fructe de colorat
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Medic primar endocrinolog
Generalitati Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a manca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer. Pe langa faptul ca sunt delicioase si variate, fructele si legumele contin nutrimente care sunt importante pentru sanatate. Vitamine si minerale Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii (varietate de pepene galben). Fructele si legumele colorate in portocoliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Mai mult, salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B). Contin putine calorii si grasimi Practic toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si... [continuare]
Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cercetatorii au investigat beneficiile pentru sanatate ale fructelor goji, deoarece popularitatea acestora a crescut in ultima perioada foarte mult. Beneficiile pretinse pe care le au aceste fructe variaza de la efecte anti-imbatranire pana la reglarea glucozei si mentinerea functiei imunitare. Fructele goji sunt cunoscute, de asemenea, ca Lycium barbarum. Fructele goji sunt originare din Asia, iar oamenii din zona folosesc aceste fructe colorate de mai mult de 2000 de ani ca plante medicinale si supliment alimentar. Aceste fructe au devenit disponibile pe scara larga in supermarketuri, farmacii sau magazine online. De asemenea, fructele goji sunt recomandate in intreaga lume pentru beneficiile potentiale pentru sanatate. Stiinta moderna investigheaza aceste afirmatii, iar cercetatorii au sustinut multe dintre ele. Beneficiile fructelor goji 1. Protejeaza ochii Se considera ca fructele goji protejeaza impotriva bolilor oculare ce survin odata cu imbatranirea.... [continuare]
Top 5 fructe si legume ale lunii iulie: ne ajuta sa slabim si ne mentin sanatatea
Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
Beneficiile fructelor si legumelor din luna iulie Este vara si nu mai avem nicio scuza sa nu consumam alimente sanatoase, avand in vedere ca rafturile magazinelor sunt pline de vegetale viu colorate, iar, la piata, micii producatori ne asteapta cu standurile pline de alimente de sezon. Consumand fructe si legume eviti kilogramele in plus, incetinesti procesul de imbatranire si te protejezi impotriva afectiunilor. Termenul de stil de viata sanatoasa are multe notiuni, din punctul meu de vedere, iar unul dintre ele este a manca alimente de sezon cu provenienta zonei geografice de unde traiesti. Luna iulie este una dintre cele mai productive luni din an pentru fructele si vegetalele autohtone. Alimentele-vedeta ale lunii iulie 1. Rosiile Botanic, rosiile sunt considerate fructe, dar sunt tratate ca niste legume. Tomatele sunt bogate in antioxidanti, mai exact in licopen, care este un puternic adjuvant impotriva bolilor cardiovasculare si impotriva unor tipuri de cancer. De... [continuare]
Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Alergia la crustacee, frecventa Fructele de mare sunt reprezentate de un grup de animale marine de dimensiuni mici si care pot fi introduse in alimentatie sub diferite forme. Majoritatea persoanelor alergice la fructe de mare sunt alergice la crustacee, reactiile la aceste alimente tinzand sa fie mai severe. Astfel, medicii pot recomanda ca persoanele alergice la orice tip de fructe de mare sa elimine complet din alimentatie ambele tipuri, deoarece pot exista contaminari sau noi alergii. Exista doua tipuri principale de fructe de mare, acestea fiind reprezentate de: - crustacee: crab, homar, creveti; - moluste: midii, stridii, scoici, sepie, calamar, caracatita. Unii oameni pot dezvolta alergii doar la un tip de fructe de mare, in timp ce altii pot fi alergici la ambele. Simptomele alergiilor la fructe de mare variaza de la persoana la persoana si pot sa survina in cateva minute de la ingerarea alimentelor sau chiar la cateva ore. Manifestari clinice ale alergiei la fructe... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
fructele - surse excelente de antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]
Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
Autor: SfatulMedicului
Alimentele si semnificatia culorilor Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz,... [continuare]
Ce boli pot declansa colorantii alimentari?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]
Cat de periculoasa este ceara de pe fructe?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Merele, perele sau portocalele sunt fructe foarte sanatoase pe care le consuma cu placere atat cei mici, cat si cei mari. Acestea contin multa apa si, pentru a se autoproteja, secreta un fel de strat ceros. Cu timpul insa, acesta se pierde, motiv pentru care producatorii, pentru a le face mai atragatoare, dar si pentru a preveni deshidratarea, adauga ceara artificiala. Ceara se adauga fie prin scufundare, fie prin pulverizare, si de cele mai multe ori este vorba de o ceara comestibila, Carnauba sau Shellac. Ea poate sa devina un potential pericol pentru sanatatea celor care consuma merele tratate astfel. Mai grav este faptul ca sunt si producatori sau comercianti care utilizeaza ceara pe baza de petrol, extrem de daunatoare, de aceea este indicat sa fii foarte atent cand cumperi mere din comert. Daca iti par lucioase si stralucitoare, atunci poate fi vorba de fructe acoperite cu ceara, devenind astfel mult mai atractive. Producatorii sau importatorii care aplica... [continuare]
Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]
Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]
Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
Autor: SfatulMedicului
Fructele si legumele sunt un rezervor nesecat de vitamine , minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite. Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei. De aceea, este foarte important sa mananci cinci portii de legume si fructe in fiecare zi. Iata ce beneficii aduc aceste fructe si legume, in functie de culorile pe care le au: Albastru si violet reduc riscul de cancer Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria. Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor... [continuare]
buna! dieta de legume si fructe ma va ajuta la reducerea celulitei? [continuare]
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]
Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Expertii sunt de parere ca, daca dorim sa ne protejam de raceli si gripe in sezonul rece, natura ne pune la dispozitie o serie de aliati de incredere. Si cum este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam, putem apela la acestia de fiecare data cand ne facem cumparaturile. Sistemul imun poate face fata agresiunilor din mediu daca avem grija ca prin dieta sa il aprovizionam cu nutrienti si vitamine esentiale, dar si cu antioxidanti. O dieta bogata in fructe si legume proaspete poate face minuni pentru sanatatea noastra: efectele sunt resimtite de intregul organism si, in plus, spre deosebire de medicamentele care ne ajuta sa trecem peste raceli, vitaminele naturale nu au… reactii adverse! Recomandari Expertii in nutritie recomanda parca, din ce in ce mai mult antioxidantii, pentru numeroasele lor efecte. Dar, ce sunt antioxidantii, de fapt? Din punct de vedere stiintific, antioxidantii sunt substante naturale care pot preveni sau incetini oxidarea altor... [continuare]
Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]
Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii rosii, viu colorate, pruriginoase si foarte disconfortante, insotite de vezicule sau urticarii. Acest tip de dermatita, numit si dermatita plantelor este una din cele mai des intalnite probleme alergice cauzate de contactul direct cu plantele salbatice. Toate plantele enumerate sunt capabile sa stimuleze secretia unui ulei vegetal (urusiol). Pusa in contact cu tegumentul aceasta substanta toxica determina aparitia unei reactii alergice cutanate. Specialistii sunt de parere ca acest compus este atat de toxic, incat pentru aparitia unei reactii cutanate este nevoie doar de 1 nanogram. Compusul ramane activ chiar si 5 ani (de exemplu pe frunze moarte sau copaci), deci nu este obligatoriu ca alergia sa fie determinata... [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]
Generalitati Cautati un mod distractiv prin care puteti incuraja copilul sa manance mai multe fructe si legume? Puteti sa incercati cateva salate interesante, cei mici se vor bucura sa va ajute sa le pregatiti si toata familia le va savura. In plus, salatele ar putea fi printre primele feluri de mancare pe care copiii ar putea incepe sa le pregateasca siguri. Atata timp cat parintii toaca ingredientele, nu exista nici o greutate in pregatirea unei salate delicioase. Iata mai jos cateva retete vegetariene de salate, sanatoase pentru intreaga familie. Salate recomandate Salata cu capsuni Capsunile vor fi un ingredient placut si dulce pentru orice salata, agreat de orice copil. Adaugati-le in salata de spanac. Puneti si alte fructe cum ar fi nectarine sau ananas ori bucati de avocado, castravete si putina branza. Stropiti cu otet balsamic sau sos de fructe pentru mai multa aroma. Salata de fasole neagra, porumb si afine Combinati o cana de afine, o ceasca de boabe de... [continuare]
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]
Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!
Autor: SfatulMedicului
Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada. Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic. Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon. Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume [continuare]
Generalitati Diareea calatorului este o problema medicala comuna la persoanele care calatoresc din tarile dezvoltate, industrializate, spre tari in curs de dezvoltare. Aceasta afectiune are si denumiri mai "colorate", cum ar fi "razbunarea lui Montezuma", "burta Delhi" sau "diaree de Turcia". Zonele cu risc crescut pentru aparitia diareei calatorului includ tari din Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina. Zonele cu risc scazut sunt tarile dezvoltate din America de Nord, Europa Centrala, Australia si Japonia. Cauze De obicei, boala apare ca urmare a infectiei cu o bacterie. Bacteriile precum Escherichia Coli (E.Coli), Campylobacter, Shigella sau Sallmonela sunt cele mai frecvente microorganisme care pot produce boala. Sursele cele mai obisnuite de infectie cu aceste bacterii sunt reprezentate de mancarea cruda sau insuficient preparata termic, mancarea contaminata sau apa contaminata, inclusiv cuburile de gheata. Simptome Diareea calatorului poate fi usoara sau... [continuare]
Generalitati Par lung. Par scurt. Par uscat sau gras, drept sau cret. Par natural colorat sau vopsit. Permanent sau indreptat. V-ati intrebat daca aveti grija asa cum trebuie de parul dumneavoastra ? Daca folositi produse de ingrijire adecvate necesitatilor lui sau daca samponul in care aveti incredere chiar este cel mai potrivit? Oare ar trebuie sa va periati mai des sau mai rar ? Sa schimbati peria de par sau sa renuntati la ondulator, placa sau uscator? Avem peste 100000 de foliculi de par pe cap! Merita, deci, sa aflam cateva secrete despre cum ar trebui ingrijit mai bine parul. Importanta pe care o acordam parului deriva din grija pe care o avem de noi insine, de dorinta de a avea un aspect cat mai placut. Un par frumos poate face diferenta intre o tinuta neglijenta si una aranjata, si poate spune foarte multe despre noi. De aceea este important sa aflam cat mai multe trucuri si sfaturi care sa ne ajute sa il pastram sanatos, stralucitor si plin de viata. Tenul si... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Nu stiu daca se poate considera alcoolism dar timp de aproximativ 4 ani am consumat bere in loc de apa... in jur de 4-5 litri zilnic. Stiu ca a fost o prostie dar ajunsese o obisnuinta, practic inlocuisem orice lichid cu berea. In timp multe s-au schimbat, nu sunt sigur de la ce. De exemplu nu mai suport nimic dulce, de la ciocolata la sucuri. Si, bine inteles mi-am nenorocit ficatul. Am renuntat recent la bere, la tigari si alte chestii nocive(ilegale) de care nu vreau sa amintesc. Am reusit sa inlocuiesc berea cu ceaiurile (tot nu suport sucurile, iar cu apa nu rezist... sunt tentat de bere din nou). Doar ceaiurile neindulcite inlocuiesc berea momentan. Intrebarea mea este: Sunt nocive ceaiurile in exces? Consum ceai negru, verde, de menta, de fructe, ceva amestecuri de ceaiuri africane... ce se gaseste in comert la noi. Evit sa beau zilnic acelasi tip de ceai, le mai combin, fac pauze etc. Va rog sa-mi spuneti daca 4 litri de ceai zilnic imi fac rau. Inainte sa imi raspundeti va... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter