Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian
Generalitati
SusCancerul esofagian reprezinta o afectiune neoplazica care are drept cauza anomaliile de diviziune si crestere celulara de la nivelul tesutului esofagian.
Celula incriminata in aparitia cancerului esofagian poate fi de natura epiteliala (epiteliul reprezinta un tip de tesut prezent la nivelul esofagului) sau poate fi de natura non-epiteliala.
Cancerele dezvoltate la nivelul esofagului din celule de origine epiteliala sunt: carcinomul scuamos, adenocarcinom, carcinom cu celule mici, carcinosarcom, carcinom verucos, melanom malign, etc., iar cancerele dezvoltate din celule de origine non-epiteliala sunt reprezentate de: carcinomul metastatic, limfom, sarcom, etc.
Dintre toate tipurile de cancer esofagian, carcinomul scuamos este cel mai comun cancer esofagian intalnit la nivel global. Cancerul de esofag reprezinta a saptea cauza de mortalitate in randul populatiei globale si ocupa a opta pozitie ca incidenta in randul cancerelor.
Dintre tipurile de cancer cu origine epiteliala, carcinomul scuamos si adenocarcinomul reprezinta doua entitati des intalnite in practica medicala curenta.
Cunoasterea factorilor de risc precum si a incidentei acestor tipuri de cancere in randul populatiei, conduce la dezvoltarea unor programe de screening in vederea diagnosticarii cat mai precoce si inceperea unui tratament cat mai tintit impotriva acestor patologii.
Cuprins articol
Factori de risc in carcinomul esofagian scuamos
SusPrincipalii factori de risc incriminati in aparitia si dezvoltarea carcinomului scuamos sunt reprezentati de:
a) Consumul de alcool si tutun – acesti doi factori luati impreuna constituie cei mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea carcinomului scuamos in tarile dezvoltate. Nu se poate spune exact care din cei doi factori are o pondere mai mare deoarece consumul unuia dintre factori este de obicei acompaniat de celalat factor.
Numarul de tigarete consumate contribuie la accelerarea riscului de aparitie al bolii; cu cat numarul de tigari consumate este mai mare cu atat indicele riscului este mai crescut. Consumul de alcool asociat fumatului prezinta un risc de 15-20 de ori mai mare de a dezvolta carcinom esofagian scuamos.
Renuntarea la fumat in cazul unui pacient cu risc de a dezvolta carcinom esofagian scuamos are rezultate asemanatoare cu renuntarea la fumat in cazul unui pacient cu risc de a dezvolta cancer pulmonar – la 10 ani riscul de a dezvolta cele doua patologii scade daca se renunta la fumat.
Principalii factori care determina o dezvoltare si o diviziune celulara defectuoasa care ulterior poate determina aparitia cancerului esofagian de tip scuamos sunt reprezentati de diferiti carcinogeni chimici prezenti in fumul de tigara – aminele aromatice, lactonele, hidrocarburile aromatice policiclice, compusii peroxi si nitrozo, etc.
Tipul de alcool consumat are deasemnea o importanta crescuta in dezvoltarea carcinomului scuamos. Alcoolul prin proprietatile sale poate facilita absorbtia la nivelul organismului a unor compusi cu potential carcinogen.
b) Dieta – este un factor important atat in aparitia cat si in scaderea incidentei carcinomului scuamos in functie de tipul de dieta adoptat. O serie de compusi si de substante nutritive ne pot feri sau pot facilita aparitia si progresia cancerului esofagian.
Astfel ca dintre produsii cu rol protector in aparitia cancerului esofagian distingem: vitaminele A, C, E cu un important rol antioxidant; dietele care contin legume verzi, legume bogate in beta-caroten si citricele scad incidenta carcinomului scuamos. In cazul unui aport scazut de alimente care contin factori protectori carcinomul scuamos se poate dezvolta; de aici reiese importante unei diete echilibrate si sanatoase pentru a preveni aparitia acestei boli.
c) Statutul social si economic – intr-o societate in care anumiti indivizi au conditii precare de educatie, igiena, alimentatie, locuinta si venit scazut, este cunoscut faptul ca sunt mai predispusi la aparitia anumitor boli. Acest lucru se datoreaza pe de-o parte unei prezentari tardive la medic sau lipsa prezentarii, iar pe de alta parte educatia scazuta ii opresc sa constientizeze importanta unor manifestari de boala.
Scaderea statutului socioeconomic determina un acces limitat la serviciile de spitalizare, determina o nutritie inadecvata si bineinteles predispune la o serie de boli datorita expunerii la agenti infectiosi.
d) Stenozele esofagiene – stenozele reprezinta ingustari ale esofagului de diverse etiologii (inflamatorii, maligne, post ingestie de substante caustice, etc.). In urma acestor stenoze, peretele esofagian are de suferit; astfel ca, structura acestuia si mai ales functia de bariera asupra anumitor agenti daunatori se pierde.
In urma distrugerii structurii esofagiene, agentii carcinogeni pot penetra mai bine in structura esofagului determinand dupa 40 – 50 de ani posibilitatea aparitiei unui cancer esofagian.
Factori de risc in adenocarcinomul esofagian
SusMajoritatea adenocarcinoamelor se dezvolta la pacienti cu esofag Barrett si tipic se localizeaza in treimea distala a esofagului. Principalii factori de risc in etiologia adenocarcinomului esofagian sunt reprezentati de:
a) Obezitate – este stiut faptul ca leziunea de tip esofag Barrett poate evolua catre adenocarcinom esofagian. Esofagul Barrett este un tip de esofag care apare in urma leziunilor repetate de la nivelul mucoasei esofagiene.
Un tip de leziune este reprezentat de refluxul gastro-esofagian; astfel ca, o persoana care este obeza (are un indice de masa corporeala mai mare de 30 kg/metru patrat) prezinta o presiune intraabdominala crescuta ce favorizeaza refluxul gastro-esofagian. In urma acestui reflux formarea de esofag Barrett si ulterior acesteia dezvoltarea de adenocarcinom esofagian este mai mare la persoanele cu indice de masa corporeaza (IMC) crescut in comparatie cu persoanele normoponderale.
b) Consumul de alcool si fumatul – acesti doi factori de risc au dovedit o incidenta mai scazut in determinarea adenocarcinomului esofagian comparativ cu carcinomul scuamos esofagian. Cu toate acestea consumul lor poate duce la aparitia ambelor tipuri de cancere.
c) Boala de reflux gastro-esofagiana (BRGE) – este o complicatie care determina aparitia esofagului Barrett. Esofagul Barrett este unul dintre factorii de risc cel mai puternic asociati cu adenocarcinomul esofagian. In anumite situatii, boala de reflux gastro-esofagiana este considerata ea inasi un factor de risc pentru adenocarcinomul esofagian chiar daca asociaza sau nu esofag Barrett.
d) Dieta - consumul de cereale si fibre se comporta ca factor protector in fata adenocarcinomului esofagian. Dietele care contin multe proteine animale, colesterol, vitamina B12 prezinta un risc crescut de aparitie al adenocarcinomului esofagian. La polul opus, beta-carotenul, folatii, vitamina C, vitamina E, vitamina B6 protejeaza impotriva aparitiei adenocarcinomului. Din acest motiv o dieta echilibrata poate proteja organismul de o serie de boli printre care si cancerul esofagian. (ASP)
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
Articole recomandate
- Ce este cancerul gastrointestinal?
- Totul despre Endoscopia Digestiva Superioara
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Simptome obisnuite care pot semnala cancerul
- Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului
- Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
- 10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora
- Alcoolul si riscul aparitiei cancerului
- Esofagul Barrett