vitamine cancer
Semnele deficientei de vitamina d
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Deficienta in vitamina D creste riscul dezvoltarii mai multor afectiuni, in special la nivelul sistemului osos, iar semnele si simptomele sale sunt cateodata vagi, precum oboseala accentuata sau durerea generalizata aparent nejustificata. Intrucat exista si cazuri in care carentele de vitamina D sunt asimptomatice, este extrem de important sa verificati cantitatea de vitamina D de care organismul dumneavoastra beneficiaza. Importanta vitaminei D in organism Vitamina D este esentiala pentru sanatatea osoasa, intrucat ajuta corpul sa absoarba calciul preluat din alimente. Medicina traditionala asociaza deficienta de vitamina D cu rahitismul, o boala in care tesutul osos nu este mineralizat corespunzator, aparand diformitati scheletale grave. Cercetari mai recente au demonstrat ca vitamina D ar putea juca un rol esential in prevenirea si tratarea mai multor boli, precum diabetul de tip 1 si 2, hipertensiunea arteriala, intoleranta la glucoza si scleroza... [continuare]
Atentie la razele uv! cresc dramatic riscul de cancer de piele!
Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog
Generalitati Razele soarelui au efecte dovedite aspra sanatatii noastre. Cu ajutorul lor corpul sintetizeaza vitamina D, fortifica imunitatea, sintetizeaza hormoni care ne regleaza bioritimul, dar in egala masura, se pot transforma intr-un dusman de temut: promoveza imbatranirea prematura a pielii, petele pigmentare si cancerul de piele. Ce schimbari se produc asupra pielii din cauza ultravioletelor? Asociem adesea frumusetea pielii cu auriul obtinut in urma bronzarii, dar specialistii ne atrag atentia asupra faptului ca nu exista bronz sanatos. Expunerea la soare genereaza schimbari evidente atat la suprafata, cat si in interiorul pielii, schimbari pe care suntem tentati sa le consideram parte din imbatranirea normala a organismului. Totusi, realitatea este ca aceste procese sunt accelerate de expunerea la soare. De exemplu, ultravioletele deterioreaza in timp fibrele de elastina din piele. Cand aceste fibre se distrug, pielea isi pierde tonicitatea si elasticitatea. De... [continuare]
Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cancerul la san este afectiunea care incepe cu formarea unei tumori maligne la nivelul sanului. O tumora maligna este un grup de celule canceroase ce se pot dezvolta in tesuturile din jurul tumorii sau se pot raspandi in alte zone ale corpului. Factori de risc In timp ce unele persoane care fac cancer la san nu prezinta toti dintre urmatorii factori de risc, aceste trasaturi cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer: a. Daca sunteti de sex feminin; b. Obezitatea; c. Varsta inaintata; d. Antecedente personale de cancer de san; e. Istoricul familial de cancer la san la rude apropiate, cum ar fi mama, sora, fiica; f. Mutatiile genetice mostenite; g. Expunerea la radiatii a pieptului, atunci cand sunteti copil sau tanar; h. Ciclul menstrual incepe inainte de 12 ani. In timp ce urmatoarele semne si simptome pot fi cauzate de alte conditii medicale decat cancerul de san , trebuie sa va adresati medicului daca prezentati: a. Modificari ale dimensiunilor sau formei... [continuare]
Deficitul si excesul de vitamina e
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitamina E este numele unui grup de opt vitamine liposolubile cunoscute ca tocoferoli si tocotrienoli. Medicii pot prescrie doze mari de vitamina E pentru persoanele care au conditii digestive si absorbtia acestei vitamine se face cu greutate sau pentru a ajuta la tratarea dischineziei tardive, o tulburare de miscare. Vitamina E este un antioxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si a ADN-ului prin neutralizarea moleculelor daunatoare, numite radicali liberi. Deficitul de vitamina E Deficientele de vitamina E sunt extrem de rare la om, insa, cu toate acestea, copiii prematuri cu greutate foarte mica la nastere si persoanele care au anumite probleme digestive sunt cei mai susceptibili de a avea risc pentru un astfel de deficit. Semnele si simptomele deficitului de vitamina E includ amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la picioare sau ale mainilor, probleme ce afecteaza retina ochiului, slabirea sistemului imunitar sau... [continuare]
Cele mai bune surse vitamina d
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitamina D este un tip de nutrient pe care organismul il produce atunci cand pielea unei persoane este expusa la lumina directa a soarelui. Oamenii pot consuma si vitamina D, dar nu este prezenta in mod natural in multe alimente. Cantitati mari de vitamina D sunt prezente in pestele gras si in anumite tipuri de ciuperci. Potrivit sursei de incredere a Oficiului pentru Suplimente Dietetice, beneficiul cheie al vitaminei D este ca ajuta la mentinerea oaselor, muschilor si nervilor unei persoane sanatoase. De asemenea, contribuie la un sistem imunitar sanatos. Este prezenta in galbenusurile de ou daca gainile care le oua sunt in aer liber. Unele ciuperci contin si vitamina D. Cu toate acestea, niciun alt aliment pe baza de plante nu produce vitamina D. Pentru persoanele ale caror diete sunt in mare parte vegetariene sau vegane si pentru persoanele care nu petrec sau nu pot petrece mult timp in aer liber, poate fi dificil sa obtina suficienta vitamina D. Beneficii... [continuare]
Vitamina c pentru sanatatea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]
Cele mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si stralucitoare
Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog
Sunt o multime de tratamente pentru piele ce ajuta tenul, oferindu-i un aspect mai tanar si mai stralucitor, insa efectul acestora este fie de scurta durata, fie dispare rapid daca pielea nu este “hranita” corespunzator printr-un aport corect de nutrienti, vitamine si minerale. Pielea ofera anumite “semnale”, poate avea un aspect mai imbatranit decat este normal, sau poate sa isi pierda din stralucire, este deshidratata ori prezinta diverse pigmentari. Este important sa stim sa “citim” aceste semnale si sa cunoastem rolul fiecarei vitamine pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare. Ridurile sunt linii sau santuri la nivelul tegumentului, apar predominant in zonele care sunt mai expuse la razele UV: fata, gat, maini sau antebrate. Acestea fac parte din procesul normal, fiziologic de imbatranire, dar pot fi mai accentuate si din cauza anumitor factori genetici ce determina o structura si textura particulara a pielii, a expunerii excesive la soare sau a expunerii... [continuare]
Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Cancerul gastric este una dintre patologiile oncologice inca diagnosticate in stadii avansate, in ciuda dezvoltarii resurselor de diagnostic si terapeutic. Acest lucru se intampla din cauza adresarii tardive a pacientului la medic si ignorarea simptomelor sau confuzia lor cu manifestarile altor afectiuni mai putin serioase. Singurul tratament cu potential curativ este cel chirurgical, completat sau nu de tratamentul oncologic. Factorii de risc ai cancerului gastric - Factorii genetici . Majoritatea cancerelor gastrice apar sporadic (intamplator), insa pana la 10% dintre pacienti prezinta un istoric familial de cancer, motiv pentru care evaluarea rudelor de gradul I ale acestor pacienti, precum si eventuala testare genetica pot ajuta in preventia dezvoltarii neoplasmului gastric. - Stilul de viata ce contine alimente bogate in sare, compusi N-nitrozo sau grasimi, alimente procesate sau cu continut scazut de nutritienti sau vitamine, fumatul si aloolul in... [continuare]
Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cancerul este o boala de temut, tot mai multi romani avand rude sau chiar membri in familie atinsi de aceasta afectiune. De cele mai multe ori, lipsa educatiei medicale si implicit neglijarea analizelor preventive fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu un tip de cancer sa fie in crestere de la an la an. Foarte multe studii epidemiologice au demonstrat ca factorii de mediu concretizati in asa-numitul „stil de viata” sunt responsabili de etiologia a 80% din totalitatea cancerelor umane, iar vestea buna este ca „stilul de viata” poate fi imbunatatit. Principalii factori de risc Atunci cand vorbim despre aceasta maladie exista practic doua categorii de factori: unii pe care nu aveam cum sa-i controlam si anume cei legati de sex, varsta, mostenirea genetica si cei asupra carora putem sa ne punem amprenta benefic, factorii influentabili precum: fumatul, obezitatea, alcoolul, dieta sau sedentarismul. • Fumatul . Fumatul ucide anual peste 4 milioane de... [continuare]
Cancerul rectal: factori de risc, simptomatologie si tratament
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Cancerul rectal consta intr-o crestere anormala a celulelor de la nivelul rectului, fiind o tumora cu crestere relativ inceata si cu metastazare tarzie. Din momentul aparitiei malignitatii si pana la expresia ei clinica trec aproximativ 2 ani, iar din momentul diagnosticului si pana la aparitia metastazelor se mai scurge o perioada de minimum un an si jumatate, ceea ce ofera medicului practician avizat un interval util de diagnostic de minimum 3 ani. Rectul este ultimul segment al intestinului gros si al tubului digestiv. Acesta continua colonul sigmoid, coboara in pelvis, apoi trece prin perineu, deschizandu-se la exterior prin intermediul anusului. Totodata, are implicatii in staza predefecatorie si in defecatie (eliminarea materiilor fecale). Epidemiologie In ceea ce priveste mortalitatea, cancerul colorectal reprezinta a doua mare neoplazie umana in tarile cu un standard socio-economic crescut. In Romania reprezinta a doua cauza de deces prin neoplazii, dupa... [continuare]
Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Cancerul colorectal este o afectiune oncologica multifactoriala, cu numeroase implicatii medicale, sociale si economice, in ciuda numeroaselor tehnici de diagnostic si tratament existente la momentul actual. Pe locul trei la nivel mondial ca incidenta si mortalitate, cancerul colorectal a fost intens cercetat, astfel incat resursele diagnostice si terapeutice au evoluat, permitand vindecarea la pacientii care se prezinta in timp util la medic. Factorii de risc si de protectie pentru cancerului colorectal Desi afectarea colonica si cea rectala prezinta o serie de diferente in ceea ce priveste tabloul clinic, precum si optiunile terapeutice, la baza procesului de transformare maligna se afla factori similari de risc. Factorii genetici. Majoritatea cancerelor rectale apar sporadic (intamplator), in timp ce restul se datoreaza unui fond genetic, prin prezenta unor mutatii, respectiv sindroame genetice in cadrul rudelor de gradul I (Ex. polipoza adenomatoasa... [continuare]
Factori care contribuie la aparitia cancerului
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cancerul este in continuare o afectiune care ucide anual sute de mii de oameni pe glob. Mai mult de 30% dintre decese se datoreaza unei forme de cancer, fiind a doua cauza de deces la nivel mondial dupa bolile cardiovasculare. Desi in prezent nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia cancerului, o serie de factori pot influenta aparitia acestuia. Concret, numai 5% din cazuri au ca punct de pornire cauze genetice, restul de 95% sunt in stransa legatura cu factorii de mediu si stilul de viata. Mai mult, stilul de viata nesanatos reprezinta 40% din totalul factorilor de risc ai maladiei. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate limita cresterea riscului pentru diferitele tipuri de cancer. Factorii de risc pot sa fie impartiti in doua mari categorii • Neinfluentabili: sex, varsta, rasa, antecedente personale patologice, mostenirea genetica. • Influentabili: fumat, obezitate, sedentarism, consum de alcool, dieta [continuare]
Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten
Autor: SfatulMedicului
Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]
Alimentul care creste periculos riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Anumite alimente sporesc riscul aparitiei cancerului. S-a vorbit pana acum despre carnea procesata, despre floricelele de porumb si despre alimentele ambalate in conserve metalice ca favorizand riscul de cancer, insa recent oamenii de stiinta au mai facut o descoperire menita sa dea fiori. Aripioarele de pui prajite, un preparat delicios, preferat de foarte multe persoane, favorizeaza declansarea nodulilor la san. Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat carnea procesata – inclusiv sunca, salamul, carnatii si hot-dogul – ca facand parte din grupa 1 de risc cancerigen, ceea ce inseamna ca exista dovezi puternice ale faptului ca procesarea carnii cauzeaza cancer. De asemenea, [continuare]
Consumul de vitamina c. 10 beneficii importante
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C este indispensabila unei bune functionari a organismului. Este una dintre cele mai sigure si mai eficiente substante nutritive, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Acidul ascorbic ajuta organismul sa lupte cu afectiuni precum cancerul, diabetul sau bolile de inima, iar beneficiile sale nu se opresc aici. Studiile recente cu privire la rolul pe care vitamina C il are in mentinerea sanatatii ne ofera multe motive suficiente pentru a include surse de vitamina C in dieta de zi cu zi. Cat de multa vitamina C trebuie consumata? Recomandarea privind aportul zilnic de vitamina C difera in functie de grupele de varsta si de sex. Astfel, unui barbat adult i se recomanda 90 mg/zi, unei femei adulte, 75 mg/zi, iar unui copil cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, 45 mg/zi. Vitamina C poate fi obtinuta din diverse surse, precum portocale, ardei gras, papaya, capsuni, conopida, ananas, etc. O portocala de marime medie, spre exemplu, contine aproximativ 75... [continuare]
8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul este recunoscut la nivel mondial drept o problema majora de sanatate care afecteaza milioane de oameni in fiecare an. Cercetarile de laborator au aratat faptul ca o serie de alimente au un impact direct asupra combaterii dezvoltarii celulelor canceroase. Alimentele cele mai recomandate de medicii specialisti in vederea combaterii cancerului: Broccoli Broccoli, care face parte din categoria legumelor crucifere,alaturi de varza, conopida si varza creata, are un continut ridicatde fitochimicale si Glucoraphanin, dar si antioxidantul indol-3-carbinol. Acestia reduc riscul de cancer de col uterin, cancer de san, gastric si de prostata. Intrucat fitochimicalele sunt enzime sensibile la caldura pentru a pastra beneficiile pe care le aduce broccoli organismului, leguma trebuie consumata in stare cruda. Fructe de padure Zmeura, murele, afinele, dar si capsunile contin concentratii mari de fitochimicale numite antocianine, care incetinesc dezvoltarea celulelor... [continuare]
Diabetul zaharat si riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer. Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al... [continuare]
Legatura dintre artrita si aportul de vitamina d
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aportul de vitamina D joaca un rol important atat in prevenirea diverselor forme de artrita, cat si in controlul acestei afectiuni. Deficienta in vitamina D este implicata, de altfel, in patogeneza bolilor autoimune, precum diabetul de tip I si scleroza multipla. Dozele insuficiente de vitamina D sunt asociate cu o susceptibilitate crescuta la instalarea artritei reumatoide, precum si la agravarea inflamatiilor articulare. Importanta vitaminei D pentru organism Vitamina D are ca rol principal favorizarea absorbtiei calciului in oase, mineral esential pentru dezvoltarea si sanatatea sistemului osos. Aceeasi vitamina este esentiala pentru miscarea musculara, transmiterea semnalelor nervoase si combaterea proceselor inflamatorii. Expunerea zilnica la soare, dieta echilibrata si, eventual, suplimentele nutritive, sunt principalele surse ale vitaminei D. Vitamina soarelui, asa cum este supranumita, se regaseste in mod natural in alimente precum pestele gras... [continuare]
Generalitati O multitudine de studii stiintifice arata faptul ca stilul de viata nesanatos determina peste 40% din totalul cazurilor de cancer. Fumatul este considerat cel mai important factor de risc. Autorii unui studiu publicat in urma cu trei ani in Marea Britanie arata ca peste 40% din totalul cazurilor de cancer ar putea fi prevenite daca oamenii ar face alegeri mai sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata. Astfel, renuntarea la fumat, practicarea cu regularitate a activitatilor fizice, controlarea stresului si limitarea consumului de alcool ar reduce sansele aparitiei cancerului. Principalii factori de risc in aparitia cancerului • Alimentatia nesanatoasa . Astfel, o dieta neechilibrata, bogata in prea multe alimente procesate si saraca in fructe si legume este un factor de risc. Printre alimentele cu un efect benefic asupra organismului si care ajuta la prevenirea cancerului se numara: usturoiul, fibrele sau pestele. Si nutritionistii recomanda s [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C, numita si acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, necesara pentru crestere si dezvoltare. Intrucat cantitati importante din acest nutrient sunt eliminate din organism prin urina, aportul de vitamina C trebuie sa fie asigurat prin alimentatie si, dupa caz, suplimente nutritive. Printre numeroasele beneficii ale vitaminei C se numara intarirea sistemului imunitar si protectia impotriva bolilor cardiovasculare, problemelor de sanatate prenatale, afectiunilor de vedere si a imbatranirii premature. Functii Vitamina C este necesara pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor de la nivelul intregului organism, fiind folosita in - Sinteza proteinelor esentiale in formarea celulelor cutanate, a tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange; - Vindecarea ranilor si cicatrizarea plagilor; - Regenerarea si mentinerea sanatatii cartilajelor, oaselor si a dintilor. Vitamina C face parte totodata din categoria antioxidantilor, nutrienti care previn... [continuare]
Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul esofagian reprezinta o afectiune neoplazica care are drept cauza anomaliile de diviziune si crestere celulara de la nivelul tesutului esofagian. Celula incriminata in aparitia cancerului esofagian poate fi de natura epiteliala (epiteliul reprezinta un tip de tesut prezent la nivelul esofagului) sau poate fi de natura non-epiteliala. Cancerele dezvoltate la nivelul esofagului din celule de origine epiteliala sunt: carcinomul scuamos, adenocarcinom, carcinom cu celule mici, carcinosarcom, carcinom verucos, melanom malign, etc., iar cancerele dezvoltate din celule de origine non-epiteliala sunt reprezentate de: carcinomul metastatic, limfom, sarcom, etc. Dintre toate tipurile de cancer esofagian, carcinomul scuamos este cel mai comun cancer esofagian intalnit la nivel global. Cancerul de esofag reprezinta a saptea cauza de mortalitate in randul populatiei globale si ocupa a opta pozitie ca incidenta in randul cancerelor. Dintre tipurile de cancer cu... [continuare]
Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!
Autor: SfatulMedicului
In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta. Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer: Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com. Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce... [continuare]
Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]
Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?
Autor: SfatulMedicului
Cum se manifesta o carenta vitaminica Vitaminele sunt elemente nutritive organice, vitale pentru sanatatea si functionarea normala a tuturor celulelor, tesuturilor si proceselor organismului. Este important sa aveti o dieta echilibrata, care sa contina o mare varietate de alimente pentru a obtine toate vitaminele de care aveti nevoie. In caz contrar, carentele isi vor face simtita prezenta. Anemie pernicioasa Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori din cauza lipsei vitaminei B12 din organism. Simptomele includ oboseala, confuzie, apetit scazut, piele palida, diaree sau constipatie, amorteala in degete si o limba rosie, umflata. Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda administrarea zilnica a cel putin 2,4 micrograme de vitamina B12. Daca organismul dumneavoastra nu este capabil sa absoarba in mod adecvat substantele nutritive esentiale, ati putea avea o tulburare digestiva. Consultul medical este foarte important in acest caz. Simptomele... [continuare]
7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de fructe si legume, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral. Iata cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna aceasta, pentru a te proteja de cancer. Afinele Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic. Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata. Strugurii negri Fructele v [continuare]
Buna ziua!de curand tatal meu a fost diagnosticat cu tumora pulmonara LSD.adenopatii mediastinale,iar rezultatul biopsiei a fost-carcinom scuamocelular slab diferentiat nekeratinizat ce necesita studiu imunohistochimic in context clinic.de asemenea medicul pneumolog ne-a zis ca are si niste ganglioni crescuti ce ii apasa pe trahee si din cauza caruia tuseste foarte mult.dupa ce am mers cu aceste analize la medicul oncolog acesta a zis ca in cateva zile trebuie sa inceapa tratamentul cu citostatice insa nici macar nu ne-au fost explicate analizele foarte bine ,nu ni s-a zis daca exista si alte variante de tratament ,in ce stadiu se afla si nici care sunt efectele chimioterapiei.am citit pe internet,insa m-am cam ingrozit.as dori sa stiu daca exista un medicament care sa-l ajute sa nu mai tuseasca asa mult ,iar pe perioada chimioteriei ce suplimente,vitamine as putea sa-i dau pentru a suporta mai bine efectele adverse?multumesc. [continuare]
Salut ,tatal meu a fost diagnosticat cu cancer la plamani si sa intins la ficat am aflat azi ,am mers la oncologie si medicul i-a spus adevarul trebuie sa-i faca biopsie dar el a refuzat orice fel de interventie ,medicul i-a spus ca nu-l poate ajuta fara biopsie,nu stiu ce sa fac este foarte incapatanat si a slabit foarte mult.... [continuare]
buna ziua..bunica mea a fost operata acum 10 ani de cancer de col uterin.in ultimele 3 luni nu se simte prea bine..simptomele fiind: inapetenta,scadere in greutate,dureri de cap,dureri de mijloc,pierdere de echilibrut.acum 3 luni si`a facut analizele si au iesit bune,mentionez ca dupa operatie a luat echerichia coli de care numai scapa. acum analizele nu sunt tocmai bune..vsh este mare,prezinta hematurie,lipsa de fier(se stia)..markerii tumorali sunt in limite normale..urmeaza sa faca RMN pentru ca in continuare nu se simte bine.ma intereseaza sa stiu daca a recidivat cancerul..s`a prezentat la medic,deoarece sangereaza la urinat ultimele picaturi de urina sunt cu sange(chegulete),uneori ruginiu..astept raspuns pentru ca nu ii da niciun medic de cap in rezolvarea problemei...ma ingrijoreaza faptul ca acum cateva luni avea in talie 92 cm iar acum are 36 cm..scaunele sunt de 2-3 zile inainte facea in fiecare zi..insa s`au rarit pe motivul ca nu mananca..si clar este deshidrata..este... [continuare]
Buna ziua, In urma cu cateva luni, bunica mea a fost diagnosticata cu cancer de col uterin in stadiul 3. A facut o histerectomie iar apoi 4 sedinte de citostatice. Dupa, initial i s-a spus ca nu mai trebuie decat sa ia niste medicamente si ca a trecut cu bine. Insa, doctorul s-a uitat pe lamele de la operatie (care a fost facuta inainte de a incepe citostaticele) si i-a spus ca mai trebuie sa faca un numar foarte mare de sedinte iar apoi va trebui sa se opereze. Este foarte slabita, iar imi e teama ca inca o tura de citostatice ar distruge-o. Ce e de facut? Vitamine nu ia, de mancat mananca insa, nu se depune nimic. [continuare]
Buna ziua, am și eu o întrebare... de ceva timp de o luna de zile... am grețuri mai tot timpul... scaunul meu este galben deschis câteodată la început e gros pe final e mai slab... câteodată este galben deschis câteodată galben închis... am multe gaze ragai foarte mult trag foarte multe vânturi... la fel când ragai simt o durere in stomac și in spate dar mai accentuat este in stomac sa zic așa... sunt in Anglia mi-am făcut analize la sange scaun doctorul mi-a spus ca sunt bune ma apăsat pe burta ma controlat la burta cu mâna apăsând și a zis ca nici vorba de cancer... ma programat sa fac o endoscopie sau ceva de genul dar culmea ma programat pe 15 Septembrie spunând ca nu e urgent... eu am scris pe internet din simptomele mele iar din grețurile si tot ce simt reiese ca ar fi cancer... am greață mai tot timpul.. am căutat pe internet tot felul de remedii și nu îmi trece... este adevărat Ca am o panica foarte mare.. dar de ce îmi simt stomacul gol și... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter