retete fara gluten
Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Intoleranta la gluten si cancerul
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala
Ce este intoleranta la gluten Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia. Cum se manifesta Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii. Semne si simptome La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta. Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale. Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta,... [continuare]
Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Alergia la cerealele pe baza de grau
Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Ce este glutenul? Glutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice. Acesta este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Glutenul este utilizat intr-o varietate de produse de patiserie si alte alimente, pentru textura pe care o ofera acestora. Glutenul mai este folosit ca agent de ingrosare si liant, potentiator de aroma si supliment de proteine. Ce este intoleranta la gluten? Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei conditii: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca. Potrivit cercetarilor, intre 5 si 10 procente din populatia globului sufera de anumite forme de sensibilitate la gluten. Toate cele 3 conditii sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranta la gluten este cauza conditiilor medicale de care sufera. Cele mai multe forme de intoleranta la gluten... [continuare]
Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
sotul meu are hepatita c si in acest moment face tratament cu interferon.As vrea sa stiu daca poate face reteta d-nei Monica care are in continut tinctura de propolis 150 ml. [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei... [continuare]
Proiect hotarare pentru aprobarea contractului-cadru 2009
Autor: SfatulMedicului
PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009 In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 217 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. ARTICOLUL 1. Se aproba Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare, denumit in continuare contract-cadru. ARTICOLUL 2. (1) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate elaboreaza, in temeiul ARTICOLUL 217 alin. (5) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, norme metodologice de aplicare a contractului-cadru, denumite in continuare norme, cu... [continuare]
Generalitati Dieta Weight Watchers este o dieta cu o reputatie si o eficienta, demonstrate in rezultatele celor care au urmat-o de peste 40 de ani. De-a lungul timpului au existat diferite modificari ale programului dietetic, dar contactul si suportul online sau direct al celor care adopta aceasta dieta au ramas constante. Cele doua optiuni ale dietei sunt programul Flex si programul Core. Programul Flex este o versiune actualizata a sistemului alimentar bazat pe contorizarea punctelor. Fiecaruia dintre alimente ii corespunde un numar de puncte. Obiectivul este de a consuma alimentele preferate fara a depasi un numar total, limita, de puncte, in fiecare zi. Valoarea punctelor alimentelor se calculeaza in functie de caloriile, grasimile si fibrele continute de acestea. Programul Core este bazat pe abordarea stiintifica a densitatii energetice. Densitatea energetica se refera la totalul caloriilor continute de o anumita cantitate de alimente. Alimentele considerate ca avand un continu [continuare]
Buna Sufar de aceasta boala de mai bine de 5 ani . am incercat sa o tratez medicamentos dar nu prea mi-a reusit iar doctorul mi-a recomandat ca e mai bine fara medicamente , ca eu trebuie sa lupt cu mine pentru a iesi din situatia asta. Am reusit o perioada dar s-a reintors. Mie f greu pentru ca nu mai sunt eu, nu mai pot face o gramada de lucruri pe care as vrea sa le fac din cauza ca nu pot sa ies neinsotita din cauza fricii de a nu pati ceva , nu pot sa circul cu mijloacele de transport pentru ca automat survin atacuriile de panica , in care simt ca mi se face rau, pulsul creste , ma iau ametelille, ..., E abslout groaznic, Incerc sa ma controlez , rar reusesc dar am ajuns in punctul in care nu mai pot de una singura sa fac fata. M-am saturat efetiv sa tot trebuiasca sa depind de cineva mai ales ca acu mi s-a oferit si un post in strainatate . imi doresc atat de mult sda pot pleca dar ma impiedica cu desavarsire problema mea . Nu stiu efectiv ce sa mai fac la cine sa apelez... [continuare]
AM SI EU O INTREBARE PENTRU CEI CE AU MAI INTILNIT ASA CEVA VA ROG SA MA AJUTATI.AM O FETITA DE 8 LUNI SI ESTE ALERGICA LA LAPTE,LOCUIESC INAFARA ,PEDIATRUL EI MI-A ELIBERAT RETETA DE UN ALTFEL DE LAPTE SPECIAL, LAPTE HIDROLIZAT,CE NU CONTINE LACTOZA DE CARE FETITA MEA E ALERGICA,INTREBAREA MEA ESTE, CUM POT SA O FAC SA-L BEA CACI ARE UN GUST ORIBIL SI NU IL VREA ,VA MULTUMESC.. [continuare]
Buna. Am 35 ani si vreau sa slabesc. De la nastere am luat in greutate aproximativ 30kg.in decurs de 10 ani. de cand am nascut nu am mai putut sa slabesc . probabil si datorita curelor neregulate de slabire incepute si neterminate. Am un serviciu care nu prea imi da posibilitatea de a-mi prepara dietele, si cel mai rau este faptul ca nu pot sta fara ceva dulce macar o data la 2 zile . Nu mananc ciocolata si nici inghetata, dar prefer inschimb prajiturile.Sport nu am cand sa fac ptr. ca vin numai seara de la serviciu si atunci am alte trburi de facut.Am cam incercat tot ce sa putut dar nu stiu ce sa mai fac . Cred ca am dereglat si organismul de la atatea diete si acum orice as face nu mai reactioneaza la nimic. Cred ca astept o minune dumnezeeasca sa ma mai poata face la fel cum am fost , adica 52kg.Vas ruga daca se poate sa-mi dati un sfat ptr.inplinirea visului pe care il port de a slabi.Stiu ca este foarte greu si stiu ca sunt si dificila dar va rog sa ma ajutati. VA MULTUMESC . [continuare]
La noi se sare dintr-o extrema in alta. Daca - din motive medicale - o perioada nu trebuie sa consumi sare iodata si alimente bogate in iod, ai incurcat-o. Sare fara iod? La supermarket - doar pentru pus in nisipul antiderapant, pe sosea. Altfel - doar cu iod, inclusiv din import. Alimente? Toata lumea vorbeste doar de ce sa iei ca sa dozezi cu iod. Dar invers, eventual ce nu are - nimic. Si atunci intrebarea de la Diana - Cine are interesul sa se introduca in comert exclusiv sare iodata? [continuare]
tratamentul il tin mananc regim adica orez fiert, morcovi fierti, carne de pui fiarta dar fara piele si zeama dar continua balonarea, intestinele ziceti ca se bat, crampe abdominale si scaune proaste. Nu ies din casa ca nu pot tot timpul am si senzatie de treaba mare pe mine. Spuneti ce sa fac [continuare]
Se presupune ca am boala crohn ce trebuie sa fac ?
buna seara sunt mirela am 44 de ani si traiesc in spania de 2 ani acum 2 luni mai exact 10 martie am avut diaree si de atunci si pana cum nu se mai opreste scaunele au ajuns si 10-12 pe zi sunt cu mucus si fara sangerari dupa orice masa trebuie sa ajung la baie am scazut in greutate 8 kg in decurs de 2 luni am facut toate analizele posibile nu apare nimik am urmat un regim alimentar totul fiert dar niki o ameliorare ma simt slabita am dureri de spate si crampe abdominale la un interval de 15 minute zilnik am o galagie infernala in stomac imi da impresia se se rup intestinele adaug sunt fumatoare si nu ma abtin deloc numai stiu unde sa merg si ce sa fac niki macar nu sunt in tara mea ,,nu mi s-a recomandat niki un tratament medical decat regim alimentar ce as putea sa mai fac si unde sa ma duk ce ar putea sa ma ajute ?,,,multumesc tuturor celor care poate sa ma jute cun un sfat...deja am programarea pentru a face colonoscopia oare sa fie bine sau de rau? [continuare]
Am 23 de ani,sunt masteranda pentru inca un an in Belgia, iar povestea se poate rezuma astfel. Primele simptome au aparut in aprilie 2009 si anume - amortire usoara picior si mana stanga plus jumatatea stanga fata (obraz si frunte), insotite de usoare dureri de cap (ce au durat vreo 2 zile, dureri ce erau intermitente si suportabile). Aveam putere in maini si in picioare, doar ca simteam ca partea stanga nu e la fel cu cea dreapta, sa spun asa. Starile au tinut o saptamana, nu au fost continue dupa care au disparut de la sine, fara nici un medicament. Apoi in septembrie si in octombrie, au revenit amortirile - doar mana si picior, mult mai reduse in intensitate. Dureri de cap nu au fost, dar in schimb au fost ameteli - cand intorceam capul stanga/dreapta spre exemplu, iar cand mergeam nu ma simteam stapana pe mine, usoara pierdere de echilibru sa spun asa. M-au tinut cate 2 zile aceste simptome si din nou au disparut fara vreun medicament. Mentionez ca port ochelari cu -0,5 la... [continuare]
Buna ziua, De aproximativ o luna de zile ma confrunt cu niste simptome foarte deranjante, mai exact niste balonari si bolboroseli pe toata partea stanga fiind mai deranjante in zona colonului sigmoid, unde ma simt mai tot timpul umflat si simt tot felul de miscari, bolboroseli si gaze in exces, mai mereu simt nevoia sa eructez si cu toate acestea o fac foarte greu, trebuie sa ma intind ca sa pot sa fac loc aerului si elimin in reprize, cate putin ca si cum as avea ceva in capul pieptului care blocheaza aerul, uneori nu reusesc si se aud niste zgomote ingrozitoare dar in interior ca si cum procesul ar avea loc dar in interior, in zona duodenului, stanga sub coaste, fregventa scaunelor s-a modificat si ea, simt nevoia sa ies afara dupa fiecare masa. de cand ma stiu am avut probleme digestive dar nu s-au manifestat in acest fel, acum 4 ani am efectuat o colonoscopie si o endoscopie unde am fost diagnosticat cu colon iritabil, gastrita, boala de reflux gastroesofagian, hernie... [continuare]
Buna ziua. Si eu ma confrunt cu astfel de stari si pot sa spun ca de 5 ani cu suisuri si coborasuri, nu am dus o viata deloc normala adecvata varstei pe care o am. La mine s-au declansat inainte de nunta dupa o indigestie prelungita careia doctorii nu ii dadeau de cap. Am facut atunci toate analizele, peste tot si a reiesit ca nici macar o lipsa de calciu sau magneziu nu aveam. Am pus atunci pe seama faptului ca nu aveam servici si lipsa de activitate imi intensifica acele stari. Bineinteles ca s-au gasit persoane binevoitoare in jurul meu care m-au indemnat pe calea religiei sustinand ca sunt manifestarile "uratilor". Credula din fire si din dorinta de a reveni la viata de dinainte, de a ma putea deplasa la magazine, in concedii, in wd-uri cu sotul meu adoptasem toate masurile indicate de binevoitori. Umblam cu apa sfintita, cu ulei de la maslu, carti de rugaciuni si acatiste, in asa fel incat l-as fi facut invidios pana si pe un popa. Asta pana intr-o zi cand m-am trezit oarecum... [continuare]
Boala celiaca este o boala autoimuna caracterizata de raspunsul imun la gluten, o proteina gasita in grau, secara si orz. Atunci cand o persoana este expusa la gluten, organismul produce anticorpi care actioneaza impotriva vilozitatilor intestinale, astfel incat toate elementele nutritive, mineralele, vitaminele nu mai sunt absorbite corespunzator, persoana in cauza incepand sa dezvolte simptome asociate cu malnutritia si malabsorbtia. Aceasta se poate manifesta la orice varsta, aceasta prezentand perioade de agravare si amelioare. De obicei, debutul se instaleaza dupa varsta de 6 luni, odata cu introducerea alimentelor fainoase in alimentatie, si se manifesta prin: - scaune diareice si apoase; - malnutritie; - varsaturi; - balonare, meteorism, disconfort abdominal; - scadere in greutate. Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu cel al altor afectiuni precum boala Crohn, intoleranta alimentara, diverticulita, sindrimul de colon iritabil. Testarea pentru aceasta... [continuare]
Am o fetita de 8 luni si am inceput diversificarea la 6 luni ,pana atunci am alaptat-o.Pana acum am mancat fructe mar,para,piersica,avocado ,legume si cereale.Am introdus si carnita de pui si curcan.Sant atatea pareri pro si contra in legatura cu bananele,branza de vaca,pestele,ma poate ajuta cineva cu cateva sfaturi. Va multumesc din suflet. [continuare]
Buna ziua! As dori sa aflu de la dv daca pentru scleroza multipla exista vreun tratament? Un prieten de 31 de ani s-a ales cu aceasta boala in urma cu 6 ani. El pentru a se putea deplasa foloseste cadrul dar are si o slabicuine in mana dreapta.Boala s-a manifestat" USOR SI LENT MI-AM PIERDUT ABILITATILE MOTRICE AJUNGAND LA CADRU SI CARJA DE MERS, IN EXTREMELE VIZUALE S-D VAD DUBLU, OBOSESC REPEDE,UNELE AMORTELI PE CORP" asa si-a descris boala de care sufera. Daca se poate sa-mi dati raspuns cat mai repede.Multumesc [continuare]
aas dori sa stiu daca se trateazain strainate si unde ? [continuare]
Cum sa imi controlez nervii?
Am 26 de ani si in ultima vreme nu imi mai pot controla nervii. Ma simt tot mai obosita(si aici somnul nu ma mai ajuta), tot mai irascibila, sar imediat la cearta, plang foarte mult, nu mai am rabdare pt. nimic si nimeni (nici acasa, nici la lucru, ce imi facea placere sa fac inainte acum nu mai am rabdare), mie tot mai greu sa comunic cu oamenii, sa muncesc(unde randamentul mi-a scazut cu cel putin 50%), am inceput sa am dureri de stomac foarte mari pna la stari de voma, ameteli... Pe la varsta de 14 ani am avut o perioada de vreo trei ani in care nu aveam prieteni, ascultam muzica toata ziua pe intuneric si visam cu ochii deschisi la o viata in care iesea totul cum imi doream eu. Doamne ajuta am iesit din aceasta stare ca prin minune si am reusit sa-mi repun viatza pe picioare, dar mi-e tare frica sa nu ajung inapoi si sa pierd tot ce am cladit pana acum! Din pacate circumstantele nu ma juta foarte mult, sunt casatorita de trei luni, traim cu parintii mei care sunt pensionari... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter