Orezul (oryza sativa)
Radacina este fasciculata, se prelungeste aerian cu o tulpina cilindrica de pana la 1.3 m inaltime care prezinta frunze ce au lingula triungiulara, urechiuse dezvoltate ce inconjoara tulpina. Inflorescenta apare in iulie-august, sub forma de panicul, care se transforma in fructe cariopse, concrescute cu paleele.
Planta contine celuloza, proteine, grasimi, substante extractive neazotate, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, clor, iord, zinc, fluor, arsenic) si vitamine A, B1, B6, b12 continute in coaja care din pacate se pierde in procesul de prelucrare. Cariopsele contin: 13.7 % apa, 10.4% fibre, 2.3% lipide, 5.8% proteine, 73.7% glucide.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele de orez decorticate partial sau integral (orezul cargo – orezul curatat de prima lui invelitoare, de pleava, apoi orezul semi-complet care a suferit o prima prelucrare si orezul alb sau albit care este debarasat de ansamblul scoartei si de stratul proteic).
Are actiune astringenta, energetica, hipotensoare (scade presiunea sangelui), idiareica, diuretica (favorizeaza elimineare ureei), ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile in exces. Bobul de orez este utilizat si in gastronomie, fie la prepararea diverselor tipuri de mancaruri, salate sau deserturi. Este o planta atat alimentara cat si industriala.
Uz intern:
- afectiuni gastro-intestinale, azotemie, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, diaree, edeme cardio-renale, fermentatii intestinale, hipertensiune, litiaza, obezitate - sub forma de infuzie, decoct .
Uz extern:
- acnee, arsuri, boli dermatologice, ingrijirea tenului, eczeme zemuinde, leziuni inflamatorii supurate, psoriazis, surmenaj, rani, tegumente iritate - sub forma de decoct, cataplasme din faina fiarta.
Efecte adverse:
- Consumul excesiv de orez poate produce constipatie consumat des si in cantitati mari. In tarile in care este consumat frecvent orezul lustruit pot aparea epidemii de beri-beri (avitaminoze datorate lipsei vitaminelor B).
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter