supa crema de legume reteta
Ce sa mancati cand suferiti de diaree
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati In cazul in care, ocazional aveti diaree, nu trebuie sa va faceti griji. Cauzele diareei pot varia de la o intoleranta a unui aliment pe care l-ati mancat, la infectii intestinale destul de grave, provocate de bacterii si paraziti. Diareea ar putea fi severa (atunci cand dureaza mai multe zile) sau usoara (cand consta in cateva scaune moi). Severitatea este determinata de frecventa scaunelor diareice. Ar trebui sa stiti ce alimente puteti sa consumati si pe care ar trebui sa le evitati, daca suferiti de diaree. Alimente permise Printre cele mai frecvent recomandate alimente pentru persoanele care manifesta diaree se numara alimentele din dieta BRATY. Dieta presupune consumul de banane si mar copt sau sos de mere (care contin pectina si ajuta la ameliorarea simptomelor diareei), orez, paine prajita si iaurt degresat. Impreuna, aceste alimente pot contribui la normalizarea miscarilor intestinale. In plus, contin minerale si vitamine, dar si carbohidrati usor de... [continuare]
Modalitati de prevenire a arsurilor stomacale
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Gastrita hiperacida reprezinta inflamatia mucoasei care captuseste si protejeaza stomacul. In urma inflamatiei, mucoasa prezinta semne de congestionare, sangerare, hipersecretie de mucus, contractiile musculare crescand si favorizand aparitia durerilor si varsaturilor. Formarea excesiva de acid si enzime necesare digestiei determina tulburari ale secretiei gastrice, resimtite sub forma de arsuri in capul pieptului. La randul lor, arsurile la stomac se manifesta printr-o senzatie de aciditate. Aceste dureri apar de regula dupa mese bogate in grasimi sau in pozitie de decubit. Arsurile creeaza o stare de disconfort profund, putand uneori fi confundate cu durerea de inima. Pirozisul, cum este denumita arsura in termeni medicali, intruchipeaza multe fete si poate fi destul de greu de tratat. Pirozisul este simptomul pentru boala de reflux gastroesofagian – patologie individuala care descrie agresiunea acida a sucului gastric asupra mucoasei esofagiene. Concret,... [continuare]
Ce este subponderabilitatea?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Unele persoane sunt considerate mai slabe decat media, insa, cu toate acestea, nu le este influentata starea de santate. Pentru alte persoane, pierderea in greutate poate fi asociata si cu diverse probleme de sanatate. Acest lucru se adevereste, in special daca scaderea in greutate are loc brusc, in plina stare de sanatate si fara voia persoanei. Cauze subponderabilitate Pierderea in greutate poate fi cauzata de probleme de malabsorbtie, de paraziti intestinali, de anumite tipuri de cancer, boli ale colonului cum ar fi: boala Crohn, colite ulcerative, diverticulite, de boli cronice precum diareea cronica, diabetul sau hipertiroidismul. Operatiile, stresul sau traumele pot duce si ele treptat la scaderea poftei de mancare si, totodata, la pierderea in greutate, Subponderalitatea poate fi cauzata si de tratamentele cu chimioterapice sau radioterapie in cazul celor cu diverse tipuri de neoplazii. Un individ subponderal, dar care crede ca este supraponderal,... [continuare]
Dieta de 4 zile
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Dieta de 4 zile sau cum scapam de cateva kilograme pentru a intra in rochia dorita cu ocazia unui eveniment. De la inceput voi preciza ca astfel de actiuni nu sunt regimuri de slabire si nu sunt indicate decat in situatii speciale! Pot fi repetate doar de cateva ori pe an, putand coincide cu sezoanele in care se recomanda si inceperea unei cure de stimulare a detoxifierii organismului, primavara si toamna. Pentru mentinerea unei siluete frumoase si a sanatatii, intotdeauna vom opta pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, activ, cu o dieta echilibrata, diversificata, usor hipocalorica, combaterea sedentarismului si o gandire pozitiva. Acest regim este rezervat doar persoanelor sanatoase! Cei care sufera de diferite boli vor cere neaparat sfatul si acordul medicului! O schimbare de reducere a greutatii cu cateva kilograme, circa 3 kilograme intr-o saptamana, cuprinde urmatoarele etape: 1. Combaterea rapida a balonarii, in aproximativ 24 de ore; 2.... [continuare]
8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare functionala gastrointestinala, caracterizata prin aparitia mai multor schimbari in functionalitatea tractului digestiv. De altfel, SCI nu este o boala propriu-zisa, ci un cumul de simptome care afecteaza ritmul normal de viata suferinzilor, precum disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon iritabil are atat cauze fiziologice, cat si cauze mentale. Alimentatia si aparitia sindromului de colon iritabil sunt strans legate intre ele, intrucat pacientii semnaleaza deseori declansarea simptomelor in urma consumului de anumite alimente si bauturi, de regula produsele bogate in carbohidrati, alimentele condimentate sau alcoolul. Factorii de risc in sindromul de colon iritabil Cel mai cunoscut factor de risc pentru sindromul de colon iritabil este gastroenterita, chiar daca in multe cazuri, cauzele declansarii simptomelor nu pot fi stabilite cu precizie. Gastroenterita infectioasa este... [continuare]
Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]
10 instrumente din bucatarie care ajuta la pierderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre cele mai folosite instrumente de bucatarie pot fi de un real ajutor pentru pierderea in greutate, nu doar indispensabile gatitului. Intr-o era in care alimentatia sanatoasa a devenit vitala, iar consumul preparatelor acasa un cec in alb pentru sanatate, tehnicile pentru pregatirea mancarii devin tot mai prolifice unei stari de sanatate depline. Instrumemte de bucatarie care promoveaza slabitul Mentinerea unei greutati normale incepe in bucatarie, unde nu doar alimentele incluse in meniul zilnic conteaza, ci si modul lor de preparare. O atentie mai mare acordata instrumentelor de gatit nu scurteaza doar timpul de gatit, ci si eforturile de a urma o dieta echilibrata, care contribuie la pierderea in greutate si la mentinerea acesteia in parametri optimi. Aparatul de gatit la aburi Prepararea alimentelor la aburi este cea mai sanatoasa metoda de gatit, comparativ cu prajirea, sotarea sau coacerea. Acest mod de preparare a hranei nu necesita... [continuare]
8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toamna vine cu multe roade bogate, alimente specifice de sezon si un apetit alimentar crescut. Organismul poate solicita mai multi nutrienti in aceasta perioada, pentru o buna adaptare la sezonul rece, de unde si o tendinta accentuata de a consuma abuziv preparate culinare bogate in calorii. In prag de toamna, pofta de mancare creste, iar tentatiile gastronomice sunt numeroase. In lipsa unui autocontrol desavarsit, riscul acumularii kilogramelor in plus creste simtitor. Persoanele preocupate de greutatea lor sau dornice sa scape de excesul ponderal ar trebui sa stea departe de urmatoarele preparate culinare de sezon, care pot furniza pana la 1000 de calorii, consumate in portii generoase. Feluri de mancare de toamna care ingrasa Gustarile si preparatele cu grasimi saturate, carbohidrati simpli si zaharuri incep sa fie consumate mai des si in cantitati mai mari, odata cu instalarea sezonului rece. Pericolul ingrasarii este cu atat mai iminent, cu cat si activitatea... [continuare]
Timpul pentru masa Pentru a slabi fara dieta, una dintre reguli este ca mesele sa fie luate incet, nu in graba, iar mancarea sa se mestece bine. Acesta este unul dintre aspectele de baza ale slabirii fara un plan complicat de dieta. Fiecare muscatura va fi savurata. Ideal ar fi ca portiile sa fie mici. In scurt timp, hormonii vor fi cei care vor declansa senzatia de satietate. Mancatul pe fuga blocheaza semnalele acestor hormoni, iar sentimentul de saturatie va fi amanat, fapt ce va cauza supraalimentarea. Somnul si numarul scazut de kilograme Persoanele care consuma in mod constant 2500 de calorii si dorm o ora in plus ar putea slabi aproximativ 7 kilograme pe parcursul unui an, conform studiilor. Rezultatele variaza de la un individ la altul, dar exista dovezi clare ca somnul insuficient creste apetitul. Mai multe portii de legume Daca o persoana consuma trei portii de legume pe parcursul unei seri, va manca mult, se va satura, fara sa se ingrase. Majoritatea modurilor... [continuare]
Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand corpul nu produce cantitati suficiente dintr-o enzima numita lactaza. Lactaza ajuta la metabolizarea si descompunerea zaharului din lapte, lactoza. Atunci cand lactoza nu este digerata, apar simptome cum ar fi diareea, greata, scaderea in greutate, crampe, gazele abdominale si balonarea. In plus, conditia poate fi periculoasa la persoanele care au o forma mai severa a bolii. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa elimine complet din alimentatia lor laptele natural si preparatele alimentare care contin lapte - in special, de vaca. Pentru a se evita aparitia simptomelor neplacute ale intolerantei la lactoza exista diverse alternative alimentare, dar si reguli pe care trebuie sa le urmati. [continuare]
Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Generalitati Dieta macrobiotica se schimba in functie de anotimp. Ying si Yang, rece si cald, ciclul anotimpurilor ofera un echilibru planetar care ghideaza semanatul si recoltatul. Un plan de toamna pentru dieta macrobiotica poate reflecta tranzitia de la vara (Yang) la toamna si iarna (Ying). Principii Dieta macrobiotica se bazeaza pe principiile fundamentale care stau la baza unei stari optime de sanatate. Unul dintre perceptele fundamentale ale dietei este faptul ca hrana este cheia pentru o sanatate buna si o viata lunga. De asemenea, este important sa se consume fructe si legume proaspete de sezon, cultivate fara pesticide. Sodiul si potasiul sunt componente valoroase intr-o dieta macrobiotica si ajuta la furnizarea echilibrului. Exista si convingerea ca in fiecare organism, exista o combinatie de forte opuse si complementare sau ying si yang si ca aceste forte trebuie sa fie echilibrate prin consumul de alimente... [continuare]
am 30 de ani ,165 ,75 de kg si mi-as dori din tot sufletul sa mai slabesc [continuare]
Cu ce se pot elimina pietrele biliare?
Am inteles ca acum exista diferite leacuri babesti sau naturale pentru a elimina pietrele de la vezica biliara.Daca s-a confruntat cineva si a scapat ajutati-ma si pe mine cu un sfat. [continuare]
Fetita noastra de 1 an si 7 luni a stagnat in greutate de la 9 luni nu are pofta de mancare acum in prezent cantareste 9.500 din ce cauza nu vrea sa se alimenteze orice ii da-i refuza accepta pastele si mamaliguta cu branza,unt si ou [continuare]
Buna ziua, Tatal meu a suferit un infarct miocardic acut si dupa realizarea coronarografiei nu s-au gasit vene infundate ca sa se ajunga la stent sau bypass, insa medicii au decis sa ii implanteze un defibrilator. Intrebarea mea este ce tip de regim trebuie sa urmeze, exista alimente/suplimente recomandate cardiacilor. Am inteles ca sarea fara sodiu este recomandata. Asa este, o poate folosi? Multumesc. [continuare]
Flatulenta excesiva? cauzata de vreo bacterie?
De cateva saptamani m-am lasat de fumat si de atunci am si o problema cu flatulenta excesiva, initial am crezut ca este un efect secundar corelat nicotinei insa problema tot persista si cum mananc ceva cum se porneste... este foarte stresant si ma infometez deoarece nu pot iesi in public dupa ce mamanc, si urmeaza sa imi refac si o operatie (estetica la sani) in curand si as vrea sa rezolv aceasta problema, ce ma sfatuiti, ce analize ar trebui sa fac si unde ? Multumesc [continuare]
FICAT DE ECOGENITATE CRESCUTA,STEATOZA OMOGEN,COLECIST EUPOTOR CU PERETI INGROSATI [continuare]
Buna ziua, de fiecare data dupa ce mananc ceva mai "nesanatos" cum ar fii pizza, shaorma sau cand beau alcool simt mereu ca imi fermenteaza mutl sub buric, am gaze dese si imi vine sa si vomit plus ca am mereu scaune moi...am fost la un medic internist si nu a stiut ce sa-mi spuna, mi-a dat sa-mi fac un examen coproparazitologi dar nu mi-a iesit giardia desi am mai avut asa ceva dar nu cred ca de la asta e problema! cand mananc normal, adica mancare gatita orice... ma simt mai bine dar tot mai imi fermenteaza dar foarte putin...ce ar putea fi pana la urma? multumesc [continuare]
buna ziua!acum 4 zile m.am inecat cu castravete,mi.am revenit dupa ce ma baut apa..dar parca de atunci am un nod in gat,nu pot sa mai mananc nimic pt ca ma inec...va rog dati.mi un sfat!! [continuare]
am reusit sa slabesc relativ usor de la 75kg la 68kg (putin sport si mai atenta la ce mananc), intrebarea este cum sa mentin aceasta greutate, de ceva timp simt ca iar iau proportii... [continuare]
Buna ziua.doresc sa relatez ca am o piatra la fiere de 6mm,mi s a spus ca trebuie sa ma operez urgent,insa eu nu sunt in tara si abia in luna iulie voi veni.imi puteti spune,va rog,ce alimentatie trebuie sa am.daca am voie sa fac sport,si daca este vreun risc.va multumesc! [continuare]
buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]
sunt un barbat de 30 de ani,am 184cm si 105kg si vreau sa slabesc.imi poate spune cineva o dietatumesc [continuare]
buna,am o fetita de 9 luni pe care inca o mai alaptez.problema mea este ca nu prea vrea sa manince ci mai mult suge inclusiv noaptea.si inca ceva as vrea sa stiu cam pe cind ar trebui sa inchei alaptatul? [continuare]
Buna ziua. ma numesc iulia am 37 ani ,1.73 inaltime si 72kg.As dori sa slabesc macar 4kg, ce dieta puteti sa-mi recomandati? [continuare]
se administreaza ospen preventiv copiilor care au intrat in contact cu un bolnav de scarlatina? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter