Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

beneficii ceapa

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice.  Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu.  De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?

Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt probioticele Probioticele sunt o combinatie de bacterii benefice vii si / sau drojdii care traiesc in mod natural in corpul nostru. Aceste bacterii care se gasesc in cantitati uriase- de ordinul trilioanelor in intestinul nostru, formeaza flora intestinala-microbiota. Microbiota este o comunitate diversa de organisme si anume: • Bacterii. • Ciuperci (inclusiv drojdii). • Virusi. • Protozoare. Microbiomul este unic. Nici o persoana nu are aceleasi celule microbiene - chiar si gemenii sunt diferiti. Rolul probioticelor Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organsim la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastro-intestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele din sd de colon iritabil. De asemenea, flora intestinala, este implicata in sinteza de... [continuare]

10 diuretice naturale si beneficiile acestora

10 diuretice naturale si beneficiile acestora

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce sunt diureticele Daca va simtiti balonat, ati consumat o cantitate mai mare de sare in ultima vreme sau sunteti femeie aflata in perioada menstruatiei, s-ar putea sa simtiti nevoia de a reduce retentia de apa. Retentia de apa este un fenomen neplacut insa frecvent, fiind favorizat de anumiti factori precum consumul de sare in exces, alimentatia haotica, dezechilibre hormonale, sedentarism, anumite medicamente sau patologii. Diureticele sunt substante ce ajuta organismul sa elimine apa in exces, fiind de regula substante farmacologice prescrise ca medicamente. Diureticele actioneaza prin stimularea rinichilor care vor excreta mai mult sodiu in urina. Sodiul este un microelement ce va ,,atrage’’ apa dupa el, astfel urina devenind mai abundenta si mai diluata, iar apa din organism fiind eliminata. Exista multiple surse naturale de diuretice, in principiu plante cu acelasi rol ca si medicamentele sintetizate in acest scop. Medicamente diuretice In ceea ce priveste... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens.  Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Vinetele, beneficii si retete sanatoase

Vinetele, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vinetele se remarca prin numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii, nu doar din prisma vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza, ci si datorita antioxidantilor pe care ii contin, cu efecte benefice in reducerea nivelului de colesterol si prevenirea cancerului. Vinetele pot fi incluse in numeroase retete sanatoase, mai ales in timpul sezonului lor de recoltare, intre lunile august si octombrie. Valorile nutritionale ale vinetelor Beneficiile pe care vinetele le aduc sanatatii organismului deriva din nutrientii acestor legume populare si apreciate pentru gustul lor specific. Astfel, circa 82 de grame de vinete contin - Calorii 19 kcal; - Fibre 11% din doza zilnica recomandata; - Mangan 10% din doza zilnica recomandata; - Molibden 5,4% din doza zilnica recomandata; - Potasiu 5,3% din doza zilnica recomandata; - Acid Folic 4,5% din doza zilnica recomandata; - Vitamina K 3,5% din doza zilnica recomandata; - Cupru 3,5% din doza zilnica recomandata; -... [continuare]

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa si usturoiul sunt condimente foarte des utilizate in alimentatia noastra. Metabolismul, desi trebuie sa aiba o linie similara pe tot parcursul zilei sau pe o anumita perioada de homeopatie, exista mici diferente de capacitate de metabolism si capacitate de absorbtie care pot varia pe parcursul unei zile. Multe persoane cunosc proprietatile benefice, nutritive ale cepei si usturoiului. De asemenea, consumarea usturoiului sau a ceapei in perioada sezonului rece scade probabilitatea de gripa sau viroza. Exista si alte proprietati cunoscute de multi dintre noi ca fiind proprietati nocive, care sunt resimtite simptomatic. Multe persoane s-au confruntat cu o stare de greata, balonare dupa un consum al acestor alimente. Sa vedem, de fapt, care sunt proprietatile, atat benefice, cat si nocive ale usturoiului si ale cepei. Usturoiul Usturoiul este in cea mai mare parte (80%) cultivat si adus din China. Portiunea cel mai adesea folosita a usturoiului este bulbul.... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Ceapa, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este in continua crestere astfel incat in prezent, ceapa este una din cele mai des cultivate legume dupa rosii. Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica - de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea. Proprietati Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale cepei

Beneficiile pentru sanatate ale cepei

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre beneficiile pentru sanatate ale cepei se numara tratarea racelilor, a astmului bronsic, infectiilor bacterine, problemelor respiratorii, anginei pectorale si tusei. Ceapa este cunoscuta pentru faptul ca respinge insectele insetate de sange. Inclusiv specialistii confirma faptul ca ceapa este un remediu excelent pentru persoanele cu apetit scazut si pentru cei care sufera de ateroscleroza. In plus, ceapa amelioreaza simptomele celor care sufera de astm cronic, bronsita alergica, tuse si raceala. Compozitia cepei Beneficiile pentru sanatate oferite de aceasta leguma se datoreaza in mare parte prezentei compusilor de sulf si quercetina din uleiurile esentiale din compozitia acesteia. Acestia sunt oxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi prezenti in corpul uman. Ceapa a fost folosita de secole, de catre oameni in scopuri medicinale. In compozitia acesteia sunt prezente minerale cum ar fi calciu, magneziu, sodiu, potasiu,... [continuare]

Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer

Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

O echipa de cercetatori a reusit sa demonstreze ca prin consumul unei cantitati mari de legume picante poate fi prevenita aparitia unor tipuri de cancer. Echipa de cercetatori italieni a descoperit ca persoanele cu o dieta bogata in ceapa, usturoi si alte legume din genul Allium au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer decat persoanele care evita aceste legume. Coordonatorul echipei de cercetatori, Carlotta Galeone de la Instituto di Ricerche Farmacologiche „Mario Negri” din Milano, a declarat ca beneficiile datorate consumului de ceapa si usturoi sunt cunoscute de secole insa prea putine studii au reusit sa demonstreze aceste beneficii. In acest studiu, echipa de cercetatori a folosit datele de la mai multe studii d [continuare]

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate

Actualizat la data de: 15 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine. Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea sanatatii. Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara - Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva... [continuare]

Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor

Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor

Actualizat la data de: 09 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Fructele si legumele sunt un rezervor nesecat de vitamine , minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite. Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei. De aceea, este foarte important sa mananci cinci portii de legume si fructe in fiecare zi. Iata ce beneficii aduc aceste fructe si legume, in functie de culorile pe care le au: Albastru si violet reduc riscul de cancer Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria. Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor... [continuare]

De ce este bine sa bei apa cu lamaie. beneficii surprinzatoare!

De ce este bine sa bei apa cu lamaie. beneficii surprinzatoare!

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Un pahar de apa in care ai scurs zeama de la o lamaie, baut in loc de cafea sau de ceai, dimineata, este una dintre cele mai bune alegeri pe care o poti face. Aceasta combinatie este apreciata datorita impactului pe care il are asupra sanatatii, fiind utila celor care vor sa slabeasca, cat si pentru cei care sufera de infectii la nivelul aparatului respirator si de hipertensiune arteriala. 1. Este o sursa buna de vitamina C Lamaile sunt bogate in vitamina C, care este un antioxidant primar, care ajuta la protejarea celulelor de radicalii liberi, care pot duce la imbatranire prematura, cat si la aparitia unor forme de cancer. Vitamina C poate reduce riscul de boli cardiovasculare si cel de accident vascular cerebral. Ajuta si la scaderea tensiunii arteriale. Un studiu recent a aratat ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina C, in special barbatii obezi cu tensiune arteriala crescuta, au un risc mai mare de accident vascular cerebral. Potrivit Departamentului de Agricultura... [continuare]

Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti

Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt prebioticele? Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale. Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Prebioticele ajuta digestia Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului. Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimentele si semnificatia culorilor  Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz,... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

Actualizat la data de: 20 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti. In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre. Salata de spanac O salata de spanac ofera oricarei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale. Pentru prepararea salatei se vor amesteca doua parti de spanac si o parte de capsuni si afine. Peste ingrediente se vor adauga ceapa si nuci pecan prajite. Se va face un sos din otet din vin alb, otet balsamic, miere, mustar si condimente care se va adauga deasupra. O portie contine 158 calorii si 0.5 grasimi saturate, fara colesterol. Salata ofera in plus, 4g de fibre si 4g de proteine. Beneficiile oferite de spanac, sanatatii Iata cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil: [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adevarul despre usturoi este usor de descoperit. Ce este interesant este faptul ca de-a lungul timpului, calitatile sale au fost confirmate. In prezent, usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a multiple boli. Usturoiul a fost folosit inca din Evul Mediu pentru o sanatate optima. Oamenii de stiinta au descoperit noi utilizari interesante ale acestui aliment si beneficiile pe care aceasta le poate oferi. Rolul pozitiv al usturoiului pentru sanatate - Tratarea cancerului - Da, usturoiul poate ajuta inclusiv in tratarea cancerului. Studiile au aratat ca anumite substante din compozitia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile in distrugerea celulelor canceroase si ajuta la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltarii tumorilor papilare. - Echilibrarea tensiunii arteriale - Uimitor dar adevarat. Usturoiul poate ajuta... [continuare]

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La fel ca multe alte diete care au aparut de-a lungul anilor, dieta cu supa de varza este o dieta care a scazut sau crescut in popularitate de mai multe ori de-a lungul deceniilor, incepand cu anii '50. Mai nou, dieta este in voga printre celebritatile din lumea intreaga, datorita posibilitatii de a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, parerile specialistilor privind dieta cu supa de varza sunt impartite unii sustin ca dieta este una acceptabila pentru oricine, iar altii sustin ca dieta priveaza organismul de o serie de substante nutritive importante pentru functionarea sa corecta. Dieta cu supa de varza si-a schimbat forma si continutul de mai multe ori de la data la care a fost facuta publica. Dieta cu supa de varza a fost publicata in diferite forme, in diferite carti si alte mass-media. Cu toate acestea, indiferent de forma ei, premisa dietei este aceeasi se va consuma supa de varza cel putin o data pe zi. Aceasta supa va fi preparata din legume de baza... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 06 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

28 de alimente supernutritive

28 de alimente supernutritive

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Pagina 1 din 8 (234 rezultate)