Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

scorbut

Vitamina c in viroza respiratorie

Vitamina c in viroza respiratorie

Actualizat la data de: 06 August 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi.  Deoarece organismul uman nu poate produce singur Vitamina C este necesar si esential ca aceasta sa fie asimilata din alimentatie.  Surse de vitamina c Principalele surse de vitamina c sunt: citricele, fructe de padure, brocoli, spanac, cartofi rosii, ardei, varza.  Majoritatea oamenilor au un aport zilnic suficient de vitamina C prin alimentatie insa sunt cazuri in care exista o carenta . In aceste cazuri se poate ajunge la o afectiune numita scorbut ce se manifesta prin  sangerari gingivale, vanatai, vindecarea slaba a ranilor si anemie.  Trebuie insa avuta o deosebita atentie la administrarea suplimentelor alimentare cu Vitamina C caci depasirea dozei zilnice admise de 2000 mg pe... [continuare]

Epistaxisul - sangerarea nazala

Epistaxisul - sangerarea nazala

Actualizat la data de: 10 August 2021

Dr. Bota Ana Maria
Medic Primar ORL

Generalitati Epistaxisul (sangerarea nazala) este o afectiune frecvent intalnita, determinata de cauze variate, de la un accident obisnuit, mai ales la copii cand apare de obicei ca rezultat al unor mici traumatisme provocate de scobirea in nas, suflarea intempestiva a nasului, inflamatii ale mucoasei de natura infectioasa sau alergica. In cazul unor traumatisme de piramida nazala, epistaxisul (rinoragia) la copil poate fi periculos, in functie de severitatea leziunilor. Corpii straini endonazali neglijati pot fi o cauza de sangerare nazala la copil. Epistaxisul la adult este intr-o proportie mare de natura hipertensiva si poate periclita viata pacientului in cazul unor rinoragii importante, produse prin afectarea unor vase de calibru mai mare, consecutiv cu pierdere importanta de sange si soc hemodinamic. Poate fi asociat cu utilizarea de aspirina, anticoagulante (medicamente care impiedica coagularea sangelui in vase) in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace sau care... [continuare]

Vitamine si minerale esentiale

Vitamine si minerale esentiale

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant. Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata.  Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie. Nutrienti esentiali pentru corpul tau In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase... [continuare]

Deficienta de vitamine

Deficienta de vitamine

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Dozele zilnice recomandate de vitamine trebuie atinse pentru prevenirea deficientei de vitamine, dar si pentru a se evita efectele secundare asociate cu supradozajul vitaminic. Daca dieta dvs. nu contine suficienti nutrienti sau daca asimilati cantitati prea mari de vitamine sub alta forma decat naturala, exista probabilitati de a manifesta diverse conditii, unele dintre ele cu potential grav. Vestea buna este ca deficienta de vitamine este rara in randul persoanelor care au acces la o mare varietate de alimente si care stiu sa alcatuiasca o dieta echilibrata. De exemplu, singurele persoane susceptibile de a experimenta o deficienta de vitamina E sunt sugarii nascuti prematur sau care au o greutate mica la nastere si persoanele cu tulburari metabolice care impiedica organismul sa absoarba grasimi. Organismul unui adult sanatos poate functiona, fara sa prezinte simptome vizibile, chiar si 10 ani cu o dieta deficitara in vitamina E. Nutritionistii folosesc... [continuare]

Dieta vegana in randul copiilor

Dieta vegana in randul copiilor

Actualizat la data de: 04 Martie 2019

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Copilaria este un moment critic pentru crestere si dezvoltare, iar copiii trebuie sa primeasca toate vitaminele si minerale necesare. Pentru acest lucru, planul alimentar trebuie sa cuprinda o alimentatie diversificata si sanatoasa. Totusi, in unele cazuri, parintii doresc ca planul alimentar al copilului sa fie asemanator cu al lor, fara a tine cont de aceste aspecte. Dietele vegane pot fi urmate de adulti din mai multe motive, precum beneficiile asupra mediului inconjurator, asupra animalelor, dar si pentru propria sanatate. Cu toate acestea, parintii vegani trebuie sa aiba mare grija atunci cand ofera copiilor in crestere aceeasi dieta. Aceasta poate fi sanatoasa, dar trebuie adaptata la nevoile copiilor, oferind toate vitaminele si substantele nutritive solicitate de organismul lor. In cazul dietelor vegane, riscul de a oferi alimentele in mod gresit este destul de crescut, ducand la efecte negative nedorite, precum daune cognitive ireversibile sau chiar... [continuare]

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

Efectele vitaminei c asupra organismului

Efectele vitaminei c asupra organismului

Actualizat la data de: 13 Martie 2020

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Despre vitamina C Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute si consumate vitamine sub diverse forme, iar principalul sau beneficiu il reprezinta apararea sistemului imunitar. In anul 1937 cercetatorul Albert Szent impreuna cu echipa sa a primit Premiul Nobel pentru descoperirea acidului ascorbic.In trecut aceasta descoperire a ajutat la vindecarea scorbutului, iar astazi este utilizata pe scara larga la imbunatatirea sistemului imunitar atat in cazul copiilor cat si in cazul varstnicilor chiar daca au sau nu o afectiune. Rolul vitaminei C in organism Datorita faptului ca organismul uman nu poate sintetiza vitamina C,este necesar un aport suplimentar al acesteia pe care il putem lua fie din fructe si legume, fie din suplimente alimentare. Principalul efect il are cresterea si regenerarea celulara, ajutand la producerea colagenului si in acelasi timp la intretinerea sanatatii pielii, a articulatiilor, ligamentelor si vaselor de sange. Mai este considerat... [continuare]

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Mentinerea sanatatii organismului Buna functionare a organismului uman are nevoie zilnic de macronutrientii reprezentati de aminoacizi, glucide si lipide, dar in egala masura necesita si aportul adecvat de vitamine si minerale. De asemenea, pe langa mentinerea sanatatii organismului, vitaminele si mineralele contribuie si la sustinerea sistemului imunitar pentru neutralizarea si lupta impotriva agentilor patogeni, a substantelor toxice din mediul inconjurator care constituie o provocare zilnica pentru corpul uman, dar si pentru protectia fata de celule proprii care si-au schimbat structura constituind un factor de agresiune pentru macroorganism ( ex. celulele canceroase). Vitaminele si mineralele Marea majoritate a vitaminelor si mineralelor necesare organismului uman sunt procurate din alimentatie, de aceea se recomanda ca dieta zilnica sa fie cat mai variata si de buna calitate pentru a acoperi o gama variata din aceste elemente. O clasificare sumara imparte vitaminele in... [continuare]

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Ce beneficii ofera varza pentru sanatate

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti, ce face parte din aceeasi familie a verzei de Bruxelles, conopidei, verzei Kale sau broccoli-ului. Acest aliment consumat in toate colturile lumii ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv si sistemului cardiovascular. Varza si valorile sale nutritionale Vitaminele, mineralele si fitonutrientii din varza contribuie din plin la mentinerea starii de sanatate, dar si la reglarea greutatii corporale, datorita numarului redus de calorii pe care aceasta leguma il contine. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza sunt: Calorii 25 kcal Carbohidrati 5.8 g Proteine 1.3 g Fibre alimentare 2.50 mg Folati 53 g Niacina 0.234 mg Acid pantotenic 0.212 mg Piridoxina 0.124 mg Riboflavina 0.040 mg Tiamina 0.061 mg Vitamina A 98 UI Vitamina C... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C, numita si acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, necesara pentru crestere si dezvoltare. Intrucat cantitati importante din acest nutrient sunt eliminate din organism prin urina, aportul de vitamina C trebuie sa fie asigurat prin alimentatie si, dupa caz, suplimente nutritive. Printre numeroasele beneficii ale vitaminei C se numara intarirea sistemului imunitar si protectia impotriva bolilor cardiovasculare, problemelor de sanatate prenatale, afectiunilor de vedere si a imbatranirii premature. Functii Vitamina C este necesara pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor de la nivelul intregului organism, fiind folosita in - Sinteza proteinelor esentiale in formarea celulelor cutanate, a tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange; - Vindecarea ranilor si cicatrizarea plagilor; - Regenerarea si mentinerea sanatatii cartilajelor, oaselor si a dintilor. Vitamina C face parte totodata din categoria antioxidantilor, nutrienti care previn... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Proprietatile uleiului de pin

Proprietatile uleiului de pin

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de pin este un ulei esential incolor, uneori ajungand pana la culoarea galben pal. In functie de sursa de provenienta, uleiul de pin poate avea un parfum proaspat, pamantiu, de padure, balsamic sau uscat. De asemenea, numit si ulei de frunze de brad, acest ulei nu trebuie confundat cu uleiul de nuci de pin. Uleiul de nuci de pin este un ulei vegetal folosit in principal la gatit. Acesta este derivat din semintele de pin. Uleiul de pin este, pe de alta parte, extras prin distilarea cu abur a frunzelor. In general, uleiul de pin vine de la copacii din genul Pinus. Unele dintre soiurile sale cunoscute includ: 1. Pinul pitic (jneapan) – un copac inalt recoltat din Alpii Elvetieni. In Europa, aceasta planta este folosita la vindecarea bolilor de piele si ale scalpului. 2. Pinul cu frunze lungi – acest arbore care creste pana la 45 de metri provine din Statele Unite ale Americii si este utilizat pe o scara larga. Acest tip de ulei de pin este folosit in a... [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Actualizat la data de: 22 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]

Ce este vitamina c?

Ce este vitamina c?

Actualizat la data de: 21 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, a beneficiat de-a lungul timpului de foarte multa atentie; fiind una dintre cele mai cunoscute si disponibile vitamine, nu este de mirare ca s-a situat intotdeauna in topul listei suplimentelor. Cand ne gandim la vitamina C, in mod instinctiv facem asocierea cu racelile comune. Acest lucru i se datoreaza lui Linus Pauling pentru cartea lansata in 1970: "Vitamina C si racelile comune", in care autorul recomanda o doza crescuta din respectiva vitamina pentru tratarea simptomelor de raceala. Cartea a determinat o crestere impresionanta a vanzarii de vitamina C si a convins nutritionistii sa inceapa o serie de studii cu privire la functiile acesteia. In prezent, exista inca multe persoane care au mare incredere in puterea miraculoasa a acestei vitamine, desi cercetarile desfasurate de-a lungul timpului nu au relevat sufieciente dovezi care sa sustina eficienta impotriva contactarii/tratarii racelilor... [continuare]

Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate

Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate

Actualizat la data de: 08 Februarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca pielea ar fi doar un invelis al corpului, n-ar fi atat de importanta. Dar ea este un organ care protejeaza organismul impotriva invaziei bacteriilor, regleaza temperatura corpului si preia informatii din mediul exterior legate de senzatia de cald, rece, durere si presiune. Uneori, cand exista un dezechilibru intern, au loc unele modificari si la nivelul pielii. De exemplu, diabetul este, in general, o boala care nu se manifesta intr-un mod evident, dar persoana care sufera de aceasta afectiune poate avea modificari distincte la nivelul pielii. Pielea de culoare galbena, palmele si talpile de culoare portocalie Ce inseamna: Coloratia galbena-portocalie a pielii sau carotenodermia poate fi rezultatul unei productii scazute de hormoni ai glandei tiroide (hipotiroidism) care determina niveluri crescute de betacaroten in sange. Betacarotenul este un antioxidant, intalnit in compozita fructelor si legumelor, care in mod normal este prelucrat de tiroida. Atunci... [continuare]

Totul despre foame si infometare

Totul despre foame si infometare

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un om cu adevarat infometat ar manca orice, de la hainele de pe el pana la... cel mai bun prieten. Afla si alte lucruri despre infometare si efectele ei. „Mi-e foame” este una din replicile pe care le auzim sau le rostim zilnic. De fapt, intr-o lume in care a obtine mancare inseamna un drum pana la frigider sau cel mult pana la supermarket, putini stiu ce este foamea adevarata, aceea care te-ar aduce in stare sa mananci orice sau sa colectionezi poze cu mancare. Ce pot manca oamenii cu adevarat infometati Un sofer care a ramas captiv timp de o luna in masina lui inghitita de o avalansa a supravietuit pentru ca si-a mancat hainele. A inceput cu pantofii de piele, apoi a trecut la sosetele si caciula de lana, mestecandu-le bine, iar la final a mancat si tricoul din bumbac. El a spus ca s-a inspirat din povestea „omului care si-a mancat cizmele”, un explorator american din anii 1800 care, in cursul unei expeditii a devenit atat de... [continuare]

stomatita bucala , din ce cauze apare si ce tratament se face pentru ea? am urmat de mai multe ori o reteta cu vitamina A,B2,B6,GLICERINA etc. pe moment se ameliora , insa dupa 2-3 saptamani reaparea din nou. Am incercat cu diferite ceaiuri (gargara,spalaturi),dar fara rezultate bune. multumesc!!! [continuare]

Pagina 2 din 2 (49 rezultate)