de cicluri cu sau fara ovulatie. Secretiile hormonale devin neregulate in timp ce secretia de estrogeni persista, secretia de progesteron dintre corpul galben (denumire data foliculului ovarian care si-a eliberat ovulul) descreste. Sangerarile menstruale devin neregulate.
Menopauza confirmata succede premenopauza. Secretia hormonala a ovarului inceteaza. Sangerarile menstruale au disparut. Nivelul de gonadotrofine este foarte ridicat in sange si in urina.

Simptome si semne
-
Acestea, legate de scaderea nivelului de estrogeni (hipoestrogenemie), variaza de la o femeie la alta.
- Bufeurile de caldura afecteaza intre 75 si 85% dintre femei. Intensitatea si frecventa lor sunt variabile. La inceput, ele survin noaptea, apoi se multiplica in timpul zilei, la sfarsitul meselor sau cu ocazia eforturilor. Cauzate de o puternica vasodilatatie, ele se traduc printr-o senzatie de caldura in tot corpul si o inrosire a fetei, care prinde gatul si partea de sus a pieptului. Ele sunt insotite de o teama si de o impresie de sufocare si se termina printr-o transpiratie abundenta, mai ales pe fata, pe ceafa si intre sani.
- Tulburarile sexuale sunt atat psihice, cat si fizice. scaderea dorintei sexuale i se adauga o uscaciune vaginala si o atrofie vulvara care pot face raporturile sexuale dureroase. infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Volumul sanilor diminueaza.
Fragilitate osoasa sau osteoporoza, este direct legata de absenta secretiei ovariene. Aceasta diminuare a densitatii osoase si a solidaritatii osului poate antrena fracturi, in principal ale vertebrelor si ale colului femural.
- bolile cardiovasculare (angor, infarct miocardic) prezinta un risc mai mare de aparitie incepand de la menopauza, estrogenii nemaijucand rolul protector fata de ateroscleroza
- tulburarile psihice sunt frecvente. Tulburarilor emotionale ca salturile de dispozitie, iritabilitatea, insomnia, anxietatea pot sa li se asocieze vertijele si o oboseala fara cauza organica, cu tulburarile de memorie cu o lipsa de concentrare mintala, uneori depresia este grava.

tratament - tratamentul femeilor la menopauza consta in administrarea succesiva de estrogeni si de progesteron pentru a imita un ciclu menstrual de 28 zile (hormonoterapie de substitutie). Admnistrarea de estrogeni poate fi facuta pe cale orala (comprimate) sau pe cale locala (crema sau timbru aplicabil pe abdomen sau pe spate si care le inlocuieste cu regularitate). progesteronul se prezinta sub forma de comprimate.

Citeste si

Arhiva
 • Menopauza la barbati Menopauza la barbati

  Generalitati Femeile nu sunt singurele care sufera in urma efectelor cauzate de schimbarile hormonale. Medicii au constatat ca inclusiv pacientii lor de sex masculin prezinta unele dintre manifestarile pe care femeile le experimenteaza in perimenopauza si menopauza....citeste mai mult

 • Menopauza si sexualitatea Menopauza si sexualitatea

  Cum afecteaza manopauza dorinta sexuala? Pierderea estrogenilor ca urmare a menopauzei poate duce la modificati ale dorintei sexuale si a functionarii sexuale. Femeile la menopauza si postmenopauza pot obesrva ca nu se excita la fel de usor si pot fi mai putin...citeste mai mult

 • Sexul si menopauza Sexul si menopauza

  Cum influenteaza menopauza activitatea sexuala? Disparitia secretiei de estrogeni care insoteste menopauza poate conduce la disfunctii sexuale la femei. Femeile aflate la menopauza sau in premenopauza au observat ca sunt mai greu de excitat, mai putin sensibile la...citeste mai mult

 • Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Menopauza (simptome, substitutie...

  Generalitati Pentru femeile la menopauza, un partener sau un sot intelegator este foarte important. Ii este mult mai usor cand sotul este dornic sa o asculte, sa invete si sa o ajute in perioada aceasta cu multe schimbari. Secretia hormonala ovariana incepe sa...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter