Clickmed
programare rapida la medic

Menopauza prematura

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Menopauza prematura

Menopauza precoce si/sau menopauza prematura sunt termeni care sunt deseori folositi alternativ pentru a semnala insuficienta ovariana prematura specifica in diverse situatii, incepand cu menopauza chirurgicala pana la menopauza cauzata de chimioterapie sau radioterapie.

Legatura dintre ele este varsta: menopauza precoce sau prematura se refera la tipul de menopauza care se instaleaza de obicei inainte de varsta medie sau normala a menopauzei - atunci cand o femeie se afla inca la 20, 30 sau 40 de ani.

Din punct de vedre tehnic, menopauza precoce se refera la menopauza - incetarea totala a menstrelor timp de cel putin 12 luni, inainte de varsta de 45 de ani.

Menopauza prematura este menopauza care apare inainte de varsta de 40 de ani. In cazul in care menopauza prematura se declanseaza in mod natural, fara sa fii survenit vreo interventie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie care pot conduce la menopauza - situatia poarta denumirea de insuficienta ovariana prematura.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Efectele menopauzei precoce
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Menopauza precoce poate fi cauzata de anumite tratamente medicale sau se poate declansa fara implicatia acestora. Tratamentele medicale care ar putea sa provoace menopauza precoce includ:

  • chimioterapia sau tratamentele cu radiatii pentru cancer. Aceste tipuri de terapii pot afecta ovarele si pot opri menstruatia. Efectele, cum ar fi dificultatea de a obtine o sarcina pot sa apara imediat sau cateva luni mai tarziu. Posibilitatile unei femei, in acest caz, de a intra la menopauza, depind de tipul si volumul chimioterapiei folosite. In cazul unei femei tinere exista sanse mai scazute ca aceasta sa experimenteze menopauza.
  • interventia chirurgicala pentru eliminarea ovarelor. Indepartarea chirurgicala a ambelor ovare numita si ovarectomie bilaterala ar putea determina instalarea imediata a menopauzei.
  • interventia chirurgicala pentru indepartarea uterului.

Uneori menopauza se poate instala fara nicio alta interventie din exterior. Printre cauzele posibile se pot numara:

  • defecte cromozomiale - anomalia cromozomilor poate provoca menopauza prematura. Femeile cu sindrom Turner se nasc fara toti sau un cromozom X. Ovarele nu au forma normala. Rezultatul va fi in cazul lor, menopauza precoce.
  • genetica - femeile care au un risc familial de menopauza precoce sunt mai susceptibile de a avea menopauza precoce.
  • boli autoimune - sistemul imunitar al organismului lupta cu bolile in mod normal, dar in cazul bolilor autoimune ataca din greseala ovarele si le impiedica sa elibereze hormoni. Bolie tirodiene si artrita reumatoida sunt doua exemple de astfel de boli.

Simptome

Sus

Manifestarile menopauzei premature sunt deseori identice cu cele cu care se confrunta femeile care au menopauza naturala si pot include:

  • menstre neregulate sau absenta acestora
  • menstre mai dificile sau mai simple decat de obicei
  • bufeuri

Aceste simptome sunt intalnite in cazul in care ovarele produc mai putin estrogen. In plus, fata de manifestarile de mai sus unele femei pot prezenta:

  • uscaciune vaginala (subtierea si diminuarea flexibilitatii vaginului )
  • vezica urinara iritabila si accentuarea pierderii controlului vezicii urinare (incontinenta urinara)
  • modificari emotionale
  • piele, gura sau ochi uscati
  • insomnie
  • scaderea libidoului.

In plus, fata de simptomele enumerate mai sus, daca aveti sub 40 de ani si observati oricare dintre urmatoarele situatii, ar trebui sa consultati medicul pentru ca acesta sa determine daca ar putea interveni menopauza prematura:

  • ati urmat chimioterapie sau alt tratament cu radiatii
  • dumneavostra sau alt membru al familiei suferiti de boli autoimune (hipertiroidism, boala Graves sau lupus)
  • ati incercat fara succes sa ramaneti insarcinata mai mult de un an
  • mama sau sora dumneavostra au suferit de menopauza prematura.

Efectele menopauzei precoce

Sus

Femeile care experimenteaza menopauza precoce pot avea simptome similare cu cele ale menopauzei normale. Acestea pot include bufeuri, schimbari de dispozitie, uscaciune vaginala si apetit sexual scazut. Pentru unele dintre aceste persoane, manifestarile pot fi destul de severe.

In plus, femeile care trec prin menopauza precoce pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima si osteoporoza. Discutati cu medicul legat de tratamentele disponibile, cum ar fi terapia hormonala pentru menopauza, care ar putea ameliora simptomele.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate