Clickmed
programare rapida la medic

Orezul (oryza sativa)

Planta anuala de cultura, intalnita in zone cu climat bland si umed.

Radacina este fasciculata, se prelungeste aerian cu o tulpina cilindrica de pana la 1.3 m inaltime care prezinta frunze ce au lingula triungiulara, urechiuse dezvoltate ce inconjoara tulpina. Inflorescenta apare in iulie-august, sub forma de panicul, care se transforma in fructe cariopse, concrescute cu paleele.

Planta contine celuloza, proteine, grasimi, substante extractive neazotate, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, clor, iord, zinc, fluor, arsenic) si vitamine A, B1, B6, b12 continute in coaja care din pacate se pierde in procesul de prelucrare. Cariopsele contin: 13.7 % apa, 10.4% fibre, 2.3% lipide, 5.8% proteine, 73.7% glucide.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele de orez decorticate partial sau integral (orezul cargo – orezul curatat de prima lui invelitoare, de pleava, apoi orezul semi-complet care a suferit o prima prelucrare si orezul alb sau albit care este debarasat de ansamblul scoartei si de stratul proteic).

Are actiune astringenta, energetica, hipotensoare (scade presiunea sangelui), idiareica, diuretica (favorizeaza elimineare ureei), ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile in exces. Bobul de orez este utilizat si in gastronomie, fie la prepararea diverselor tipuri de mancaruri, salate sau deserturi. Este o planta atat alimentara cat si industriala.

Uz intern:

- afectiuni gastro-intestinale, azotemie, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, diaree, edeme cardio-renale, fermentatii intestinale, hipertensiune, litiaza, obezitate - sub forma de infuzie, decoct .

Uz extern:

- acnee, arsuri, boli dermatologice, ingrijirea tenului, eczeme zemuinde, leziuni inflamatorii supurate, psoriazis, surmenaj, rani, tegumente iritate - sub forma de decoct, cataplasme din faina fiarta.

Efecte adverse:

- Consumul excesiv de orez poate produce constipatie consumat des si in cantitati mari. In tarile in care este consumat frecvent orezul lustruit pot aparea epidemii de beri-beri (avitaminoze datorate lipsei vitaminelor B).

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter