Ginseng
Aceasta planta provine din China si America de Nord, suporta si clima racoroasa. Se incearca si aclimatizarea la noi in tara, in sere si gradini botanice. Face parte din familia Araliaceae si creste pana la 30-50 cm in inaltime.
Frunzele sunt dispuse in varful tulpinii, in numar de trei, fiecare este compusa din 5 frunzulite mai mici, ovale, alungite spre varf, cu marginile dintate. Florile sunt de culoare galbena,iar pe o tulpina apar intre 6 si 20 de inflorescente in perioada iulie- august. fructele sunt rosii.
Radacina are forma unui corp uman si este cunoscuta drept "radacina vietii", este groasa, ramificata, acoperita cu o coaja subtire, galbuie, este aromata si are un gust dulceag. Compozitie chimica: saponozide, taninuri, principii amare, vitaminele: A, B1, B2, B5, B6, B12, D3, E, acid folic, penthenat de calciu, nicotinamide, mucilagii, ceruri, zinc, potasiu, fier, siliciu, un steroid care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Ginsengul are urmatoarele proprietati: tonic, stimuleaza sistemul imunitar, normalizeaza functiile vitale, stimuleaza producerea de interferon, intareste activitatea celulelor fagocitare ale organismului, echilibreaza si stopeazaefectele stresului asupra organismului, ajuta la reducerea celulelor adipoase, la producerea in organism a unor hormoni, afrodisiac, are efect adaptogen (adica actioneaza exact in functie de necesitatile organismului pacientului).
In fitoterapie se foloseste radacina, care se recolteaza toamna tarziu. Alte utilizari: intra in compozitia unor bauturi energizante sau a produselor cosmetice, dar se foloseste si la prepararea preparatelor culinare.
Uz intern:
- adenom de prostata, afectiuni coronariene, afectiuni digestive, afectiuni dentare, afectiuni hepatice, afectiuni nervoase si psihice, afectiuni pulmonare, anemie, artrita, avitaminoze, boli inflamatorii, boli mentale, cancer, convalescenta, circulatie cerebrala a sangelui deficitara, climacteriu, colesterol in exces, degenerescenta, epilepsie, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala-le regleaza in toate cazurile, hipoglicemie, imbatranire prematura, impotenta, imunitate scazuta, indigestii, infectii virale, insomnie, memorie deficitara, menopauza, micoze, oboseala cronica, osteoporoza, polinevrite, rani, scleroza multipla, slabiciune generala, stres, trigliceride in exces, tuberculoza, tulburari de circulatie sangvina la orice nivel, tumori (le dizolva) – sub forma de casete cu praf de radacina, tinctura, mestecata ca atare, infuzie din pulbere, supa.
Efecte adverse:
- Supradozarea poate cauza insomnie, greata, diaree, euforie, dureri de cap, epistaxis, modificari ale tensiunii arteriale.
Contraindicatii:
- Datorita influentelor asupra hormonilor este contraindicat la femeile gravide sau care alapteaza. Atentionare: in timpul tratamentului cu aceasta planta nu se consuma alcool, cacao, cola sau cafea!
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter