vitamina b12 an cancer
Carenta de acid folic poate duce la anemie
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in alimente, ci sub forma de supliment alimentar. Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Totodata, dupa ce a ajuns in organism, acidul folic este transformat in vitamina B9 pentru a putea fi asimilat. Acidul folic este necesar pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in productia de material genetic (ADN) si in alte functii ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, regleaza functionarea sistemului nervos si transformarile proteinelor si lipidelor in organism. Cand apare carenta Carenta este frecvent intalnita si poate aparea datorita unui aport inadecvat, malabsorbtiei si utilizarii unor medicamente. Deficitul produce anemie... [continuare]
Neutropenia predispune organismul la infectii
Autor: SfatulMedicului
Ce este neutropenia Neutropenia reprezinta nivelul scazut de neutrofile in sange. Neutrofilele sunt celule albe ale sangelui, cu rol esential in apararea imuna. Neutropenia este frecventa in randul persoanelor aflate sub tratament pentru cancer, precum chimioterapia. Pacientii cu neutropenie vor avea susceptibilitate crescuta la infectii, functia imuna fiind diminuata. Neutrofilele sunt produse de catre maduva hematogena. Celulele albe in general, dar mai ales neutrofilele, sunt armele organismului impotriva infectiilor. Neutrofilele distrug germenii cauzatori ai infectiilor, precum bacterii sau virusuri. Tipuri de neutropenie Neutropenia se clasifica in usoara, moderata sau severa, in functie de valoarea neutrofilelor din sange. La persoanele sanatoase, valoarea minima a neutrofilelor este de 1500. Astfel, neutropenia poate fi: • Neutropenie usoara: 1,000 – 1,500. • Neutropenie moderata: 500 – 1,000. • Neutropenie severa: Less than 500. O alta clasificare a... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Alimentatia bebelusului Primele 6 luni de viata ale unui bebelus sunt cruciale pentru dezvoltarea sa. In aceasta perioada, nutritia joaca un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea copilului. Laptele matern este considerat hrana ideala pentru bebelusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea treptata a alimentelor solide, continuand alaptarea pana la 2 ani sau mai mult. Beneficiile alaptarii 0 - 6 luni - Contine toti nutrientii necesari in proportiile corecte - Se adapteaza la nevoile in schimbare ale bebelusului - Ofera anticorpi care ajuta la protejarea impotriva bolilor - Promoveaza dezvoltarea sistemului digestiv - Poate reduce riscul de obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata - Favorizeaza legatura emotionala intre mama si copil - Reduce riscul mamei de a dezvolta cancer de san Frecventa si cantitatea hranirilor 0-1 luna: 8-12 hraniri pe zi, aproximativ 45-90 ml per... [continuare]
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]
Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Operatia de bypass gastric Cele mai bune moduri de a pierde in greutate sunt urmarea unei diete sanatoase la care se va asocia activitatea fizica realizata in mod constant. Cu toate acestea, daca o persoana a incercat sa piarda in greutate in acest fel, dar nu a reusit, iar problemele de sanatate din cauza greutatii excesive se agraveaza, operatia de bypass gastric ar putea fi o optiune. Operatia de bypass gastric, cunoscuta si sub numele de Roux-en-Y, este utilizata in chirurgia bariatrica si este cel mai comun tip de interventie chirurgicala care contribuie la scaderea in greutate a unei persoane. Procedura consta in impartirea stomacului in doua parti. Alimentele vor ajunge doar in partea mai mica a stomacului, numita punga, iar de acolo direct in intestinul subtire, scurtcircuitand mare parte din stomac si prima portiune a intestinului subtire, duodenul. Aceasta modificare a anatomiei sistemului digestiv limiteaza cantitatea de alimente pe care o persoana le poate... [continuare]
Neuropatia - cauze si tratament
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Neuropatia include o tulburare a sistemului nervos periferic care asociaza o serie de manifestari care determina slabiciune musculara, amorteala si sindrom algic la nivelul membrelor superioare si inferioare. Neuropatia periferica este determinata de lezarea terminatiilor nervoase de la nivelul membrelor superioare si inferioare cauzate de traumatisme (traumatisme compresive, sectionare), dezechilibre metabolice, infectii sau expunere la toxine. Cea mai frecventa etiologie a polineuropatiei periferice este intalnita in practica medicala in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat. Neuropatia periferica genetica reprezinta o forma de boala rar intalnita favorizata de anumite mutatii genetice care determina aparitia afectiunii Charcot Marie Tooth. Lezarea traumatica a terminatiilor nervoase regasite la nivelul membrelor superioare si inferioare se poate produce in urma accidentelor rutiere, compresiei nervoase datorate dezvoltarii de procese tumorale... [continuare]
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare - Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. - Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. - Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. - Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. - Bogat in iod, fosfor si [continuare]
Anghinarea – beneficii si contraindicatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]
7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Marul este un adevarat depozit de minerale, fibre si vitamine, fiind atat un remediu natural, cat si un aliat in curele de slabire. Marul este unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe la nivel mondial. Este considerat chiar „fructul perfect” datorita aportului nutritional. Un mar de marime medie are circa 80 de calorii, 4 grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 90% apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale: calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le aduce un mar e important sa il mananci cu tot cu coaja, intrucat aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti decat pulpa. Iata cateva dintre motivele care te vor face sa intelegi de ce e bine sa mananci in fiecare zi cel putin un mar 1. Contine multa vitamina C. Aceasta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functionarea... [continuare]
Mango si papaya, beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mango si papaya sunt fructe exotice din ce in ce mai apreciate in tarile in care nu cresc in mod obisnuit. Nu doar gustul delicios le recomanda pentru consumul regulat, ci si anumite beneficii pe care le au pentru sanatate. Satioase, racoritoare, surse excelente de vitamine si minerale, fructele exotice ar trebui sa se regaseasca in alimentatia de baza a oricarei persoane care isi doreste sa previna si sa amelioreze anumite afectiuni. Beneficiile fructului mango pentru sanatate Mango este considerat regele fructelor exotice. Si nici nu este de mirare, de vreme ce pulpa unui singur fruct furnizeaza organismului cantitati importante de - vitamine (A, B1, B12, C, E) - minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, fosfor) - aminoacizi - carotenoizi - fibre - enzime care imbunatatesc digestia - biflavonoide - fitonutrienti - taninuri - compusi polifenolici Previne imbatranirea prematura a pielii Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala de... [continuare]
Generalitati Laptele de soia este o alternativa la produsele lactate si a fost mult timp o bautura traditionala in China, Japonia si alte parti ale Asiei. Unii oameni aleg sa bea lapte de soia intrucat sufera de intoleranta la lactoza sau sunt sensibili la lactoza, in timp ce altii il aleg din motive etice (cum ar fi interesul pentru bunastarea animalelor sau diminuarea efectelor negative asupra mediului) ori din motive de sanatate (cum ar fi dorinta de a reduce aportul de colesterol sau de a consuma alimente mai sanatoase). Beneficiile pentru sanatate ale laptelui din soia sunt controversate intrucat soia este un alergen alimentar destul de important. Totusi este general acceptat faptul ca laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de vaca. Laptele de soia versus laptele de vaca - grasimi si protenie In mare parte, din cauza campaniilor publicitare duse de companiile din industria lactatelor, in mod eronat multi oameni presupun ca orice fel de lapte este... [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]
Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]
Generalitati Majoritatea oamenilor considera ca, daca ar manca legume si fructe, ar avea o viata sanatoasa. Exista totusi multe alte categorii de produse alimentare si amestecuri interesante care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii si care ar trebui incercate si chiar consumate in mod regulat. Printre aceste produse alimentare se numara fructele de mare si pestele. Desi unele persoane ar putea considera aceste tipuri de alimente ca fiind exotice, indicate doar pentru ocazii speciale, trebuie sa se stie ca pestele si fructele de mare ar putea fi incluse in dieta zilnica. Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine. Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu). Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate -... [continuare]
In urma analizelor de sange si a markerilor, am primit rezultatele, toate incadrandu-se intre limitele normale, cu exceptia: MCV 103,5 ; MCH 35,9 ; RDWS 46,3 ; PCT 0,183. Mentionez faptul ca acum 13 ani am fost operata de cancer de col uterin, astfel incat, anual, fac si markerii tumorali, precum si pentru tiroida. La acestia am rezultate in limite, respectiv: TSH 3,96 ; T4 free 0,98 ; SCCA 1,00 ; CA125 8,70 ; CA19.9 7,07; CEA [continuare]
Daca am ficatul gras....sunt benefice vitaminele centrum ce contine vitamina B1,B2,B3,B6,B12, C, CALCIU, ACID FOLIC ,BIOTINA. Bineintels pe langa exercitii fizice si regim si mai iau milk thistle. Multumesc [continuare]
Limba geografica se poate mostenii si de la tata? pentru ca si sotul are asa limba si zice ca nu il deranjeaza si are si el de cand se stie.Am citit pe internet ca pacientii cu limba geografica pot fii ingrijorati asupra diagnosticului de cancer oral.este adevarat?Din cauza ca are limba geografica exista posibilitatea sa nu aiba pofta de mancare sau care este cauza?fetita are 5 ani,are 1,14cm si 20 kg dar imi fac griji pentru ca sunt zile cand trebuie sa ma rog de ea sa manance ca daca nu,ea nu cere niciodata mancare si nu stiu ce sa mai fac.Momentan suntem in Spania am fost cu fata la medic si au zis ca fiecare copil este diferit si nu are de ce sa imi fac probleme,dar nu i-au facut nici o analiza si ma gandesc sa nu fie altceva cauza.Acum 2 ani in Romania la analize de sange a iesit ca este anemica si i sa dat tratament cu ferrum haussman dar nu s-a mai cerut sa repet analizele dupa tratament.Fetita sunt zile cand nu mananca numai de 2 ori,dulciuri nu prea mananca pentru ca nu... [continuare]
...daca eu am virusul,am facut conizatie si inac il mai am,atunci sigur il are si partenerul meu?,,daca o sa ma operez voi mai avea aceeasi viata sexuala?..sant foarte suparata ,uneori imi doresc sa nu mai exist...dar am un copil care are nevoie de mine...cum e acest virus la barbati..ce urmari are si dupa cat timp apar?...va rog sa/mi raspundeti care stiti ceva despre acest virus..mentionez..ca nu am inca cancer..doar virusul si urmeaza sa primesc un raspuns de la medic ce trebuie sa fac.. [continuare]
de cativa ani ..nu prea imi cresc unghiile ,dar chiar nu pot sa-mi dau seama de ce ..din lipsa vitaminelor .mineralelor nu poate fi.(pentru ca de exemplu parul imi creste frumos) .care ar fi putea fi alte cauze? [continuare]
Ginseng
Aceasta planta provine din China si America de Nord, suporta si clima racoroasa. Se incearca si aclimatizarea la noi in tara, in sere si gradini botanice. Face parte din familia Araliaceae si creste pana la 30-50 cm in inaltime. Frunzele sunt dispuse in varful tulpinii, in numar de trei, fiecare este compusa din 5 frunzulite mai mici, ovale, alungite spre varf, cu marginile dintate. Florile sunt de culoare galbena,iar pe o tulpina apar intre 6 si 20 de inflorescente in perioada iulie- august. fructele sunt rosii. Radacina are forma unui corp uman si este cunoscuta drept "radacina vietii", este groasa, ramificata, acoperita cu o coaja subtire, galbuie, este aromata si are un gust dulceag. Compozitie chimica: saponozide, taninuri, principii amare, vitaminele: A, B1, B2, B5, B6, B12, D3, E, acid folic, penthenat de calciu, nicotinamide, mucilagii, ceruri, zinc, potasiu, fier, siliciu, un steroid care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ginsengul are urmatoarele... [continuare]
Orezul (oryza sativa)
Planta anuala de cultura, intalnita in zone cu climat bland si umed. Radacina este fasciculata, se prelungeste aerian cu o tulpina cilindrica de pana la 1.3 m inaltime care prezinta frunze ce au lingula triungiulara, urechiuse dezvoltate ce inconjoara tulpina. Inflorescenta apare in iulie-august, sub forma de panicul, care se transforma in fructe cariopse, concrescute cu paleele. Planta contine celuloza, proteine, grasimi, substante extractive neazotate, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, clor, iord, zinc, fluor, arsenic) si vitamine A, B1, B6, b12 continute in coaja care din pacate se pierde in procesul de prelucrare. Cariopsele contin: 13.7 % apa, 10.4% fibre, 2.3% lipide, 5.8% proteine, 73.7% glucide. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele de orez decorticate partial sau integral (orezul cargo – orezul curatat de prima lui invelitoare, de pleava, apoi orezul semi-complet care a suferit o prima prelucrare si orezul alb sau... [continuare]
Duodopa, gel intestinal
Ce este Duodopa si pentru ce se utilizeaza Indicatii Duodopa apartine unui grup de medicamente utilizate pentru boala Parkinson. Duodopa este un gel care ajunge cu ajutorul unei pompe si a unui tub in intestinul dumneavoastra (intestinul subtire). Gelul contine doua substante active: - Levodopa - Carbidopa. In organism levodopa este transformata intr-o substanta numita ‘dopamina’. Aceasta se adauga la dopamina prezenta deja in creierul dumneavoastra si in maduva spinarii. Dopamina participa la transferul impulsurilor intre celulele nervoase. Cand exista prea putina dopamina, apar semnele bolii Parkinson precum tremorul, senzatia de rigiditate, greutatea in miscare si probleme in mentinerea echilibrului. Tratamentul cu levodopa creste cantitatea de dopamina din organismul dumneavoastra.Aceasta inseamna ca reduce aceste semne. Carbidopa imbunatateste efectul levodopei. De asemenea reduce efectele adverse ale levodopei. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest... [continuare]
Ferglurom, solutie buvabila
Ce este Ferglurom si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferul este un constituent esential al organismului fiind necesar pentru formarea hemoglobinei si pentru sustinerea proceselor oxidative de la nivelul tesuturilor. Deficitul de fer duce la eritropoeza ineficienta avand drept consecinta anemia. Este indicat in: -tratamentul carentei latente de fer si a anemiei feriprive (carenta de fer manifesta); -profilaxia carentei de fer in timpul sarcinii. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Ferglurom Forte 50 mg/ml exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele administrate precum si durata tratamentului depind de severitatea deficitului de fer. Tratamentul isi propune sa aduca la valori normale concentratia de hemoglobina si sa refaca depozitele de fer. Doza zilnica recomandata de fer este in medie de 100 mg, dar in formele severe se pot administra 150-200 mg fer elemental. 1 ml... [continuare]
Volum mediu plachetar (sange) vtm
Trombocitele sunt fragmente mici de celule care sunt esentiale pentru coagularea sanguina normala. Acestea sunt formate din celule foarte mari numite megacariocite din maduva osoasa si sunt eliberate in sange pentru a circula. Daca nu exista trombocite suficiente sau daca trombocitele nu functioneaza normal, nu se poate forma un cheag stabil si o persoana poate prezenta un risc crescut de sangerare excesiva. Trombocitele supravietuiesc in circulatie in jur de 8 pana la 10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in mod continuu noi trombocite pentru a le inlocui pe cele care se degradeaza, sunt consumate si / sau sunt pierdute prin sangerare. Determinarea numarului de trombocite din sange poate ajuta la diagnosticarea unei serii de tulburari care au legatura cu prea putine sau prea multe trombocite. Testul poate fi indicat atunci cand o persoana are semne si simptome asociate cu trombocite scazute sau o tulburare de sangerare, cum ar fi: vanatai inexplicabile sau usoare,... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter