Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusCercetatorii au investigat beneficiile pentru sanatate ale fructelor goji, deoarece popularitatea acestora a crescut in ultima perioada foarte mult. Beneficiile pretinse pe care le au aceste fructe variaza de la efecte anti-imbatranire pana la reglarea glucozei si mentinerea functiei imunitare.
Fructele goji sunt cunoscute, de asemenea, ca Lycium barbarum. Fructele goji sunt originare din Asia, iar oamenii din zona folosesc aceste fructe colorate de mai mult de 2000 de ani ca plante medicinale si supliment alimentar.
Aceste fructe au devenit disponibile pe scara larga in supermarketuri, farmacii sau magazine online.
De asemenea, fructele goji sunt recomandate in intreaga lume pentru beneficiile potentiale pentru sanatate. Stiinta moderna investigheaza aceste afirmatii, iar cercetatorii au sustinut multe dintre ele.
Cuprins articol
Beneficiile fructelor goji
Sus1. Protejeaza ochii
Se considera ca fructele goji protejeaza impotriva bolilor oculare ce survin odata cu imbatranirea. Aceste fructe pot ajuta functia vizuala, deoarece contin niveluri ridicate de antioxidanti sanatosi, in special zeaxantina.
Antioxidantii continuti de aceste fructe pot opri si daunele cauzate de:
• Radiatiile UV;
• Radicalii liberi;
• Stresul oxidativ.
Un studiu de specialitate a constatat ca batranii care au baut suc din boabele fructelor goji timp de 90 de zile au avut niveluri ale zeaxantinei crescute in mod semnificativ.
De asemenea, un alt studiu a relatat ca boabele fructelor goji protejeaza retina de celulele ganglionare responsabile de glaucom, o afectiune care poate duce la pierderea vederii.
2. Ofera suport pentru sistemul imunitar
Fructele goji contin cantitati mari de antioxidanti cunoscuti pentru calitatile lor de a stimula sistemul imunitar si pentru capacitatea lor de a lupta impotriva radicalilor liberi si a inflamatiilor daunatoare.
De asemenea, fructele goji contin cantitati ridicate de vitamine A si C, in mod similar cu alte fructe de padure, inclusiv afinele si zmeura. Vitaminele A si C sunt vitale pentru sustinerea imunitatii si pentru prevenirea bolilor, de la raceala la cancer.
3. Protejeaza impotriva cancerului
Valorile crescute de antioxidanti, vitamina C, zeaxantina si carotenoide sunt responsabile pentru combaterea celulelor canceroase. Antioxidantii incetinesc cresterea tumorala, reduc inflamatia si ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism.
Cercetarile efectuate pe soareci au constatat ca fructele goji pot inhiba cresterea tumorilor si pot stimula eficacitatea tratamentelor impotriva cancerului.
4. Contribuie la sanatatea pielii
Fructele goji contin beta-caroten, o substanta bine cunoscuta pentru capacitatea sa benefica asupra pielii. Beta-carotenul este un ingredient folosit in cremele de piele pentru:
- Imbunatatirea sanatatii pielii;
- Reducerea iritatiilor de la nivelul pielii;
- Gestionarea efectelor solare;
- Gestionarea impactului imbatranirii.
Un studiu efectuat la soareci a constatat ca fructele goji au oferit suficiente substante nutritive pentru o buna protectie impotriva daunelor provocate de lumina UV.
5. Stabilizeaza valorile zaharului din sange
Fructele goji pot fi de ajutor in controlul cantitatii de zahar ce este eliberata in sange. Cercetarile au demonstrat ca aceste fructe echilibreaza nivelul insulinei si al glucozei din sange.
De asemenea, studiile au asociat consumul de fructe goji cu nivelurile crescute de HDL (colesterol bun) la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
6. Imbunatatesc starile depresive, anxietatea si somnul
Cercetarile pe sobolani au relatat ca fructele goji pot imbunatati depresia si comportamentele anxioase.
Un alt studiu, pe oameni, a demonstrat ca sucul de goji poate imbunatati nivelurile de energie, starea de spirit, dar si sanatatea digestiva.
In acest studiu participantii au consumat zilnic 120 ml de suc de goji sau o bautura placebo timp de 14 zile, iar apoi au completat zilnic chestionare pentru a-si inregistra sentimentele de bunastare, sanatate neurologica si psihica, simptomele musculo-scheletice, tulburarile digestive si cardiovasculare, precum si orice efecte adverse ale sucului.
De asemenea, grupul care a consumat suc de goji a raportat o imbunatatire a energiei si a capacitatii de concentrare, sporirea performantelor atletice, dar si mentinerea unei senzatii de calm si multumire pana la finalul studiului.
Studiul a aratat si o imbunatatire a calitatii somnului la cei care au consumat sucul din fructe goji. Niciuna dintre persoanele din studiu nu a avut efecte negative legate de consumul sucului.
7. Previn deteriorarea ficatului
Fructele goji au fost folosite pentru a trata bolile hepatice in medicina traditionala chineza.
Cercetarile pe animale au indicat faptul ca boabele acestor fructe pot ajuta la gestionarea sanatatii ficatului, dar si la prevenirea bolilor hepatice induse de consumul de alcool.
Cercetarile asupra cancerului hepatic au constatat, de asemenea, ca fructele goji pot inhiba cresterea si dezvoltarea tumorilor.
De ce sunt fructele goji atat de bune pentru sanatate?
SusFructele goji contin multi compusi chimici, numiti fitochimicale. Acestea sunt reprezentate de polizaharide, beta-caroten si zeaxantina.
Polizaharidele reprezinta o caracteristica esentiala principala a fructelor goji. Acestea sunt o sursa esentiala de fibre dietetice. Un studiu care a utilizat soareci imbatraniti a constatat ca polizaharidele din fructele goji au ajutat la imbunatatirea functiei imunitare si la cresterea activitatii antioxidante din organism.
Betacarotenul este responsabil pentru pigmentul rosu-portocaliu al fructelor goji. Betacarotenul este vital pentru sanatatea ochilor, a oaselor, a pielii, dar si pentru dezvoltarea celulelor. Cantitatea de betacaroten din fructele goji este printre cele mai mari din toate plantele comestibile.
Zeaxantina joaca un rol crucial in sprijinirea sistemului imunitar. Multi cercetatori considera ca zeaxantina poate preveni degenerarea maculara, o deteriorare progresiva a vederii care apare atunci cand partea centrala a retinei (macula) se deterioreaza.
Adaugarea fructelor goji in dieta
SusFructele goji se gasesc destul de usor in magazine si farmacii si se pot folosi cu usurinta in urmatoarele preparate:
- Piureuri si sosuri;
- Ovaz si amestecuri de cereale;
- Iaurt;
- Salate;
- Produse de patiserie;
- Deserturi.
Fructele goji se pot gasi uscate sau in stare proaspata, sub forma de mixuri de fructe sau sucuri. Indiferent de starea acestor fructe, beneficiile pentru sanatate sunt foarte mari.
Contraindicatii
SusIn unele cazuri, fructele goji nu ar trebui consumate. Fructele goji pot interactiona cu unele medicamente, inclusiv:
• Diluanti sanguini;
• Tratamentul pentru hipotensiune si hipertensiune arteriala;
• Medicamente pentru diabet.
Persoanele care utilizeaza aceste tipuri de medicamente ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma fructele goji.
Oricine are alergie la alte fructe de padure ar trebui sa ceara parerea unui medic inainte de a consuma fructele goji, indiferent de forma acestora.
Fructele goji nu produc, de obicei, efecte secundare sau reactii adverse la persoanele sanatoase.
Aceste fructe s-au dovedit a fi sigure pentru majoritatea oamenilor atunci cand sunt consumate maximum 3-4 luni. Efectele adverse rare sunt reprezentate de reactii alergice si sensibilitate la lumina solara.
Concluzii
SusFructele goji sunt extrem de benefice pentru sanatate. Din acest motiv ele au fost folosite cu mult timp in urma ca plante medicinale.
Fructele goji contin multe substante nutritive care pot preveni anumite afectiuni sau pot duce la cresterea bunastarii generale. Cu toate acestea este indicat sa se discute cu un medic inainte de introducerea acestor fructe in alimentatie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ai alergie la vinete? La ce alte alimente trebuie sa renunti
- Cum putem invinge celulita?
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Dieta Dukan - principii si etape
- 9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos
- Catina – cea mai buna sursa de vitamina C si betacaroten
- Dieta cu grepfrut